MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Een mulchlaag aanbrengen... Geef je tuin een winterdeken

7304 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 mulchlaag.jpg

De herfst is de periode dat planten zich voorbereiden op de koude maanden die hen te wachten staan. Sommigen vormen zaden om zich voor te planten, andere planten laten hun kwetsbare delen afsterven: zo zijn er die enkel hun bladeren laten vallen en anderen die hun bovengrondse delen opofferen. Gebruik in de herfst best geen meststoffen want zij geven je planten nog een extra groeistimulans en de plantendelen die dan nog worden gevormd zijn onvoldoende gehard tegen de winterse kou. Wil je je planten toch nog wat extra’s toedienen, gebruik dan beter een bodemverbeteraar, zoals compost. Een dun laagje compost op je gazon en een dikkere laag rond struiken, (fruit)bomen en in de borders houden bovendien het humusgehalte van de bodem op peil

Hoe kun je planten beschermen tegen een strenge winter?
Planten met nog enkel ondergrondse plantendelen bescherm je door het aanbrengen van een laag isolerend organisch materiaal, een winterdeken als het ware. Naast de hierboven genoemde laag compost kan deze bestaan uit bladeren, stro, hooi, houtsnippers, cacaodoppen… Het is dus goed om zoveel mogelijk afgevallen plantendelen, als bladeren en afgestorven takjes, op de grond te laten liggen, behalve op je gazon. Hou deze isolerende mulchlaag wel luchtig en droog, want vocht en koude zijn voor sommige planten dodelijk. Bovendien wordt de mulchlaag omgezet tot humus, waardoor de bodemstructuur aanzienlijk verbetert. Zorg er wel voor dat er geen rotting optreedt, bv. bij een langdurige natte periode. Vorstgevoelige planten die nog bovengrondse plantendelen hebben kun je het best beschermen door ze in te pakken.
 

Let wel: dit is meestal enkel geschikt voor een korte periode. Er zijn verschillende materialen die hiervoor in aanmerking komen: vliesdoek, dennentakken, jute, rietmatten,… Het moet in elk geval luchtig materiaal zijn gezien de planten moeten kunnen ademen en er geen broei mag ontstaan. Zorg er ook voor dat de in te pakken planten droog zijn. Pak de planten pas in juist voor er vorst wordt verwacht. In een warme(re) periode verwijder je best de verpakking zodat de planten kunnen ademen en het eventueel ingeslopen vocht kan opdrogen. Materialen als landbouwplastiek en noppenfolie zijn af te raden, omdat deze materialen luchtdicht zijn en er dus gemakkelijker rotting kan optreden.

 

TIPS VAN DE EXPERT

  • Voor groenblijvende planten is blijvende vorst die zeer diep in de grond kan doordringen altijd een gevaar omdat deze vorst meestal gepaard gaat met een droge oostenwind en zon. Onze plantjes sterven dan meestal van de 'dorst' en niet van de vorst. Hiervoor kan je best planten afdekken met dennentakken, grof tuinsnoeisel of droge bladeren, zodat de verdamping wordt geremd. (Ze kunnen immers door de bevroren grond geen water opnemen.)
  • Niet groenblijvende planten, die je pas terugknipt ná de winter, zodat ze zichzelf beschermen, dek je best af met een laag turf, compost, oude stalmest, fijne houtsnippers of bladeren.
1 reactie op dit artikel

1 reactie

  • Erwin V. Erwin V. Het aanbrengen van een mulchlaag en de grond niet of zo weinig mogelijk verstoren vermijdt in grote mate onkruid, voor zover de grond bij aanvang onkruid vrij was Maandag 18 April 2016 om 20:51

Log in om een reactie te plaatsen