MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Druk druk druk !

413 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Druk-druk-druk.


Dit stukje kunt u lezen in sneltreinvaart. Het bevat een minimum aan afremmende komma’s en streepjes. Maar goed ook, want we hebben deze tuinperiode echt geen tijd voor onbenullige onderbrekingen.

Maart: een drukke periode voor de tuinier. Dus zet ik er vaart in. Waarschijnlijk leest u met haastig geschrobde nagels en bent u in gedachten al bij het tuinwerk dat nog dringend moet gebeuren. Waarschijnlijk bent u bezig met rozen snoeien of kortwiekt u de grassen en ruimt u de borders op. Of lacht u in uw vuistje omdat dit alles allang is gebeurd.

greetbergmaartb.jpg

U hebt zelfs het gazon al belucht en kale plekken zijn terug ingezaaid. De gazonrandjes hebt u nauwkeurig afgestoken en al het opkomende onkruid is gewied. U hebt dus geen boodschap aan wat u hier leest want al het voorjaarstuinwerk is achter de rug. Zo denkt u. Toch valt er nog veel te doen in de tuin. De rozen en de borders moeten nog bemest worden. Sommige zomerbloeiende struiken hebben een lente snoeibeurt nodig om prachtig zomers te kunnen bloeien. De vlinderstruik is er zo eentje. Eind maart, begin april mag hij drastische gesnoeid worden. Vele clematissoorten waaronder Clematis viticella dienen een halve meter van de grond afgeknipt te worden. Dit klusje mag ook gebeuren bij Clematis orientalis en Clematis tangutica alhoewel u ze ook gewoon wat mag uitdunnen.

Mijn ervaring is dat het rigoureus afsnoeien tot op een halve meter van de grond mijn Clematis orientalis geen goed doet. Hij begint dan pas echt te groeien halverwege juli en overhuift het boogje tegen de tijd dat hij terug op zijn retour is, met ondergrondse scheuten die meters verderop uit de grond ontspringen. Die laatste eigenschap is eigen aan zijn soort. Clematis recta is dan weer een makkelijke. Hij sterft af en ontspringt in de lente weer vrolijk uit de grond. U hoeft enkel de dorre boel helemaal weg te halen. 

Hagen kunnen op de valreep nu nog geplant worden en favoriete eenjarigen gezaaid in de serre. Moet het nog gezegd dat de snoeiperiode van appel - en perenbomen ten einde loopt en in feite al moest beëindigd zijn, en dat de kunde van de fruitboomsnoei een ingewikkelde materie is die deskundigheid en ervaring vereist?

Tenslotte het lenteterras. Viooltjes en sleutelbloemen trekken zich niets aan van een graadje vorst. Ook in schalen en potten toveren blauwe druifjes en kievitsbloemen kleur op de terrastafel. Op naar het tuincentrum! Alvorens verder te klussen in de tuin, geef ik nog een goede raad: vergeet vooral niet om tijdig even stil te staan en uit te rusten. Kwestie van ademhalen en verpozend genieten. Maar dat is nu net wat we tuinieren noemen.   

Greet Berghmans blaeckerhof@hotmail.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen