MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dragon

1594 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Dragon

Een culinair gewas dat heel wat in zijn mars heeft. Dragon is inderdaad een spraakmakende smaakmaker die onmisbaar blijkt in heel wat kruidenmengsels, sauzen en azijnen. Het plantje heeft een typische smaak die tegelijk zoetzuur en bitter lijkt. Met een snuifje dragon worden je gerechten dus een waar festijn voor mond en neus. Te veel gegeten? Geen nood. Dragon wekt niet alleen de eetlust op maar zorgt ook nog voor een goede vertering achteraf.

Namen noemen

De naam van dit kruid stamt uit een tijd dat men nog geloofde in draken en andere voorhistorische monsters. Dragon, door de wetenschappers ook Artemisia dracunculus genoemd, betekent immers zoiets als drakekruid. De Franse naam estragon kan je vertalen als kleine draak. Lang heeft men geloofd dat dit kruid soelaas bracht bij beten van giftige reptielen, vandaar dus waarschijnlijk de link met draakjes. De geslachtsnaam Artemisia verwijst naar de Griekse godin van de jacht: Artemis. Volgens de mythologie zou zij dit kruid aan de centaur Chiron geschonken hebben. Dragon, dat tot de familie van de Compositiae of samengesteldbloemigen behoort, is duidelijk een plantje met een rijk en intressant verleden. Daar getuigen ook de vele volksnamen van zoals drakenbloed, keizersla, klapperhuid, slangekruid en nog vele andere curieuze namen.

Gezond met dragon

Lang heeft men gedacht dat men met dit kruid allerlei besmettingen en vergiftigingen efficiënt kon behandelen. Bij de Arabieren was dragon een geliefd geneesmiddel. Avicenna beschouwde het kruid zelf als een uitstekend preventief middel tegen de pest. Het werd ook ingezet bij kiespijn. Vandaag wordt dit kruid veel meer gewaardeerd voor zijn typische smaak dan voor geneeskrachtige eigenschappen. Wel vermeldenswaard is dat dragon rijk is aan bitterstoffen waardoor het de productie van maagsappen stimuleert. Moeilijk verteerbare spijzen worden hierdoor gemakkelijker door ons lichaam geloodst. Last van een zware maag? Een of twee kopjes dragonthee kunnen helpen. Laat zo`n 25 gram kruid gedurende 10 minuten trekken op 1 liter water. Dragon zou ook de eetlust prikkelen, vooral wanneer je het gebruikt bij vis of groenten in de oven. Mensen met gevoelige magen doen er goed aan dragon te gebruiken bij het inmaken van augurken en witte uitjes. Dit kruid verzacht immers de zuurtegraad van de azijn. Ook in huisbereide aperitiefjes én digestiefjes bewijst dragon zijn nut. En voor wie zich aan een zoutloos dieet moet houden, is dragon beslist een smaakmaker van formaat.

Winiefred weet raad

  • DRAGONDRUPPELTJE

Ligt er iets op je maag of op je lever? Met winiefreds dragondruppeltje zijn alle zorgen én zware maaltijden eensklaps vergeten. Laat ongeveer 2 kopjes groene dragonblaadjes gedurende een week in 7 dl jenever lusten. Breng 1 dl water samen met de schil van 3 sinaasappelen en 300 gram witte kandijsuiker aan de kook. Meng het vocht bij de jenever en laat 2 uur rusten. Zeef en doe de drank samen met een tak verse dragon in een fles of karaf. Op jouw gezondheid!

Beestig goed

Op vers vlees dat je met dragonpoeder inwrijft, zullen geen vliegen afkomen. Handig om te weten als het weer barbecuetijd wordt.

Volksweetjes

Last van een (figuurlijke) kater? Enkele kopjes verterende dragonthee kunnen helpen. Van Winiefreds dragonlikeurtje kan je maar beter even afblijven.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen