MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Duurzame voeding: hoe begin je eraan?

320 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Duurzame voeding: hoe begin je eraan?


Op dit moment zijn in drie regio's van Vlaanderen (Gent, Leuven, Brussel-Ninove) 15 gezinnen al enkele maanden bezig met het in kaart brengen van het duurzame karakter van hun voedingsaankopen. Of ... het gebrek eraan.

Het project is een samenwerking tussen de Katholieke Universiteit Leuven (KUL), het Netwerk Bewust Verbruiken (NBV), Vredeseilanden, Ecolife, de Gezinsbond en Velt. De laatste drie organisaties leveren de “coaches” die de gezinnen begeleiden.

Om zo'n vaag begrip als duurzame voeding te kunnen meten houden de gezinnen op drie tijdstippen een weekboek bij van alle maaltijden thuis en van de aankopen die daarvoor nodig zijn. Er wordt hen tevens verzocht goed naar de herkomst van de producten te kijken, aan te geven of het voedingsmiddel seizoensgebonden is en misschien ook biologisch is of uit de eerlijke handel komt, waar de aankopen zijn gedaan en of de verpakking hergebruikt kan worden. Een laatste aandachtspunt is het aandeel aan vlees of vis in het menu en of er niet teveel etensresten in de afvalemmer belanden.

Meten is weten

Wanneer eind vorig jaar de gezinnen een eerste keer een week hun voedsel registreren, blijkt dat zoals verwacht geen eenvoudige klus. Hoe weeg je de portie ontbijtgranen voor zoonlief en hoeveel centiliter melk voeg je daaraan toe? En wat doe je als je peuter halfweg zijn ontbijt nog wat extra chocopops bij vraagt? Hoeveel heb ik enkele weken geleden betaald voor die zak aardappelen in de kelder waar ik nu een kilo van ga gebruiken? De verse mango voor het dessert komt uiteraard niet van Europa, maar wat is nu precies het goede seizoen voor mango's? Conclusie: hoed af voor de ijverige familieleden die door deze zure appel hebben gebeten.

Na verwerking van de gegevens zijn de gezinnen een eerste keer bezocht door hun coach en een van de onderzoekers van de KUL. Omdat er nogal wat vragen waren gerezen over seizoensgebonden groenten en fruit -begrijpelijk in de wintermaanden- kreeg elk gezin van Velt een grote versie van de groente- en fruitkalender aangeboden. Verder werd aan de gezinnen vooral toelichting gevraagd bij de resultaten van de eerste meting. De onderzoekers probeerden met hun vragen een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van het koop- en eetpatroon van het gezin terwijl de coach vragen van de gezinnen beantwoordde. In het algemeen kwam een beeld naar voor van huishoudens die zeker bereid zijn bepaalde inspanningen te doen om duurzamer aan te kopen wanneer ze deze kunnen inpassen in hun huidig boodschappenpatroon. Stilaan werd zo ook duidelijk welke drempels consumenten zo al moeten overwinnen zoals de hogere prijs van biologische producten, een gebrek aan kennis over herkomst en productie van voedingswaren, het tekort aan tijd om bijvoorbeeld ook nog in een wereldwinkel bepaalde inkopen te doen of de beschikbaarheid in hun winkelregio.

Tweede ronde

In februari volgt dan het tweede bezoek met bespreking van de resultaten van de tweede meetweek. Zowat overal hangt de groente- en fruitkalender prominent op de deur van de koelkast. Het noteren van de verbruiksgegevens is bij de meeste gezinnen al een pak vlotter verlopen en er beginnen zich al verschuivingen af te tekenen. De coaches noteren uitspraken zoals: 'nu ik weet waar bio voor staat, ga ik dat zoveel mogelijk kopen' of 'onze zoon lustte voordien enkel melk uit zijn vertrouwde blauwe pak, maar dat lijkt nu doorbroken nadat wij biomelk zijn beginnen kopen'. Terwijl seizoensgebonden aankopen nu duidelijk hoger scoren, wil dat bij hergebruikverpakking niet zo best lukken. 'Frisdrank of fruitsap in glazen retourflessen vind ik echt te zwaar. Waarom voert men hier geen petflessen met statiegeld in, zoals in Nederland?' of 'Piepschuimschaaltjes waarop dan 4 appelen liggen, zou men moeten verbieden.': bewuster beginnen denken over ons aankoopgedrag levert soms krasse uitspraken op. Zo heeft een andere consument zelfs opgemerkt dat de los verkochte kiwi's in haar verkooppunt zelfs duurder waren dan de voorverpakte versie!

Om de gezinnen maximaal voor te bereiden op de derde ronde krijgen ze een boodschappentas van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) aangereikt vol boeiende info zoals een vegetarisch kookboekje, veggie restaurantgidsen, Seizoenen op Smaak van Velt, de goedeviswijzer van WWF en twee brochures van Bioforum over bioproducten en de controle erop. Er wordt hen ook gevraagd om eens een vegetarische spaghetti klaar te maken volgens een recept uit het handboek Ecologische Voeding. En zowel de deelnemende gezinnen als de onderzoekers en de coaches zijn razend benieuwd naar de resultaten van de tussensprint in mei wanneer per regio een afsluitende bijeenkomst wordt gehouden voor het uitwisselen van ervaringen en het formuleren van de eerste conclusies. Het volledige eindrapport van het project zal pas in de herfst klaar zijn.

De blog erin

Ondertussen heeft men bij het NBV niet stil gezeten en is de laatste hand gelegd aan de attractieve weblog www.etenisweten.be. Wie een kijkje gaat nemen vindt er naast recepten en artikels over duurzame voeding en de ecologische voetafdruk ook de profielen van de deelnemende gezinnen en sommige eerste ervaringen. Je kan er zelf ook commentaar kwijt of een geïnteresseerde vraag stellen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen