MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tips voor egels in de winter

21262 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Woensdag 15 November 2023 Volg Eddy G.

Het gaat slecht met de egel en dat komt niet alleen doordat ze in grote aantallen sneuvelen onder autobanden. Hun meest ideale leefgebieden (kleinschalige cultuurlandschappen) verdwijnen ook steeds meer. In de winter houdt de egel een winterslaap.

Overleven wordt makkelijker voor de egel op een plaats waar heggen, takkenbossen en vrij dichte onderbegroeiing zijn en ook een drinkplaats zoals bijvoorbeeld een vijvertje zonder steile randen. Dat kan in particuliere tuinen, maar zeker ook in bedrijfs- en kantoortuinen. Met vrij kleine aanpassingen zijn vaak al grote leefverbeteringen voor de egel mogelijk. Zo hebben egels voldoende aan een hoop dorre bladeren om te overwinteren.

 

De egel in de winter

 • In november/december rolt de egel zich op en gaat in winterslaap. Hij heeft dan voldoende vetreserve aangelegd om de winter door te komen.
 • Zijn lichaamstemperatuur daalt dan van ± 35°C tot ± 5°C
 • Maak een egel in winterslaap niet wakker want daaraan kan hij doodgaan. Zijn lichaamstempefratuur zal hierdoor namelijk stijgen en zijn vetreserves worden aangesproken. Hij vindt dan geen voldoende voedsel meer om de reserves opnieuw aan te vullen.
 • Geef egels geen melk. Hieraan kunnen ze sterven. Voorzie alleen water in een lage schaal.
 • Geef ze eventueel wat kattenvoer, bruin brood of fruit.

12 reacties

 • Marc D. Marc D. Alweer lieve, tamme en nuttige dieren, worden door de mens uitgeroeid.
  Vrijdag 17 November 2017 om 11:35
 • C. K. C. K. Als de egel jou ook lief is (en ik kan me bijna niet voorstellen dat dit niet zo is, aangezien hij oa slakken op zijn menu heeft staan) dan kun je overwegen om je op te geven als 'uitzettuin'.
  Je tuin moet dan wel aan enkele eisen voldoen (niet té netjes, géén slakkenkorrels enz). Zoek eens contact met een egelopvang in de buurt. Zij zijn vaak op zoek naar een onderkomen voor aangereden egeltjes die een nieuw en veilig tehuis zoeken. Of voor kleine egels met gestorven moeder die wel al zelfstandig kunnen leven, enz.
  Egel blij, jij blij. Want je komt op een ecologische manier van je slakken en andere ongewenste insecten af en zo'n vriendelijke snuffelaar wil iedereen toch in zn tuin?
  Vrijdag 17 November 2017 om 18:05
 • Jocha V. Jocha V. Ook lang geleden sinds ik een mol heb gezien ☹️...?
  Zaterdag 18 November 2017 om 17:31
 • Chris V. Chris V. We hadden al een "egelvilla", gevuld met droge bladeren, toen moest er ook nog een middel gevonden worden om het egelvoer voor de buurtkatten te vrijwaren. Dat laatste hebben we begin deze week in orde gemaakt (nog een prototype, indien het werkt wordt dat volgend jaar een stevige versie) en wie zat er gisteren avond in onze tuin? Juist! Ik had al een vermoeden, want in de buurt van het huisje had ik keuteltjes gevonden die wel eens van een egel konden zijn. Gejuig alom, behalve bij de hond, die nog moet leren dat de tuin overdag van hem is en 's nachts van "Speldje" ...
  Vrijdag 15 November 2019 om 06:57
 • J. M. J. M. Kan je vertellen of laten zien hoe jullie dat geregeld hebben wat betreft dat voer? Ik heb ook egelvoer, maar de katten vinden dat ook erg lekker!
  Vrijdag 15 November 2019 om 09:27
 • Débora D. Débora D. Onze garagedeur kan niet tot de grond dicht. Prima voor onze kat die daar verschillende warme plekjes heeft. Daar staat ook haar brokjes en hoe schattig dat wij nu twee egels hebben die samen met haar eten. Alleen hoe voed ik mijn herder op die trots al een paar keer voor mijn voeten een egeltje als cadeau heeft gelegd? Wij hebben 4000m2 tuin met heel veel bosjes en takjes geen autoverkeer een paradijsje dus.....
  Vrijdag 15 November 2019 om 12:14
 • Marieke t. Marieke t. Heb mijn tuin aangeboden bij de egel opvang/stichting als uitzettuin.. Maar mijn tuin met heel veel rommelhoekjes, composthopen en snoei afval enorme berg hout, hagen/ struiken en totaal 1 ha groot vonden ze niet geschikt om opgevangen egeltjes weer uit te zetten. Lag in te agrarisch gebied.. Nou ja.. gelukkig heb ik zelf al egeltjes aangetroffen in mijn tuin en zal ze koesteren.
  Zaterdag 16 November 2019 om 13:31
 • Meike H. Meike H. Bij ons komen gedurende zomer tussen de 5 en 11 individuele egels om te eten. Ik heb een omgekeerde piepschuim bak met een 'poortje' van 14 x 14 cm en daar kan de egel wél, maar de kat niet door. Bijgaand het recept voor het eigengemaakte egelvoer en bak.
  Egelvoer recept:
  Kattenbrokken (liefst zonder graan): Taste of the Wild · ‎Applaws · ‎Feringa · ‎Purizon
  Muesli zonder suiker en zout, wel met noten (Zonnatura)
  Rozijnen en / of krenten, gedroogd. Weinig, niet alle egelmagen reageren hier goed op.
  Gepelde zonnebloempitten
  Meelwormen
  Vogelhagelslag met fruit
  Vogelhagelslag met insecten
  Rauwe noten (gemengd, maar zonder amandelen)
  Egelvoer (Het egelvoer van Vivara is afgestemd op de dagelijkse voedselbehoefte van egels. Zo krijgen ze alle voedingsstoffen die ze nodig hebben binnen.)
  Insectenvoer (De kwaliteitsmix van Versele Laga met 25 % insecten is compleet voer voor alle insectenetende vogels en een goede aanvulling op het dagelijkse menu van gemengde kost etende vogels. Het voer is rijk aan insecten (25 %), bijv. gedroogde Buffalowormen, miereneitjes, Mexicaanse larven en zoetwaterkreeften. Natuurhoning verbetert de acceptatie en levert een hoge voedingswaarde. Wilde vogels zoals nachtegaal, mees, kwikstaartje, leeuwerik en roodborstje eten dit voer ook graag)
  Eekhoornvoer
  Vleesstengels van kattenvoer (in stukjes gebroken).

  Ik heb altijd een kwart egelpaté (De spijsvertering van egels is ingericht op de vertering van insecten en vlees. Bio-Paté voor egels is een vochtrijke voeding en bevat biologisch vlees. Deze licht verteerbare voeding wordt zeer graag gegeten door onze actieve stekelige vriendjes. Verwijder de folie van het kuipje en serveer direct! Bio-Paté bevat: vlees* en dierlijke bijproducten* (kip* 4%, kalkoen* 4%), mineralen, plantaardige bijproducten. (* afkomstig van gecertificeerde biologische productie)), of kattenvoerpaté (wild) in het bakje en dan vier volle eetlepels van de rest erdoor.
  Dat is nu dus iedere dag op.
  Ik heb ook altijd 2 kwarten appel in stukjes in de tuin gelegd.

  Muesli als basis, de rest toevoegen in gelijke delen.
  Goed mengen en iedere dag in het bakje geven.
  Vogelpindakaas (zonder suiker en zout!!) vinden ze ook lekker. “Mensen” etensresten, zijn met teveel zout en andere toevoegingen en erg ongezond voor egels.
  Geef er altijd water bij in en aparte bak. ABSOLUUT GEEN MELK, DAT IS DODELIJK!!!
  Bakje droog neerzeten, zodat het voer droog blijft en de toegang voor katten blokkeren.

  Je kunt ook een piepschuimbak op de kop zetten en daar een gat van 14 x 14 cm in maken. Wel zorgen dat het niet wegwaait..

  Bij zooplus kun je eekhoornvoer, insectenpaté, gepelde zonnebloempitten, meelwormen en kattenbrokken vinden. Bij vivara egelvoer en egelpaté.

  Informatie over het egelvoerstation kun je vinden op: www.egelsnelweg.nl

  Via deze link kun je een gidsje downloaden met heel veel informatie over de egel.
  https://www.natuurpunt.be/pagi...
  Ik hoop dat jullie er wat mee kunnen.
  Vrijdag 6 November 2020 om 13:38
 • Hugo H. Hugo H. Moesten we nu met z'n allen die bekaertdraad omheiningen tot op de grond rond onze tuinen, en eventueel die betonplaat om zeker te zijn, eens verwijderen? Het fouragegebied van egeltjes zou gevoelig toenemen.
  Vrijdag 6 November 2020 om 18:51
 • Frans d. Frans d. Wij hadden onder onze lampenpoetsersgrassen medio september een nest met 4 jonge egeltjes. Hoe leuk is dat ? Ze zijn van harte welkom.
  Vrijdag 6 November 2020 om 19:07
 • Natascha d. Natascha d. C. Krielaars waar kan je je tuin opgeven voor uitzetplaats voor egels dan? Wij wonen op een park dus hier is meer dan genoeg ruimte en ook eten en beschuttingsmogelijkheden. Ze zijn zeer zeker meer dan welkom.
  Zaterdag 7 November 2020 om 00:14
 • Kaatje v. Kaatje v. https://www.mijntuin.org/users... Sacha, probeer eens contact te leggen met Egelopvang Roosendaal.
  Zaterdag 7 November 2020 om 08:08

Log in om een reactie te plaatsen