MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Een boontje voor...

1068 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een boontje voor... 


corvag Coronilla valentina

Een van wanten wetende struik die momenteel reeds enige weken bloeit is de Coronilla valentina of de kroonwikke uit Valence. De struik heeft geveerde blaadjes en gele vlindervormige bloempjes zoals die van de brem. Bovenal is het een zeer taaie, windbestendige struik die goed op arme zandgrond kan gedijen. Ze is meer afschermend dan de brem, de geveerde blaadjes bieden immers een donkergroene achtergrond voor de gele bloei. De bloei houdt zeer lang aan. Een ondergewaardeerde struik die tot meer dan anderhalve meter hoog wordt, en overigens uitstekend in vorm te snoeien is. 

Eveneens nieuw en vers van de pers : de Argyrocytisus battandieri, de zilverbladige Marokkaanse boombrem. Deze prachtstruik uit het atlasgebergte steelt al enige jaren de show in onze demotuin, en is nu ook de fiere moederplant geworden van een heel nest jonge spruiten : de

 cytbademotuinArgyrocytisus battandieri

scheuten werden deze winter geënt op een onderstam (de Laburnum of goudenregen is een gewillige draagmoeder gebleken…) en hebben de couveuse net verlaten. De bijzonder talrijke gele bloemtuilen van deze aantrekkelijke heester verspreiden een verrukkelijkeananasgeur. Het zilvergroen drielobbig maar statige blad verraadt de verwantschap met de klavers en andere stikstoffixerende legumineuzen. Zoals voorgaande struik is deze boombrem windbestendig en winterhard; in het atlasgebergte kan het op de hoogtes waarop deze struik van nature gedijt immers behoorlijk vriezen. 

Beide heesters behoren tot de Fabaceae, de familie van de vlinderbloemigen of de peulvruchten. De boonvormige vruchten bevatten meerdere zaden die doorgaans beter kiemen na enige tijd weken in warm water. Een ander familietrekje is de vlindervormige bloem en de doorgaans veervormig samengestelde bladeren, een duidelijke aanpassing aan de wind. En last but not least zijn er de rhizobiumbacteriën die in symbiose met de plantenwortels leven, en het deze planten toelaat op de armste bodems te gedijen dank zij de fixatie en oxidatie door de bacterie van de in de lucht aanwezige stikstof tot nitraat, het plantenvoedsel bij uitstek. En in ruil geeft de plant wat suiker aan de bacterie. En dit is voorwaar geen zoethoudertje !

Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica) Aquabotanica is een kwekerij in de westhoek met een collectie bijzondere planten en een mooie demonstratietuin. Aquabotanica Iepersesteenweg 112 8630 Veurne Het bedrijf is gevestigd langs de afrit 1a van de autosnelweg E40 Brussel- Calais (tegenover de ingang van het Bakkerijmuseum te Veurne) Tel. +32 58 31.33.35 Fax. +32 58 31.52.39 E-mail:info@aquabotanica.be Website:www.aquabotanica.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen