MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Een muurtuin maakt stad minder grijs

5387 x gelezen
Teun D. door Teun Depreeuw • Vrijdag 15 Maart 2013 Volg Teun D.

Dit is een gesponsord artikel in samenwerking met Muurtuin.be.

De komst van de lente gaat gepaard met de lancering van Muurtuin.be. Een uniek systeem van hangende en losstaande muurtuinen zorgt voor meer groen in de stad. Recent onderzoek toonde aan dat muurtuinen ook positief zijn voor de volksgezondheid, want ze nemen fijnstof op.

Muurtuin.be komt op de proppen met twee type muurtuinen, vertelt ontwerper Teun Depreeuw. “De standaardformaten voor zowel binnen als buiten zijn 120x200cm of 60x200cm. Een muurtuin op maat laten maken, kan ook. Afhankelijk van het formaat heb je ruimte voor 60 of 30 plantjes. Dat kunnen bloemen zijn, maar ook kruiden en groenten.”

Milieuvriendelijk
Muurtuinen zijn perfect voor stedelijke gebieden waar weinig groen is. Net daar is er een hogere concentratie aan fijnstof en CO2. Onderzoek door de Technische Universiteit Delft toonde aan dat muurtuinen fijnstof opnemen. “In de zomer blijft de warmte ook vaak hangen in een stedelijke omgeving, zodat de stad opwarmt. Door de boost aan groen in je tuin koelt die beter af. Een muurtuin werkt ook uitstekend isolerend en houdt de muren droog. Meer groen in je woning betekent dus een gezondere levenskwaliteit. Voor jezelf én de stad”, aldus Teun Depreeuw.

Weinig onderhoud
De bloemen, kruiden en groenten in een muurtuin zijn gemakkelijk te onderhouden. “Het is zoals een groentetuin, enkel heb je veel minder last van onkruid. Hoeveel water je moet geven? Dat is afhankelijk van de oriëntatie. Meestal volstaat een à twee uur per dag. Start met om de twee dagen water geven. Zo merk je meteen wat de planten nodig hebben. Hierop pas je je aan. Je kunt nooit te veel water geven. Het water loopt er uiteindelijk toch gewoon uit. Vanaf de lente voeg je best om de vier à vijf weken vloeibare meststof toe via het reservoir.”

Lees verder op Muurtuin.be »

2 reacties

  • Corinne S. Corinne S. waar zijn deze muurtuinen te koop
    Vrijdag 15 Maart 2013 om 13:44
  • Lieven G. Lieven G. Corinne, op www.muurtuin.be
    Vrijdag 15 Maart 2013 om 20:23

Log in om een reactie te plaatsen