MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hoe moet je een bloemenweide aanleggen?

5072 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

bloemneweide

Bloemenweide van vaste planten of van akkerbloemen?

Wellicht is duurzaamheid het belangrijkste verschil tussen een bloemenweide van vaste planten (margriet, knoopkruid...) en één van akkerbloemen (klaproos,kamille, korenbloem...) Een veldje met akkerbloemen houdt maximaal 2 jaar stand en moet dan terug aangelegd worden (nood aan verstoorde grond), een vaste bloemenweide heeft, in principe, een permanent karakter en moet dus niet regelmatig terug ingezaaid worden.

Aanleg: Voor beide alternatieven geldt dat het perceel onkruid – en grasvrij wordt gemaakt, dan inzaaien (midden maart tot midden juni of van eind augustus tot midden oktober) en lichtjes inharken (de zaden moeten maar een beetje afgedekt zijn). Nooit bemesten, een bloemenweide lukt trouwens beter naarmate de grond armer is! Bij grotere oppervlaktes kan u best het bloemenweidezaad mengen met een flinke dosis droog rijnzand. Op die manier bekomt u een groter volume, en dat is makkelijker om het gelijkmatig uit te strooien over het perceel.

Hoe maak ik het perceel onkruid- en grasvrij?

Er bestaan verschillende methodes: u kan de bestaande grasmat afschrappen en afvoeren (beste methode want hierdoor verwijdert u eveneens het vruchtbaarste deel van de grond), u kan de grond meerdere maanden afdekken met een ondoorzichtige folie (hierdoor sterft alles af), u kan – vóór de winter – de grond diep omploegen (grasmat minstens 30 cm onderspitten) of u kan een herbicide (zonder nawerking!) gebruiken (dit is de makkelijkste maar ook de minst ecologische oplossing).

Let op: indien er op het perceel voordien veel ‘lastig’ onkruid stond (brandnetels, zuring, distels, winde,…) dan kan u best in twee keer de grond onkruidvrijmaken. Concreet kan u best een week of twee wachten nadat u de grond voor het eerst bewerkt hebt. Wanneer er dan veel onkruid kiemt, schoffelt u dit allemaal eerst weg en zaait pas nadien het zaadmengsel in.

Onderhoud: Een vaste bloemenweide wordt meestal 2 maal per jaar gemaaid (begin juli/ begin oktober). Laat het maaisel enkele dagen liggen zodat het rijpe zaad er kan afvallen en voer dan het maaisel af (om verrijking van de grond te vermijden). Akkerbloemen slechts 1 maal in de herfst maaien. Na het eerste jaar kan u de grond best wat oppervlakkig “verstoren” na het maaien. Na het tweede jaar moet u opnieuw de grond omdoen en inzaaien. 

Ligging: Akkerbloemen vragen een zonnige en niet te natte standplaats . Voor een vaste bloemenweide zijn er verschillende mengsels in functie van het terrein.  

TIP: Een vaste bloemenweide geeft het eerste jaar niet zo veel bloei. Daarom kan het zinvol zijn om wat extra akkerbloemen mee in te zaaien met het vast bloemenmengsel voor een mooi effect vanaf het eerste jaar.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen