MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Driekleurig viooltje

924 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Driekleurig viooltje

Dit is een plantje dat zeker de eerste viool mag spelen. Het driekleurig viooltje heeft inderdaad een ereplaats in Winiefreds kruidenboeket verdient. Zo is het afkooksel door de plantendeskundigen onder meer herkend als een zeer betrouwbaar middel tgen verschillende huidziekten. Gebruik het vocht inwendig als thee of uitwendig als lotion. Met de eetbare bloemen kan je ook op culinair vlak creatief aan de slag. Het oog wil immers ook wat.

Namen noemen

Wie geraakt er niet vertederd door het zien én ruiken van die kleurige en o zo frêle bloempjes van het driekleurig viooltje. Dit plantje wordt in het Latijn met Viola tricolor aangesproken. Viola is het verkleinwoord van het Griekse woord vion wat een verzamelnaam is voor alle welriekende planten. En lekker ruiken is beslist een van de sterke eigenschappen van viooltjes in het algemeen. Zelfs Napoleon was zo verzot op deze bloempjes dat hij het met de bijnaam `Korporaal Violette` moest bekopen. Uit de zo vele verschillende soorten koos Winiefred het driekleurig viooltje, voornamelijk omwille van de heilzame krachten. Als symbool van de herinnering wordt dit bloempje in de volksmond ook wel eens achteromkiekertje genoemd. Nog curieuzer is de naam stiefmoedertje. De vorm van de bloemblaadjes doet wel denken aan een gezicht, maar dan toch eerder dat van een vriendelijk dametje. Nu ja, ongetwijfeld bestaan er ook zoete stiefmoeders. Andere streeknamen zijn akkerviooltje, veldviolet, passijntje en wilde pensee. Duidelijk een plantje dat sterk leefde en nog steeds leeft in het hart van de mensen.

Gezond met driekleurig viooltje

Het driekleurig viooltje wordt, net zoals het maarts viooltje, al sinds de oudheid gebruik voor geneeskundige doeleinden. Vandaag wordt het bovenal geapprecieerd omwille van zijn reinigende werking. Vooral kleintjes die last hebbenv an dauwworm, eczeem of een andere huidprobleem zijn al vaak geholpen door dit kruid. Maar ook pubers (én volwassenen) die hun acne of huiduislag liever kwijt zijn, kunnen heil zoeken bij het driekleurig viooltje. Maak een afkooksel door 20 gram van de gedroogde bovengrondse delen eerst gedurende 2 uur in 1/2 liter water te laten trekken. Breng daarna zacht aan de kook en laat enkele minuten doorkoken. Neem van het vuur en laat nog 10 minuten trekken in het heet water. Filter. Wie last heeft van een onzuivere of ontstoken huid, maar gedurende enkele weken 3 à 4 kopjes van deze thee drinken per dag. Gebruik het afkooksel ook als lotion om de ontstoken plekken te behandelen; Je kan het aftreksel ook vervangen door 3 à 5 druppels tinctuur in het eten te mengen of op een watje aan te brengen.

Naast huidproblemen worden ook aandoening van de luchtwegen met het driekleurig viooltje aangepakt. De plant bevat immers saponine, een stof die de slijmen doet oplossen. Verder wordt het nog ingezet bij reuma, jicht, verstopping, blaas- en nieraandoening, bedwateren en incontinentie. Omwille van die saponine mag je niet overdrijven met de doses driekleurig viooltje. Dit kan immers braakneigingen veroorzaken.

Winiefred weet raad

  • LENTEFRISSE HUID

Wie een jonge en lentefrisse teint wil op nahouden, gebruikt het afkooksel van driekleurig viooltje als lotion voor de huid.

Volksweetjes

Viooltjes spelen een grote rol in heel wat sagen en legenden. Zo zou, heel lang geleden, in het Rijk van de Wenden (een West-Slavische stam) een boze god geheersd hebben die Czomeboh heette. Het enige goede aan Czomeboh was zijn lieflijke dochter. De christinen konden de boosaardige kracht van Czomeboh breken, die prompt in een rots veranderde. Zijn dochter werd een viooltje dat eens om de 100 jaar aan de voet van de rots ontbloeit. Wie nu het geluk heft om dit viooltje in de Walpurgisnacht (van 30 april op 1 mei) te plukken, zou de schone dochter van Czomeboh als vrouw krijgen en al zijn rijkdom als bruidsschat. Jongeheren, waag jullie kans!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen