MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Een kippenren in de tuin

3601 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Bekaert

Een kippenren in de tuin is niet enkel aangenaam voor de kinderen. Kippen verwerken ook een groot deel van het onkruid dat je uit de siertuin wiedt en een niet onaanzienlijk deel van de keukenresten. Onderzoek heeft uitgewezen dat een gezin met kippen in de tuin slechts de helft van de vuilniszakken of containers nodig heeft. Bovendien krijg je eieren voor je geld.

Een goede afsluiting voor een kippenren is eenvoudig te maken met enkele palen en afsluitingsdraad zoals Pantanet Protect of Pantanet Family, in combinatie met Hexanet. Dit is een afsluiting met een kleine maasgrootte, ideaal voor de afrastering van een kippenren. Gebruik afsluitdraad van 1.5m tot 2.5m hoog. Door de draad een 10-tal cm in te graven, voorkom je dat de kippen er onderdoor scharrelen.

In streken waar roofdieren de kippen belagen, moet je voorzorgen nemen. Omdat vossen meestal ’s nachts op pad gaan, sluit je de kippen beter op in hun hok van zodra het donker wordt. Ben je in de winter echter zelf voor dag en dauw de deur uit en pas laat weer thuis, dan is dat niet vanzelfsprekend. Vogelbescherming Vlaanderen testte in samenwerking met het Brussels Instituut voor Milieubeheer een prototype van een vosbestendige afsluiting uit.

Hoe maakt u deze afsluiting: Beveilig de ren met stevige en fijnmazige afsluitdraad zoals Pantanet Protect of Pantanet Family, in combinatie met Hexanet van minstens 1.3m hoog zodat de vos er niet in kan. Bevestig de draad aan de buitenkant van de palen zodat vossen de ren niet kunnen binnendringen en plooi de bovenzijde van de omheining naar buiten in een hoek van 30°. Bedek een strook van 40 cm rond het kippenhok –tot vlak tegen de omheining- met tegels of betonplaten. Zo voorkom je dat de vos een toegangspijp zou graven onder de omheining. Vossen zijn wel slim maar ze hebben niet de reflex om voor de tegels te beginnen graven.

Bron: Ovam - Wat pikt de kip

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen