Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tips voor egels in de winter

Het gaat slecht met de egel en dat komt niet alleen doordat ze in grote aantallen sneuvelen onder autobanden. Hun meest ideale leefgebieden (kleinschalige cultuurlandschappen) verdwijnen ook steeds meer. In de winter houdt de egel een winterslaap.

Overleven wordt makkelijker voor de egel op een plaats waar heggen, takkenbossen en vrij dichte onderbegroeiing zijn en ook een drinkplaats zoals bijvoorbeeld een vijvertje zonder steile randen. Dat kan in particuliere tuinen, maar zeker ook in bedrijfs- en kantoortuinen. Met vrij kleine aanpassingen zijn vaak al grote leefverbeteringen voor de egel mogelijk. Zo hebben egels voldoende aan een hoop dorre bladeren om te overwinteren.

 

De egel in de winter

 • In november/december rolt de egel zich op en gaat in winterslaap. Hij heeft dan voldoende vetreserve aangelegd om de winter door te komen.
 • Zijn lichaamstemperatuur daalt dan van ± 35°C tot ± 5°C
 • Maak een egel in winterslaap niet wakker want daaraan kan hij doodgaan. Zijn lichaamstempefratuur zal hierdoor namelijk stijgen en zijn vetreserves worden aangesproken. Hij vindt dan geen voldoende voedsel meer om de reserves opnieuw aan te vullen.
 • Geef egels geen melk. Hieraan kunnen ze sterven. Voorzie alleen water in een lage schaal.
 • Geef ze eventueel wat kattenvoer, bruin brood of fruit.


3 reacties

 • Marc D. Marc D. Alweer lieve, tamme en nuttige dieren, worden door de mens uitgeroeid. Vrijdag 17 November 2017 om 11:35
 • C. K. C. K. Als de egel jou ook lief is (en ik kan me bijna niet voorstellen dat dit niet zo is, aangezien hij oa slakken op zijn menu heeft staan) dan kun je overwegen om je op te geven als 'uitzettuin'.
  Je tuin moet dan wel aan enkele eisen voldoen (niet té netjes, géén slakkenkorrels enz). Zoek eens contact met een egelopvang in de buurt. Zij zijn vaak op zoek naar een onderkomen voor aangereden egeltjes die een nieuw en veilig tehuis zoeken. Of voor kleine egels met gestorven moeder die wel al zelfstandig kunnen leven, enz.
  Egel blij, jij blij. Want je komt op een ecologische manier van je slakken en andere ongewenste insecten af en zo'n vriendelijke snuffelaar wil iedereen toch in zn tuin?
  Vrijdag 17 November 2017 om 18:05
 • Jocha V. Jocha V. Ook lang geleden sinds ik een mol heb gezien ☹️...? Zaterdag 18 November 2017 om 17:31

Log in om een reactie te plaatsen