Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hoe een insectenhotel bouwen?

Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 7 Juni 2018 Volg Eddy G.

Toegegeven, er behoren een pak lastigaards onder de familie van de insecten, maar toch zijn er vele die broodnodig zijn voor ondermeer de bestuiving. Daarom is het misschien een idee voor mensen met een grotere tuin om een 'insectenhotel' te voorzien. Maar ook in een kleine tuin kan je zo'n hotel voorzien.

Insecten hebben niet veel ruimte nodig en zoeken onderdak in de kleinste gaatjes of in takkenbosjes. Solitaire bijen bijvoorbeeld zullen hier dankbaar gebruik van maken.

Zo'n hotel hoeft niet direct de ruimte van een tuinhuis in te nemen, door in een blok hout wat gaten te boren met wisselende dieptes van 3 tot 20 centimeter zorg je al voor een onderkomen. Indien mogelijk kies je best niet voor een blok naaldhout omdat dit hout hars bevat.

Een andere mogelijkheid is om een vogelhuisje te nemen waarvan de voorkant open is, of een overdekt voederplankje, waarin je bamboestokjes plaatst die zo'n 20cm lang zijn en die aan één zijde dicht zijn. Je kan een conservenblik ook vullen met bamboestokjes. Ook in stenen kan je gaten boren.

In de tuincentra zijn kleine kant-en-klare kastjes verkrijgbaar.

insectenhotel_450.jpg

(foto: Insectenhotel in het Park van Beervelde)

 

Je kunt het hele jaar insectenhotels plaatsen op een zonnig plekje in je tuin, maar de beste periode is van september tot december. Dan is er kans dat de eerste soorten zich komen vestigen in februari, als het voldoende warm weer is. Anders begint het lentefeest zeker in maart, en kan het doorgaan tot oktober-november. Als je de hotels pas in januari plaatst zijn ze nog te vers en komen er pas een aantal maanden of zelfs een jaar later bijen in wonen.

TIP: zet in de buurt van zo'n insectenhotel ook enkele planten die bijen en nuttige insecten aantrekken. KLIK HIER

Bron: Natuurstek.be