MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Echinacea, de niet altijd rode zonnehoed

13708 x gelezen
Ineke v. door Ineke van Kesteren • Vrijdag 8 Juli 2016 Volg Ineke v.

De typerende, margrietachtige bloemen van de Echinacea lijken net zonnehoedjes. Niet voor niets wordt ze daarom nog vaak 'rode zonnehoed' genoemd. Maar wat veel mensen niet weten is dat de naam rode zonnehoed ietwat misleidend is. Van origine zijn de bloemen van Echinacea inderdaad rood maar er zijn inmiddels vele andere kleuren om te kiezen. We kunnen haar dus met een gerust hart gewoon zonnehoed noemen. Duik mee in het verhaal van deze geliefde vaste plant.
 

Eeuwenoude favoriet
Deze eeuwenoude vaste plant pronkt verrassend mooi in borders en bloeit waardevol voor vlinders en bijen. De zonnehoed heeft grote bloemen met horizontale iets hangende bloemblaadjes die stralen rondom het dikke oranjebruine hart. Van juli tot in september bloeit ze trots in borders en plantvakken. Elke bloem van de zonnehoed blijft wekenlang mooi en lokt met de honingachtige geur vele bijen, hommels en vlinders naar de tuin. Omdat het zo'n kleurrijke en insecten lokkende vaste plant is, is de zonnehoed al honderden jaren favoriet van tuinliefhebbers.


Snoepkleurtjes
De roots van de zonnehoed liggen in de Noord-Amerikaanse prairie. Echinacea purpurea is een van de voorouders van fraaie nieuwkomers. Ze heeft een grote roze bloem en een stevige steel die tussen de 60 en 100 centimeter lang is. Het hart is oranje-bruin en de bloem blijft tot diep in de winter op de stengel staan. Door geduldig kruisen ontstaan er steeds meer verschillende bloemkleuren zoals wit, groen, geel, oranje, roze en alle denkbare tussentinten. Het zijn echte snoepkleurtjes voor de tuin! 

  • Echinacea ‘Augustkönigin’ (roze)
  • Echinacea ‘Fatal Attraction’ (donkere stengels, roze)
  • Echinacea ‘Hot Summer’ (oranjerood)
  • Echinacea ‘Kim’s Knee High’ (compacte groei, roze)
  • Echinacea ‘Magnus’ (horizontale bloemblaadjes, roze)
  • Echinacea ‘Sundown’ (oranje tot roze)
  • Echinacea ‘Harvest Moon’ (zachtgeel)
  • Echinacea ‘Pink Double Delight’ (gevulde roze bloemen)
  • Echinacea ‘White Swan’ (wit)

 


Aan de slag
Wil je ook zonnehoed in de tuin? Je kunt ze van het voorjaar tot in de herfst planten. Het is een sterke vaste plant die jarenlang op dezelfde plek kan blijven staan. Kies een zonnige plek in normale, niet te natte tuingrond. Zorg er wel voor dat de plant de ruimte heeft, de bladeren mogen niet teveel overgroeid raken door buurplanten.

Combinatie
De platte ‘hoedjes’ van Echinacea combineren fraai met aarvormen van bijvoorbeeld prachtschaarde (Liatris spicata), salie (Salvia nemorosa) of ereprijs (Veronica-soorten). Maar ze staan ook prachtig met de ronde bloemknoppen van de vlambloem (Phlox), fijne bloemknoppen van de guldenroede (Solidago) en het siergras smele (Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’).


 

Lees verder op Perennial Power »

10 reacties

  • Eljo K. Eljo K. ik heb ze al zó vaak geplaatst, maar de konijnen vreten ze op. Heb er nu wat tussen grassen staan, dus afwachten.
    Vrijdag 8 Juli 2016 om 15:22
  • Alex K. Alex K. Ik heb vorig jaar verschillende zon zonnehoeden geplant, maar er is niet 1 weer opgekomen.....Ik sta versteld!!!!!
    Vrijdag 8 Juli 2016 om 15:57
  • Lieven G. Lieven G. Ze houden niet van natte voeten in de winter ...
    Vrijdag 8 Juli 2016 om 17:47
  • An D. An D. Ik vind ze prachtig maar heb ook moeite om ze te houden. Ze zijn slakgevoelig (zeker int voorjaar) en blijkbaar ook opletten met wortel concurrenten. Ik blijf proberen...
    Zaterdag 9 Juli 2016 om 07:20
  • Ann V. Ann V. "We kunnen haar dus met een gerust hart gewoon zonnehoed noemen."
    Lastig inderdaad, wanneer in de soortnaam van een plant een kleur wordt weergegeven. Je zou E. purpurea inderdaad gewoon 'Zonnehoed' kunnen gaan noemen, maar wat dan met de Rudbeckia, die ook 'Zonnehoed' wordt genoemd (soms 'Gele Zonnehoed')?
    Nog voor zo'n kleurverwarring zorgt de Centhrantus ruber, de 'Rode Spoorbloem' (vroeger rode Valeriaan genoemd), waarvan ook een witte variant bestaat. Dat is dan dus de witte 'rode spoorbloem'... (Ik ben zelf nogal mierenneukerig waar het op naamgeving aankomt, en ik kies er daarom gewoonlijk voor om de 'waargenomen' kleur in het Nederlands te gebruiken, en de wetenschappelijke benaming voor de soort. Dus een witte Echinacea purpurea, en een witte Centhrantus ruber...
    Zaterdag 9 Juli 2016 om 10:05
  • Heidi Heidi Mee eens @Ann @annetanne.be. Is verreweg het duidelijkst. En zó grappig om u het woord 'mierenneukerig' te zien gebruiken! :-)
    Zaterdag 9 Juli 2016 om 14:32
  • Roos T. Roos T. De oude zaaisoort Magnus blijft wel over,De andere soorten zelden.Ik vermoed dat ze te zwak zijn en idd van nat houden ze niet.
    Vrijdag 15 Juli 2016 om 17:06
  • Janny d. Janny d. Hoe graag ik ook wil dat het goed met ze gaat......dit jaar werden de mooie knoppen opgevreten, waarschijnlijk door de vele slakken in mijn tuin
    Vrijdag 26 Augustus 2016 om 19:18
  • Theo W. Theo W. Wij hebben vorig jaar witte gepland. Dit jaar zijn ze weer mooi opgekomen en hebben de pollen zich uitgebreid en zijn er veel knoppen te zien. Een paar zijn al tot bloei gekomen.
    Vrijdag 26 Juni 2020 om 08:50
  • Gertrude V. Gertrude V. Ik heb vorig jaar wat duurdere planten gekocht van Echinacea in verschillende kleuren en ze zijn alle 4 teruggekomen. Hiervoor lukte het ook nooit met Echinacea de oorspronkelijke soort. Ik heb wel nematoden tegen naaktslakken gekocht en ga vooral na regenbuien consequent op jacht naar slakken, babyslakjes die kunnen in 1 dag een vaste Lobelia struik van 20 euro in zijn geheel kaalvreten. Van lupines na een nacht niet eens enig spoor boven de aarde zichtbaar.
    Vrijdag 26 Juni 2020 om 10:53

Log in om een reactie te plaatsen