MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Een heldere vijver (deel 2), meer tips en opvallende waterpartijen

16099 x gelezen
Ellen v. door Ellen van der Peet • Vrijdag 7 Augustus 2015 Volg Ellen v.

De eerste echt warme dagen van dit jaar zijn achter de rug. Vijverbezitters keken angstig naar hun water. Dat blijkt wel uit de zoekwoorden die volgens Google ingetikt werden en mijn blog bereikten. Als de watertemperatuur stijgt, moet de vijver bewijzen in evenwicht te zijn. De kans bestaat dat het ogenschijnlijk heldere water in korte tijd omslaat naar groene of bruine soep.

Help, mijn vijver is groen

Zoekwoorden waarmee mijn tuinblog gevonden werden, waren algen, vijver is groen, groene vijver en alle varianten daarop. Er wordt wat afgetobd met vijvers terwijl het zo simpel kan zijn. Mijn verhaal van vorig jaar, waarin ik schreef over de wijze waarop ik mijn beide vijvers helder kreeg, werd dagelijks gevonden toen de zon hoog aan de hemel stond.

Schitterende natuurlijke vijver, wit veenpluis, zoals het eigenlijk in Brabant thuis hoort. Gezien in St. Willibrord

Methode Ada Hofman

Een heldere vijver, hoe doe je dat? Uit reacties bleek dat de door mij gebruikte methode van Ada Hofman ook voor anderen een succesvolle is. Volledig gebaseerd op het juiste gebruik van planten, op natuurlijke wijze dus. Een beetje geduld is daarbij wel noodzakelijk en dat valt niet altijd mee. Tuinfolders spelen daar op in en doen net alsof je planken vol middeltjes nodig hebt om een vijver helder te krijgen. En het lijkt alsof een heldere vijver een vorm van hogere wiskunde is.

Ze kunnen er beter voor zorgen dat de twee belangrijkste zuurstofplanten, glanzend fonteinkruid en hoornblad te koop zijn. Met name naar glanzend fonteinkruid zoekt menig vijverbezitter tevergeefs. Vreemd, want juist deze plant is de basis van een heldere vijver aangevuld met hoornblad en bij voorkeur ook naaldkruid. Een ander probleem is dat een succesvolle start van glanzend fonteinkruid afhangt van het feit dat de plant met wortels wordt aangeplant. En zo tref je hem meestal niet aan op de vijverplantenverkoopafdeling als de plant al aanwezig is. Ik zou zeggen, vermijd de middeltjes verkopende tuincentra en bouwmarkten en ga op zoek naar de juiste leveranciers van zuurstofplanten. Ze zijn er en ze verkopen glanzend fonteinkruid keurig opgepot in een vijvermandje, klaar voor de start!

Tussen de waterleliebladen is glanzend fonteinkruid te zien.

Ook zo’n onzin is de bewering dat groene algen eerst gedood moeten worden met een of ander middeltje. Latent is in al het water groene alg aanwezig, onder invloed van zon en warmte ontwikkelen ze zich, zuurstofplanten voorkomen dit.

Liever een vijver dan tegels

Wil je een tuin met weinig onderhoud dan kun je vanaf dat je kinderen een zwemdiploma hebben, beter voor een vijver in je tuin kiezen dan voor een betegelde tuin met potten. Ik durf de weddenschap wel aan wie het meeste werk heeft, de tegeltuin bezitter met zijn eeuwige potten en plantenbakken die op warme dagen dagelijks water nodig hebben of de vijvertuinbezitter. Een goed aangelegde vijver onderhoudt zichzelf op een paar ‘zaterdagmiddagwerkdagen’ per jaar na. Ik begrijp dan ook niet waarom de vijvertuin niet al om gepromoot wordt als onderhoudsarm. Beste hoveniers grijp die kans!

Dit is een hele bijzondere vijver in Nijmegen, de vijver vangt het hoogteverschil op in etages… Van bovenaf…

 En hier van onderaf… de verdamping van water geeft natuurlijk verkoeling op een hete zomerdag.

En wat denk je van de positieve bijdrage aan de temperatuur in je achtertuin op hete dagen, de biodiversiteit, de opvang van regenwater en aan je tuingeluk? Hoe klein de vijver ook is, zelfs een vijver van 1 m² zorgt direct voor dierenleven in je tuin.

Bewoners van een 1m2 vijver

Ik schreef al eerder over de diervriendelijke tuin van mijn schoonzusje en zwager. Een paar maanden geleden legden zij een vijvertje aan. Het duurde nog geen 24 uur en de eerste bewoners meldden zich, twee kleine salamanders hingen tussen de zuurstofplanten. Ook een kikker kwam, terwijl mijn zwager met de vijver bezig was, een kijkje nemen. Wat hij zag, beviel zo goed dat hij of zij terugkwam met een partner. De twee bruine kikkers werden al snel gevolgd door een setje groene. Enthousiast schreef mijn zwager dat er een nieuwe wereld voor hem open ging, kijkend naar de zuurstofbelletjes die hij naar het wateroppervlakte zag stijgen. Het kleine watervalletje wat al in de tuin aanwezig was, vond een nieuwe plek aan de rand van de vijver en wordt nog steeds druk bezocht door diverse vogels. Om te drinken en te baden.

De minivijver net aangelegd, direct bezocht… het draadwerk houdt de eigen loslopende konijnen tegen, die anders alle groen opeten.

 

Draadalgen zijn geen algen maar wieren!

Wie net een nieuwe vijver heeft aangelegd, moet er rekening mee houden dat er draadalgen in de vijver zullen komen. Draadalgen zijn eigenlijk geen algen maar wieren en wijzen juist op het ontstaan van een biologisch evenwicht. Toch raken vijverbezitters dan in een soort paniek en beginnen de wieren te bestrijden omdat ze draadalgen worden genoemd en alles wat algen heet, moet bestreden worden, zo lijkt het. Een vijver die enkele jaren oud is, zal vanzelf geen overdaad aan draad algen meer hebben. De eerste jaren los je dit simpel op door de algen op te draaien en aan de rand van de vijver onder een steen te leggen in het water. Dit zorgt ervoor dat de algen of eigenlijk wieren meehelpen je vijver helder te krijgen of te houden omdat ze overbodige voedingsstoffen opnemen uit het water. Ze produceren zelf ook zuurstof! En kikkervisjes vinden het een lekkernij, koikarpers zetten er hun kuit op af! Vooral in de winter is de zuurstofproductie belangrijk als onder een ijslaag de zuurstofplanten niet meer functioneren maar de wieren wel zuurstof blijven afgeven Dat voorkomt vissensterfte. Sporen van wieren komen in het water terecht door de wind en ontwikkelen zich daar vervolgens, het wordt tijd dat vjjverbezitters zich dit realiseren en niet ieder wier voor een algenprobleem aanzien.

 

De Grote ronde vijver met eiland in de tuinen van Tielens, symboliseren terp in Zeeland

Hier drijven geen algen, maar wieren! Kan via zand in water komen en beginnen te ontwikkelen.

 

Vijverfan

Sinds ik een huis en tuin met twee vijvers kocht, ben ik een overtuigd vijverfan geworden. Wat mij betreft komt in ieder tuinontwerp een watertoepassing voor. Er zijn ontzettend veel mogelijke toepassingen, soms hele bijzondere. Kijk maar eens naar de foto’s. laat je vooral niet bang maken. Een wiskundeknobbel? Nergens voor nodig, laat de natuur simpelweg zijn werk doen. Het begint wel met een goede aanleg, lees daarvoor:

Een heldere vijver hoe doe je dat (deel 1) Ook handig om te lezen als je je al bestaande vijver weer helder wilt krijgen. Het lukte mij ook. Binnenkort een vervolg met meer info over oeverplanten die zorgen dat een vijver helder blijft oftewel een helofytenfilter.

In de schitterende tuinen van Albert Tielens zijn heel veel watertoepassingen te zien, de vijftig meter lange zwemvijver o.a. maar ook een soort van beek die naar het achterste deel van de tuin loopt en eindigt in een ronde vijver met eiland, staat symbool voor Zeeland. (Zie foto hierboven…)

 

Volg me op facebook, voor meer tips en foto’s.

Lees verder op Groenjournalistiek »

10 reacties

 • Francine V. Francine V. Heb een klein voorgevormd vijvertje, hou het idd perfect helder met die zuurstofplanten. Haalde mijn kennis in een boek van Ada Hofman
  Vrijdag 7 Augustus 2015 om 15:30
 • Trees K. Trees K. trees Klomp,ik heb erg veel kroos in mijn vijver,is daar ook een oplossing voor?
  Zaterdag 8 Augustus 2015 om 00:34
 • Jos D. Jos D. ik zoek ook een oplossing voor eendenkroos, je ziet geen water meer!
  Zaterdag 8 Augustus 2015 om 11:02
 • Lieven G. Lieven G. Uitscheppen misschien?
  Zaterdag 8 Augustus 2015 om 11:41
 • Guy G. Guy G. Ik heb in de cottagetuin een borrelsteen staan doch na menige weken beginnen er zich door het zonlicht en de warmte draadalgen te vormen.Telkens gebruikt ik een een klein geutje eau de javelle of anders gezegd bleekwater en dit werkt perfect.Natuurlijk doet dit geen goed voor de omringende planten en bloemen. Heeft er iemand een andere oplossing?Laat me iets weten a.u.b.
  Zaterdag 8 Augustus 2015 om 13:41
 • Ann S. Ann S. Zwemvijver: we hebben thuis een zwemvijver gemaakt met HDPE-platen, met lavafilter en zonder planten.
  Het water op zich is zeer helder, maar we hebben probleem met (ik denk groene en bruine algen die zich afzetten op de wanden en de bodem (visueel niet mooi en glad - valgevaar). Ik heb vijver al herhaaldelijke keren met schuursponsje ontdaan van die algen op de wanden, maar +/- 14 dagen later zijn ze daar opnieuw. Onze vijver is dus NIET onderhoudsvriendelijk.
  Heeft iemand natuurvriendelijk oplossing? Ik heb vorige winter al zak met stro ingehangen. Toevoegen van bleekwater helpt wel (tijdelijk) maar is niet goed voor de vissen (we steken paar goudwinden in om insecten eruit te eten).
  Heeft iemand een passende oplossing voor die algen die zich vasthechten op de wanden?
  Zaterdag 8 Augustus 2015 om 15:08
 • Tineke N. Tineke N. Juist met het warme weer van de afgelopen weken zijn mijn kleine vijvertjes (3) een weldaad gebleken voor allerhande dieren: ik heb nog nooit zoveel verschillende kikkers en vogels op bezoek gehad om af te koelen, te badderen of te drinken. En misschien ook wel 's nachts de egel want die laat in de buurt van de vijver zijn/haar sporen na. En over alg of kroos? Het komt en het gaat.......... Maak je niet zo druk over levende natuur! Misschien helpt een beetje groeisubstraat speciaal voor vijverplanten als het echt gaat 'storen'. Het herstelt meteen het evenwicht in je vijver.
  Zaterdag 8 Augustus 2015 om 22:46
 • Francine S. Francine S. Ik zoek een natuurlijke oplossing voor de groene kleur van t'water
  Dinsdag 11 Augustus 2015 om 17:42
 • Timothy V. Timothy V. Planten in de vijver, allemaal goed en wel, maar in mijn vijver zitten een 10-tal koi en dan zegt men juist dat je geen planten in de vijver kan zetten omdat de vissen die gewoon opeten. Dat heb ik trouwens ook al vastgesteld. Ik had één plantje hoornblad uitgezet, op een voor de vissen moeilijk bereikbare plaats. Toch hebben ze die plant gevonden en helemaal verorberd. Enig idee hoe ik daar iets aan kan doen? Ik zou wel meer planten willen, maar zie dat nu niet meteen gebeuren... .
  Woensdag 19 Augustus 2015 om 13:01
 • A.lida B. A.lida B. Wat kan ik doen om kroos uit de vijver te houden?
  Vrijdag 5 Januari 2018 om 21:15

Log in om een reactie te plaatsen