MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Duurzaam terrashout

1258 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Wie op zoek is naar een materiaal voor een bepaalde toepassing, richt zich lang niet alleen meer op het uitzicht en de kwaliteit. Ook duurzaamheid is een belangrijke factor geworden, zo stelt het houtinformatiecentrum Belgian Woodforum vast bij de vele vragen die het krijgt over het gebruik van hout in en rond de woning. Dat de vragen op dit moment veelal over duurzaam terrashout gaan, heeft uiteraard alles te maken met de tijd van het jaar.

1. Duurzaam terrashout?

 

Duurzaam hout linken we vaak enkel aan ecogelabeld hout, zo merkt Belgian Woodforum op. Een ecolabel – PEFC en FSC zijn bij ons de bekendste – laat zien dat het hout afkomstig is uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen. Maar de term ‘duurzaam’ slaat op meer dan de herkomst van het hout. ‘Duurzaam’ verwijst ook naar het begrip ‘natuurlijke duurzaamheid’ van een houtsoort. Op basis van hun natuurlijke duurzaamheid worden houtsoorten onderverdeeld in 5 klassen, van I tot V. Klasse I staat voor zeer duurzame, klasse V voor niet duurzame houtsoorten. Tropische houtsoorten beschikken meestal over een hoge(re) natuurlijke duurzaamheid. Naaldhoutsoorten zoals grenen en vurenhout zijn van nature onvoldoende duurzaam maar krijgen een verhoogde duurzaamheid nadat ze een behandeling ondergaan.

Duurzaam houtgebruik slaat eveneens op het feit dat een houttoepassing een (lang) leven lang in goede conditie blijft. Om zeker te zijn dat je een duurzaam resultaat bekomt, reikt Belgian Woodforum een gemakkelijke en steeds toepasbare  basisregel inzake houtgebruik aan: zolang je voor elke houttoepassing een geschikte houtsoort gebruikt en de plaatsingsvereisten voor de toepassing in kwestie naleeft, gelden er nauwelijks beperkingen voor het gebruik van hout en is het resultaat steeds duurzaam.

Welke houtsoort geschikt is, verschilt voor elke toepassing en hangt af van de specifieke vereisten van de toepassing in kwestie. Terrashout heeft het hard te verduren door rechtstreekse blootstelling aan weer en wind, vocht en grote temperatuurschommelingen. Om van duurzaam terrashout te kunnen spreken, moet het hout over de juiste eigenschappen beschikken. Voor een specifieke veeleisende outdoortoepassing als terrashout betekent dat concreet dat de gebruikte houtsoorten over een voldoende hoge duurzaamheid en sterkte, en een hoge slijtvastheid moeten beschikken. Terrashout dat rechtstreeks in contact komt met de grond kan te maken krijgen met  schimmels. Daarom adviseert Belgian Woodforum om hiervoor houtsoorten uit duurzaamheidsklasse I of II te gebruiken. Voor terrashout zonder rechtstreeks grondcontact zijn ook houtsoorten van duurzaamheidsklasse III  geschikt.

 

2. Welke houtsoorten?

Tientallen bekende en minder bekende houtsoorten beantwoorden aan de kwaliteitsvereisten voor duurzaam terrashout. Je hebt een ruime keuze uit houtsoorten die verschillen inzake herkomst, kleur, houttekening, prijsklasse, met of zonder ecolabel, etc.  De combinatie van de specifieke tekening en de karakteristieke kleur van het hout maakt elke houtsoort uniek. Tropische houtsoorten als Afrikaans padoek (klasse I), afrormosia (klasse I-II), bilinga (klasse I), cumaru (klasse I), ipé (klasse I), itauba (klasse I), jatoba (klasse II) en merbau (klasse I-II) klinken je wellicht bekend in de oren. Maar er zijn ook heel wat minder bekende of zelfs onbekende houtsoorten die eveneens de juiste eigenschappen bezitten om als terrashout te scoren: basralocus (klasse I), gonçalo alves (klasse I-II), jarrah (klasse I), makoré (klasse I), massaranduba (klasse I), sapupira (klasse II), kwartiersgezaagd tali (klasse I), tatajuba (klasse I-II), etc. Buitentoepassingen met Europees eikenhout vallen in de smaak van liefhebbers van de landhuisstijl. De natuurlijke duurzaamheid van het kernhout (klasse II-III) is voldoende hoog om het te gebruiken voor terrastoepassingen. Daardoor wordt het mogelijk om zowel binnen- als buitenshuis te kiezen voor Europees eikenhout en de (landelijke) sfeer van het interieur te laten doorlopen in het terras.

Ook hout van tamme kastanje (klasse II), volledig spintvrij lorkenhout en oregon zijn geschikt als terrashout. Mits ze eerst vakkundig verduurzaamd worden volgens procedé A4.1 of een hittebehandeling of acetyleringsprocedé ondergaan, staan ook van nature zachte naaldhoutsoorten zoals grenen, vurenhout, lorkenhout en oregon met spint hun mannetje als terrashout.

Hittebehandeling (thermische verduurzaming) en acetylering zijn (ver)nieuwe(nde), milieuvriendelijke technieken om de duurzaamheid en de stabiliteit van hout te verhogen. Tijdens het hittebehandelingsproces wordt het hout onder gecontroleerde omstandigheden en in afwezigheid van zuurstof tot meer dan 180 °C verhit. Dat heeft een invloed op de structuur van het hout. Na de hittebehandeling neemt het hout tot de helft minder vocht op, wat resulteert in een verhoogde stabiliteit (het hout zal minder ‘werken’). Bovendien wordt door het thermische proces het aanwezige zetmeel omgezet, waardoor het hout niet langer interessant is als voedingsbodem voor insecten en schimmels. Dat resulteert in een verhoogde duurzaamheid.

Bij acetylering ondergaat het hout een behandeling met azijnzuuranhydride, een derivaat van azijnzuur. Het acetyleerproces wijzigt de moleculaire structuur van het hout waardoor het krimp- en zwelgedrag (‘werken’) aanzienlijk vermindert en de duurzaamheid verhoogt.

 

3. Praktische tips

Om je te helpen bij de keuze van de meest geschikte houtsoort voor je terras, heeft Belgian Woodforum nog heel wat praktische terrashouttips in petto:

  • Western red cedar heeft een natuurlijke duurzaamheidsklasse II, maar beschikt over een lage densiteit. Het gevolg is een beperkte(re) slijtweerstand waardoor deze houtsoort eerder in aanmerking komt voor minder druk belopen terrassen en balkon- of zwembadterrassen.
  • Het ene teakhout is het andere niet. Het verschil tussen Moulmein teak dat in Zuidoost-Aziatische bossen groeit (klasse I) en plantageteak (klasse I-III) zit in de natuurlijke duurzaamheid. Dat verschil vertaalt zich in de kwaliteit en daarmee samenhangend in de prijs.
  • Ook de houtsoort yellow balau - de correcte benaming voor bangkirai - omvat verschillende kwaliteiten, elk met een verschillende prijs.
  • Geef de voorkeur aan vakkundig gedroogd hout met een houtvochtgehalte van 18 à 20% .
  • Houtsoorten zoals o.a. Afrikaans padoek, itauba, rechtdradig ipé, itauba en western red cedar vormen geen splinters, zodat je probleemloos op blote voeten kan lopen.
  • De opvallende kleur van bepaalde vers gezaagde houtsoorten – bijvoorbeeld koraalrood Afrikaans padoek en oranjerood gonçalo alves –  is geen reden om deze houtsoorten links te laten liggen. Onder invloed van de weersomstandigheden vergrijst de opvallende kleur in buitentoepassingen snel op een natuurlijke en egale manier.
  • Een houten terras vraagt nauwelijks onderhoud. Door blootstelling aan zonlicht en regen treedt er snel een natuurlijke en gelijkmatige vergrijzing op. Dit natuurlijke vergrijzingsproces heeft geen enkele invloed op de lange levensduur en de eigenschappen van het hout.  Toch last van schoonmaakkriebels? Een goede raad van Belgian Woodforum: ga voor de milde aanpak en gebruik een zachte waterstraal wanneer je de hogedrukreiniger hanteert. Met een (te) krachtige waterstraal (te) dicht op het hout breng je onherstelbare schade toe aan het houtoppervlak.
  • Het is een hardnekkige misvatting dat geribbeld terrashout bij regenweer minder glad is.  Het tegendeel is waar: in de ribbels verzamelen zich gemakkelijk(er) vuildeeltjes en vocht, wat algengroei stimuleert en gladheid veroorzaakt. Af en toe een sproeibeurt met een anti-algenmiddel is een eenvoudige en doeltreffende oplossing om je houten terras algenvrij te houden.
  • Hout is een grondstof die onder invloed van diverse factoren zoals afmetingen, kwaliteitsselectie, aanbod, beschikbaarheid, etc. onderhevig kan zijn aan prijsschommelingen. Informeer bij de houthandelaar naar houtsoorten met de juiste eigenschappen en de beste prijs.

 

Lees ook:

Voor meer informatie of gratis vakkundig advies over duurzaam terrashout kan je surfen naar www.hout.be of bellen naar de houtinformatielijn van Belgian Woodforum op het nummer 02 219 28 32, elke werkdag tussen 10 u en 12 u.

Belgian Woodforum – het nationale houtinformatiecentrum - verschaft gratis vakkundig advies over het gebruik van hout. Professionelen en consumenten kunnen op het houtinformatiecentrum een beroep doen voor gratis technische, praktische, ecologische etc. informatie over hout en de diverse toepassingsmogelijkheden ervan.

www.hout.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen