MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Duizendblad

1157 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Duizendblad

 

Elke lente is er een kruid met van die platte trossen witroze bloempjes dat onze weiden en bermen mooi maakt: duizendblad. En zeg niet zomaar onkruid tegen dit plantje. Duizenblad is immers een echte heilzaam `manusje van alles.` Waar het in het verleden vooral dienst deed als bloedstelpend middel, wordt het nu veeleer gebruikt bij vrouwenkwaaltjes, koorts en verkoudheden. Ook de bloedsomloop, spijsvertering en urinewegen ondervinden er baat bij. In de keuken komt het bittere kruid eveneens van pas. Een heuse duizendpoot, dat duizendblad.

Namen noemen

Aan de Latijnse benaming van duizendblad, Achillea millefolium, is op zijn minst een curieus verhaal verbonden. De geslachtsnaam Achillea verwijst naar de Griekse held Achilles die tijdens de Trojaanse oorlog duizendblad gebruikte om de wonden van de soldaten te verzorgen. De gekneusde bladeren hielpen, en helpen nog steeds, bij het stelpen van bloed. Vandaar ook de Engelse naam `nosebleed` (neusbloed) en andere welluidende volksnamen zoals soldatenkruid of schrijnwerkerskruid. Volgens een oude legende zou zelfs Jezus` vader Jozef duizendblad hebben gebruikt om de verwondingen die hij opliet bij het timmeren, te verzorgen. het zeer fijn verdeelde blad bezorgde het kruid zijn Latijnse soortnaam: millefolium. Mille staat voor duizend en folium voor blad. En dit brengt ons al vanzelfsprekend terug bij de naam zoals we hem nu kennen: duizendblad. In de loop der jaren kreeg de kruid door het volk nog een hele waslijst andere namen toebedeeld waaronder hondenkervel, weversblad, koekenkruid, witte blomme en ga zo nog maar door.

Gezond met duizendblad

Waar zullen we beginnen? De bladeren en bloeiende toppen van dit kruid hebben zoveel heilzame werkingen dat dit boekje te klein is om ze allemaaluitgebreid uit de doeken te doen. Vooreerst is de bloedstelpende en ontsmettende eigenschap bij snij- en schaafwonden bekend. De plant bevat een actieve stof genaamd azuleen die onstekingen tegengaat. De verse gewassen en gekneusde bladeren mag je zo op kwetsuren aanbrengen.

Duizendblad is ook Winiefreds kruid bij uitstek voor `de buik van de vrouw`... vrouwenkwaaltjes, zeg maar. Het verzacht zowel ongemakken bij de menopauze als menstruatiestoornissen. Duizendblad, dat ook verkoelend werkt, wordt eveneens aangewend bij koorts, griep en hoofdpijn. Het sap heeft bovendien een bloedzuiverende werking en is gewaardeerd voor zijn werking op de bloedsomloop. De bitterstof die in de plant zit, sterkt het hart. Het tinctuur wordt vaak voorgeschreven bij hart- en vaatklachten. Ook spataders en aambeien kan je te lijf gaan met het aftreksel van duizenblad. Tenslotte verdient het kruid nog een pluim voor zijn werking op het spijsverterings-en urinstelstel. Pas op:

  • Omdat het kruid de baarmoeder stimuleert, moeten zwange vrouwen wel oppassen met een hoge dosis duizendblad.
  • Verwijd te sterke zon wanneer je huid in contacht is geweest met het verse sap van duizendblad. Dit kan huidirritatie veroorzaken.

Winiefred weet raad

  • MENSTRUATIESTOORNISSEN

Drink bij menstruatieproblemen gedurende 5 dagen elke morgen een vers kopje thee van duizendblad.

  • MENOPAUZE

Last van de menopauze? Drink driemaal per dag 25 druppels tinctuur van duizendblad die je verdund hebt met water.

  • DUIZEND MAAL MOOIER MET DUIZENDBLAD

Laat 50 gram duizendblad gedurende 20 minuten koken in 1 liter water. Zeef en voeg aan het badwater toe. Vooral aan te raden voor mensen met een vette huid.

Volksweetjes

Volgens de volkskunde heeft het kruid niet alleen geneeskrachtige maar ook beschermende en anti-magische krachten. Zo werden de kwade geesten uit huis gehouden door op Sacramentdag duizendblad onder de dorpel te leggen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen