Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Eerste hulp bij moeilijke bloembollennamen

1002 x gelezen
door Ineke van Kesteren • Vrijdag 9 Oktober 2015

Ken je dat? Je ziet een prachtige bloem, maar bij het lezen van de naam denk je echt even: “huh?” Maak je niet ongerust! Je bent niet de enige bij wie de moeilijke namen vragen oproepen.

Bloembollen krijgen vaak meerdere namen toebedeeld. Meestal is dit de Latijnse benaming, maar in de volksmond wordt ook vaak de ‘populaire’ naam gebruikt. De ‘populaire naam’ is een Nederlandse naam die bijvoorbeeld het uiterlijk van de bol beschrijft of de betekenis van de Latijnse naam verwoordt. Denk bijvoorbeeld aan Kievietsbloem of Sneeuwroem. Maar ja, op een gegeven moment zie je door al die namen de bol niet meer! Laat je niet van de wijs brengen, en lees de ‘Eerste hulp bij moeilijke bloembollennamen’. Het zal een hoop eurekamomentjes opleveren.


 

 1. Allium is verwant aan de ui. Omdat Allium niet bij het diner wordt geserveerd maar voor sierwaarde in de tuin zorgt, wordt het ook wel Sierui genoemd.
 2. Wat we Amaryllis noemen, is eigenlijk Hippeastrum. Hebben we net een moeilijke naam uit het hoofd geleerd...
 3. Camassia is afgeleid van het Indiaanse woord ‘camas’, dat fruit betekent. Tijdens bruiloften werden Camassiabollen als bruidsschat gegeven. De bladeren werden in matrassen gebruikt. De bollen werden gekookt en vermengd met honing ter gebruik als hoestdrank. Camassia wordt daarom ook wel Indianenbloem genoemd.
 4. Chionodoxa is afgeleid van het Griekse woord ‘chion’, dat sneeuw betekent, en ‘doxa’, dat roem betekent. Vandaar de logische en makkelijke naam Sneeuwroem.
 5. Eranthis bloeit wanneer de winter nog in het land is, en zelfs door de sneeuw heen! Daarom wordt hij ook wel Winterakoniet genoemd.
 6. Lelietje-van-dalen is een letterlijke vertaling van de originele naam Convallaria majalis. Convallaria komt namelijk van het Latijnse ‘Convallis’, dat dal betekent en van het Griekse ‘Leiron’, dat lelie betekent.
 7. De naam Eremurus komt uit het Grieks. ‘Eremos’ betekent ‘alleen’ en ‘oura’ ‘staart’. Dit beschrijft letterlijk de schoonheid van deze dame: een staart die trots rechtop staat. De schone uitstraling van de Eremurus heeft geleid tot vernoeming naar de eveneens beeldschone (Naald van) Cleopatra.
 8. Fritillaria meleagris De Frietewatte?! Deze prachtige bloembol dankt haar Nederlandse naam Kievietsbloem aan de gespikkelde bloem, die lijkt op een kievitsei.
 9. Fritillaria imperialis heeft prachtige klokvormige bloemen die als een kroon boven aan de stelen pronken. Keizerskroon is dan ook een zeer toepasselijke tweede naam.
 10. Galanthus is de eerste die in het prille voorjaar, soms al in januari, in bloei staat. Daarom heeft deze bloembol een wel heel toepasselijke naam gekregen: Sneeuwklokje.
 11. Hyacinthoides Omdat deze bol makkelijk verwildert en goed onder bomen groeit, zijn ze vaak in het bos te vinden. Vandaar de toepasselijke naam Boshyacint.
 12. Leucojum aestivum wordt Zomerklokje genoemd. Dit is mysterieus, omdat ze, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, al in de lente (mei) bloeien.
 13. Leucojum vernum wordt Lenteklokje genoemd. Deze bloembol bloeit namelijk al vanaf maart; het begin van de lente!
 14. Muscari ziet eruit als een omgekeerde tros kleine druifjes. Omdat de meeste Muscaribloemen blauw zijn, wordt deze bol voor het gemak blauw druifje genoemd.
 15. Ornithogalum nutans heeft bloemen die in het begin van de bloei rechtop staan. In een later stadium groeien ze knikkend naar beneden, waardoor de toepasselijke naam Knikkend Vogelmelk is ontstaan.
 16. Oxalis deppei heeft klaverachtige bladeren, waar ook weleens een klavertje vier tussen kan zitten. Dat brengt geluk! Ondanks de mooie Latijnse naam is Geluksklaver dan ook geen onterechte ‘populaire’ naam.
 17. Puschkinia krijgt bloemen in trosjes aan de top van de bloemstengel, net als een hyacint. De bloemstengel zie eruit als een buis. Dit bij elkaar gevoegd vormt de makkelijker uitspreekbare naam Buishyacint.
 18. Scilla siberica dankt haar makkelijk te herleiden naam Sterhyacint aan de stervormige bloemen.

 


 

 

Lees verder op Bulb.com »


1 reactie

 • Jos B. Jos B. Ik heb uw artikel met belangstelling gelezen. Wat ik echter niet begrijp is welke 'duidelijkheid' u met uw uitleg betracht.

  Allereerst het volgende. Voor alle planten, bloemen, struiken, heesters, bomen etcetera zijn botanische namen bedacht. Die namen zijn over het algemeen in het Latijn met soms een uitzondering. Enkele namen zijn in het Grieks. Men wilde dat niet meer veranderen omdat die Griekse namen al te veel ingeburgerd waren.

  De reden dat er wereldwijd botanische namen worden gebruikt is dat er eenduidigheid ontstaat. In ieder land en zelfs in iedere streek worden er namelijk verschillende benamingen gegeven aan een plant en het is ondoenlijk die namen als officiële naam te gebruiken.

  Een voorbeeld in Nederland is de Primula. Zonder ze allemaal te noemen de volgende: sleutelbloem; prikneus en Sint Petruskruid.

  Natuurlijk worden er in Nederland Nederlandse namen aan planten gegeven. Denk aan viooltjes, blauwe regen, petunia enzovoort. Dat verkoopt makkelijker en het geb
  Zaterdag 10 Oktober 2015 om 11:07

Log in om een reactie te plaatsen