MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Duurdere kerstbomen door schaarste in Denemarken

1911 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Denemarken, de grootste producent van kerstbomen ter wereld, verwacht zich aan een schaarste van de Nordmannspar. Die wordt volgens een sectororganisatie omschreven als de 'Rolls-Royce onder de kerstbomen'.

Het aanbod kan de vraag niet volgen na een productiedaling die de voorbije jaren volgde op een overproductie. Volgens de organisatie van de Deense kerstboomproducenten zijn er voor dit jaar 300.000 tot 400.000 kerstbomen te weinig.

nordmann.jpg

Dat komt omdat de productie gedaald is met negen à tien miljoen bomen. De sector stopte met nieuwe bomen aan te planten na de crisisperiode tussen 1998 en 2004 waarin er een overproductie was.

Door de schaarste konden de producenten hun prijzen tussen 10 en 25 procent verhogen. Een Nordmann van twee meter kost nu 370 Deense kronen, omgerekend zo'n 50 euro. Door de hoge prijs kan de sector ondanks de lagere verkoop de winst handhaven op het niveau van 2006. Denemarken telt ongeveer 4.000 kerstboomproducenten, waaronder een 2.000-tal grootschalige bedrijven. In 2006 liep de verkoop van kerstbomen, bijna volledig voor de export bestemd, voor de hele sector op tot een waarde van 174 miljoen euro.

Ondertussen is men ook hier in België op kleine schaal begonnen om de Nordmann aan te planten. Ondermeer ter hoogte van Ternat op de E-40 vind je zo'n plantage van Pierre Demesmaeker (Inter-Arbo).

Bron: Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen