MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Een boom opzetten

483 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 Een boom opzetten.


Het team rond Frank Keppler van het Max Planck Instituut te Heidelberg wuift het neutraliserende effect van planten en bossen op de broeikasgassen weg. Jonge planten, gras, dode bladeren en jonge bomen zouden wereldwijd verantwoordelijk zijn voor 10 tot 30% van de totale jaarlijkse uitstoot van methaan. ‘We zijn nu geconfronteerd met de kans dat de aanplanting van nieuwe bossen de uitstoot van methaan verhoogt en het broeikaseffect nog verscherpt in plaats van het te verzachten,’ veronderstelt de Nieuw-Zeelandse atmosfeerspecialist David Lowe in het tijdschrift ‘Nature’.

Het broeikaseffect wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van koolstofdioxide (CO2 ), methaan (CH4 ), distikstofoxide (N2O) en fluorverbindingen. De meeste bovengenoemde stoffen maken deel uit van onze atmosfeer. Door menselijke factoren (verbranding van fossiele brandstoffen als steenkool, aardolie en in mindere mate aardgas) is gedurende de afgelopen twee eeuwen de concentratie van koolstofdioxide in de atmosfeer met ongeveer 30% toegenomen.

Sinds 1750 is de hoeveelheid uitgestoten methaan meer dan verdubbeld. Sinds 1750 – in feite al vanaf de 15de eeuw -  is ook een deel van de bestaande wouden en bossen verdwenen. Toch wordt er nu met het professorvingertje gewezen naar de aanplanting van jonge bossen. Ze zouden deels verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van methaan. Wat niet goed meer wordt bevonden, is ineens slecht. Soms heb ik de indruk dat bij vorsers en hun team het enkel te doen is om een nieuw gelanceerde, enggeestige bevinding op hun palmares te kunnen schrijven.

Even de bomen terzijde. We nemen de mens eens onder de loep. De minst vervuilende energie is diegene die men niet hoeft te produceren. Als mens hebben we energie nodig om te leven. Verwarming, voeding, kledij, een dak boven ons hoofd… Het zijn elementaire behoeften. We hebben een hoeveelheid grond nodig om onze levensstijl te garanderen. Die hoeveelheid grond is niet ons huis en de tuin. Het wordt de ecologische voetafdruk genoemd: de hoeveelheid grond die nodig is om gewassen te produceren en te verwerken voor onze voeding en de voeding van ons (slacht)vee. Die laatste groep neemt trouwens niet enkel met de aanwezigheid van enorm uitgebouwde vetmesterijen, maar ook met de teelt van diervoeder, heel wat grond in. Per persoon zou de ecologische voetafdruk 1,92 ha mogen bedragen om welvarend te kunnen leven. Een sober iemand heeft genoeg aan weinig; een begerig consumerende persoon heeft nood aan meer. De gemiddelde, ecologische afdruk van de Belg is 6,54 ha per persoon. Big Amerika neemt hebberig 12,3 ha in gebruik. De Indiër is tevreden met amper 1,1 ha per persoon. 

Komt er nog bij dat de verwachte stijging van de wereldbevolking geen goed zal doen aan het broeikasprobleem. Daar waar we in 2004 nog met 6,4 miljard waren, zullen we in 2050 met 9,3 miljard onze planeet bevolken.Door die toename zal rond 2030 de wereldwijde energieconsumptie met 60% gestegen zijn. Er wordt, door het Kyoto-Protocol, hard gestreefd naar een daling van de uitstoot van broeikasgassen in Europa, Amerika en Japan door een verduurzaming van de energieproducten. Dit streven blijkt echter een gevecht tegen de bierkaai door de opkomende economieën in China en India.

Onvermijdelijk zal het klimaat veranderen. Broed – en bloeiseizoenen zullen verschuiven. De mens zal meer en meer beslag leggen op de beschikbare ruimte waardoor planten en dieren nog weinig mogelijkheden zullen hebben om te migreren. ‘Als de groei van de wereldbevolking en de toename van het elektriciteitsverbruik zich in de huidige mate voortzetten, staan de mensen rond 2600 mannetje aan mannetje en zal de aarde door al die verbruikte elektriciteit roodgloeiend zijn’ concludeert de theoretisch natuurkundige Stephen Hawking in zijn boek ‘Het Universum’. Tenminste, als er dan nog mensen leven. Het is goed mogelijk dat we slechts een heel dun laagje fossielen van onze soort achterlaten.

‘Het beleid, gericht op natuur – en milieubescherming, pakt slechts symptomen aan zolang het terugdringen van de groei van de wereldbevolking niet in de beleidsdoelstellingen wordt opgenomen’ is de stelling van Dr. Otto Sijbren.

Ik kan het enkel maar onderstrepen. Laat ons daar eens een boom over opzetten.

Greet Berghmans

 

Bronvermelding:

‘Catalysis of Diels–Alder reactions in water’ (RUG 1998: Dr. Otto Sijbren)

‘Het Laatste Nieuws’ 13.01.2006

Federale diensten voor het Leefmilieu www.klimaat.be &  www.milieuloket.nl

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen