Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Duurzaam inrichten van je tuin


door Bas van Bockel • Vrijdag 19 December 2014

Je tuin op een duurzame manier inrichten of op een duurzame manier tuinieren is in eerste instantie een investering die je op termijn minder gaat kosten en die bovendien milieuvriendelijker is dan de klassieke manier.
In dit artikel worden diverse tips beschreven voor het duurzaam inrichten van je tuin.

Duurzaam hout
In de meeste tuinen tref je wel hout aan, bijvoorbeeld een tuinhuisje, houten borders etc.
Het is hierbij belangrijk te kiezen voor kwalitatieve duurzame houtsoorten, zoals eikenhout. Het FSC-keurmerk is een keurmerk dat je een garantie biedt op kwalitatief en duurzaam hout.Hergebruik van materialen
De materialen die je voor de tuin gebruikt worden in zekere mate bepaald door het budget dat je ter beschikking hebt. Ga eens langs bij tweedehands winkels of kringloopwinkels, daar kan je al heel wat leuke spullen vinden aan een lagere prijs. Op internetsites zoals eBay, Kapaza en Marktplaats kan je ook mooie en goede materialen vinden voor een klein prijsje. Vaak heb je zelf ook nog veel materiaal liggen wat je best kan gebruiken voor je tuin maar waarvan je niet meer wist dat je ze had. Wees ook niet bedeesd om aan vrienden, familie, kennissen, collega's te vragen of zij nog wat liggen hebben dat ze niet meer gebruiken en waar ze graag vanaf willen.

Composthoop
Vrijwel iedere tuin heeft bemesting nodig. Als je dit nieuw gaat aankopen kost dit dikwijls heel wat geld, geld dat je eenvoudig kunt uitsparen door het zelf te produceren. Door het gebruik van een composthoop creëer je een dubbel voordeel, je vermindert je afvalberg en je produceert meststof voor je eigen tuin.

LED's en verlichting op zonne-energie
Natuurlijk wil je ook mooie en gezellige verlichting in je tuin. Beste optie hier is om te kiezen voor LED verlichting, die minder verbruikt en heel wat langer meegaat dan de klassieke verlichting en bovendien ook beter bestand is tegen de omstandigheden buiten (koude en regen). Een andere aan te raden optie is verlichting op zonne-energie.
Op deze manier kun je met een minimum aan kosten genieten van de donkere uren in je tuin.
Meer informatie hierover is te vinden op greenrecovery.nl/blog/Kwalitatief meubilair
Door in eerste instantie iets meer geld uit te geven, kan je op termijn heel wat besparen. Veel energiezuinige producten kosten in aankoop een stuk meer maar hebben een veel langere levensduur en verbruiken heel wat minder waardoor het je op termijn een besparing oplevert.
Dit geldt ook voor tuinmeubelen. Je kunt beter iets meer uitgeven in aankoop dan al na één jaar al de meubelen te moeten vervangen.
Als je kiest voor tuinmeubelen met kussens moet je erop letten kussens aan te kopen die geschikt zijn voor buitengebruik en bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Meer informatie hierover is te vinden op maatkussens.nl
 

Wild leven in de tuin.
Insecten houden van bloemperken. Hoewel jij ze meestal niet graag in je tuin hebt, zorgen ze wel voor een beter groei van de planten in je tuin. Geen reden dus om insectenverdelgers of andere middelen te gebruiken om deze weg te houden, je tuin kan er alleen maar bij winnen en jij dus ook.

Moestuin.
Heb je nog ergens wat ruimte over in je tuin? Kies dan beslist voor een moestuintje. Verse groeten zonder chemicaliën, gezonder kan je het niet vinden. En hier kun je de meststof van je composthoop prima voor gebruiken.Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen