MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Een boerderij boven je hoofd

5006 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een boerderij boven je hoofd


In 1992 kreeg ik de kans om een daktuin te ontwerpen en aan te leggen in het centrum van Antwerpen.

In het begin van dat jaar werd ik gecontacteerd door de opdrachtgever, die me zei dat hij een authentieke engelse tuin wou op een oppervlakte van ca. 350 m². Op zich geen ongewoon verzoek, maar niet evident. Voor een eerste verkennend gesprek bezorgde de cliënt mij een adres in het centrum van Antwerpen. En veronderstelde ik dat we nadien samen naar de plaats van de opdracht zouden rijden. Groot was echter mijn verbazing toen ik de vraag kreeg om even een kijkje te nemen op het dak van zijn pakhuis. Het was niet de eerste keer dat ik een daktuin zou tekenen en aanleggen. Maar het was, tot dan, wel de grootste en meest uitdagende opdracht om uit te voeren.

Op het dak bevond zich enkel een gebouwtje waarin vroeger het mechanisme van de lastenlift was ondergebracht. Haast geen dakrand en er stond een flinke wind. De opdrachtgever wilde zo weinig mogelijk aan die dakrand veranderen, ondanks zijn 3 kleine kinderen, maar een groene afsluiting mocht er wel komen. Uiteindelijk zijn we tot een compromis gekomen en werden er ijzeren kooien gemaakt, op de dakrand geplaatst en begroeid met klimop.

Gelukkig stamt het pakhuis nog uit de tijd dat architecten nog geen studie konden maken van de draagkracht. Zij gingen ervan uit dat “meer is beter” de juiste aanpak zou zijn om het dak aan te leggen. Door gebruik te maken van enorme draagbalken in beton, was er geen beperking voor wat het gewicht van de tuin betrof. Voor mij het startschot om de hardop te dromen en volop te schetsen.

De eigenaar, een nogal excentrieke man met een vooruitstrevende visie en een brits gevoel voor humor, stond open voor alle suggesties.

Er werd besloten om het lifthokje niet enkel te vergroten maar ook te voorzien van een pannendak met gerecycleerd materiaal. Rustend op doorgebogen steunbalken om het zo het uitzicht te geven van een oud “farm house” die als hobbyruimte en stal werden ingericht. Daar kunnen we, via een deurtje met glas kijken naar 2 schapen samen met eenden, duiven en fazanten. De kippen die, zoals alle dieren vrij rondlopen, zorgen zelfs voor verse eitjes. Rond dat alles plaatsten we een terras in authentieke klinkers waarop later een gerestaureerde serre uit Overijse werd gezet.

Bij de plantenkeuze heb ik bewust gekozen voor een hele mengelmoes om op deze kleine oppervlakte het gevoel van een engelse border te krijgen. Zo staan er o.a. Beuk, rozelaar en hortensia’s naast lavendel, eendagslelies en hosta’s. Klimmers zijn er ook: Clematis, Geiteblad, blauwe regen, wijnstokken en kiwi’s. Verder een notelaar, aalbessenstruiken en rabarber. Niet alleen de vruchten en kruiden kan men eten. De eigenaar kweekt er ook wat sla, pompoenen en boontjes.

Er werd ook flink ‘vals gespeeld’. Zo is er in één van de hoeken een muurtje geplaatst met daarachter aanvankelijk 3, nu nog 2, pruimenbomen om zo de illusie te wekken dat er nog een boomgaard is. In een andere hoek plaatste ik een extra folie om zo een klein vijvertje te creëren. Door de jaren heen is dat dichtgeslibd en nogal moerassig geworden. De kikkers, padden en salamanders, die door de kinderen werden uitgezet, trekken zich daar niets van aan. Een Vlaamse waterpomp in speksteen en een fries hek mochten niet ontbreken, de bijenkorven zijn leeg maar dragen bij tot de sfeer van de tuin.

Men moet op de toppen van zijn tenen gaan staan om over de haag te kijken om te beseffen dat men niet met de voeten op de begane grond staat. Dus: ‘’opdracht volbracht’’

Nu: ontwerpen is één zaak, aanleggen een andere. Gelukkig moest, doordat we een grote kraan konden plaatsen, niet alles door de liftkoker. De werken trokken heel wat kijklustigen. De één al met meer ‘goede raad’ dan de andere. Het weer was ons niet gunstig gezind. De eerste lagen konden we vrij vlot plaatsen, maar bij het storten van het substraat gingen de hemelsluizen open. Die laatste laag is net de moeilijkste om goed over het dak te verdelen. Er werden gazonrollen geleverd maar omdat de ondergrond niet klaar was, moesten we een creatieve oplossing vinden. Eén van de onderste verdiepingen, in hetzelfde gebouw, stond leeg en daar hebben we de grasmatten, op plastiek, opengerold, dagelijks besproeit en kunstmatig belicht. De oude Friese poort viel tijdens het omhoog takelen, toen ze net boven het dak hing, in stukken uiteen. Ondanks nog een aantal kleine ongemakken is het eindresultaat toch nog meer dan behoorlijk te noemen.

Een groot dakoppervlak is niet noodzakelijk om aan een daktuin te beginnen. Dikwijls is het mogelijk, door gebruik te maken van bakken en potten, iets moois te creëren.

Vooraleer aan een dergelijk opdracht te beginnen is het belangrijk op de hoogte zijn van de draagkracht en waterdichting van het gebouw. Daar kan een architect of ingenieur voor zorgen.

Een daktuin zorgt niet enkel voor warmte- en geluidsisolatie, beschermt de dakdichting en vertraagd de waterafvoer. Ze draagt ook bij tot het ecologische evenwicht van onze leefomgeving. De leefruimte wordt vergroot en het uitzicht verbeterd.

Er zijn 2 soorten daktuinen. Ze bestaan beide uit verschillende lagen. Een waterdichting, draineringlaag, een filterdoek en een substraatlaag waarin uiteindelijk de planten zullen groeien.

Een extensieve daktuin, ook wel groendak genoemd heeft een vegetatielaag van kleine plantensoorten zoals grassen, mossen en kleine bloemsoorten.

Een intensieve daktuin heeft dezelfde opbouw maar de lagen zijn veel dikker omdat de vegetatielaag uit grotere planten en bomen bestaat. Deze laatste daken wegen veel meer en vereisen eventuele verstevigingwerken. 

Een groot aantal gemeentes geeft subsidies bij de aanleg van daktuinen. Ze bedragen min.€ 25/m² met een max. van €5000 op het totale bedrag. Het reglement is te verkrijgen bij uw gemeentebestuur of het ministerie van de Vlaamse gemeenschap, afdeling Bos en groen, tel 02.553.81.13 of e-mail: dirk.demeyere@lin.Vlaanderen.be

Meer info over daktuinen

Tuinarchitectuur Nadine Wiggers
Hoekstraat 25A
2980 Zoersel
Tel 03.383.17.75
nadine.wiggers@pandora.be
www.nadinewiggers.be

clip_image001(748).jpg

clip_image002(75).jpg

clip_image004(33).jpg

clip_image001(750).jpg

clip_image001(751).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen