MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Eieren van eigen kippen veel ongezonder

35302 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Zaterdag 7 April 2007 Volg Eddy G.

De eieren van scharrelkippen die in de tuin zitten van Belgische gezinnen, zijn niet gezond. Ze bevatten 3 tot 5 keer meer dioxine dan toegelaten. Dat blijkt uit een nationaal onderzoek onder leiding van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).

Wie de eitjes van zijn eigen kippen eet, heeft veel meer kans op gezondheidsproblemen dan wie eieren van legbatterijkippen in de winkel koopt. Onderzoekers van de universiteiten van Gent, Antwerpen en Luik en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (Coda) analyseerden vorig jaar in heel het land honderd monsters bij particuliere kippenhouders, zowel in de lente als in de herfst. De resultaten zijn zorgbarend.

De eieren bevatten gemiddeld drie tot vijf keer meer dioxine dan de toegelaten Europese norm van 3 picogram TEQ per gram vet. Ze bevatten ook te veel dioxineachtige pcb's en - in mindere mate - zware metalen, zoals lood. In enkele eieren werd ook het gevaarlijke insecticide DDT gevonden, dat al jaren verboden is. "Dit is geen tweede dioxinecrisis, omdat de eieren niet in het commercieel circuit terecht komen. Paniek is dus niet nodig. Maar er is wel sprake van mogelijk grote gezondheidsrisico's", zegt professor scheikunde Leo Goeyens (VUB), die als voormalig hoofd van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid het onderzoek heeft geleid.

Hoge dosissen dioxine kunnen onder meer kanker, maag-, lever- en darmproblemen veroorzaken, alsook ontwikkelingsstoornissen en hormonale afwijkingen. "Wie zo één eitje per maand eet, loopt geen gezondheidsgevaar", zegt Goeyens. "Maar wie elke dag twee tot drie zulke eitjes eet, waarschijnlijk wel". De oorzaak van de hoge waarden dioxine in de eieren ligt vermoedelijk bij de bodemverontreiniging in ons land. Ook particulieren doen er vaak geen goed aan door in hun achtertuin nog altijd materiaal, zoals afval en snoeihout, te verbranden.

 

Kippen_in_modelrenbb.jpg

De kippen kunnen roetdeeltjes, die op de grond belanden, oppikken. Het Voedselagentschap waarschuwde de burger al in 2002, nadat bij particulieren in de buurt van het Antwerpse industriegebied dioxine in de eieren van hun kippen waren gevonden. Maar pas vorig jaar werd een uitgebreid en nationaal onderzoek in opdracht van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid uitgevoerd. Die instelling is al sinds eind januari op de hoogte van het rapport en werkt aan aanbevelingen. Ze benadrukt dat het onnodig is paniek te zaaien, al blijft de voedselveiligheid een 'delicaat' onderwerp.

Goeyens spoort particulieren ondertussen aan om hun eieren in de supermarkt te kopen. "Die voldoen veel beter aan de strenge milieunormen, ook de biologische scharreleieren". Hij adviseert kippenhouders ook om een hygiënische ren te plaatsen, met gras of een zandbak, zodat de kippen zo weinig mogelijk in de blote bodem hoeven te scharrelen.

Bron: Het Nieuwsblad

 

REACTIE VAN VELT op dit bericht:

Paniekreacties zijn niet nodig. Laat je lieve kippen leven, ze zijn nuttige afvalverwerkers en een paar eitjes per week kan gerust. Je hoeft ook geen dure grond- of eierontleding aan te vragen.

Er is een probleem met historische dioxinevervuiling van de Vlaamse bodem. Met name door huisvuilverbranding is er een achtergrondvervuiling ontstaan, blijkbaar  op veel plaatsen. Dioxine ontstaat uit verbranding van chloor, in bijvoorbeeld PVC. In moderne installaties voor huisvuilverbranding wordt dioxine uit de rook ‘gewassen’. Zo wordt het probleem wat ingedijkt. Maar dat neemt niet weg dat nog verdere inspanningen nodig zijn, vooral op vlak van afvalvoorkoming. Denk maar aan de massa PVC verpakkingsmateriaal. Dat aanpakken is meteen ook goed om de klimaatopwarming te bestrijden.

 

Op de vraag ‘Wat kan ik doen?’ zegt Velt ‘word eco-actief!’. Hoe?

 1. Draag bij aan het algemeen belang:
  • Beperk je afvalberg. Weer vooral plastic en doe aan afvalscheiding.
  • Huisvuil illegaal in je tuin of kachel verbranden is zeer slecht, je geeft je buurt zo een gifbehandeling! Stook enkel onbehandeld hout in je kachel en kies voor een model met optimale verbranding.
 2. Scharreleieren:
  • Dioxine zit in de grond. Probeer dus te vermijden dat je kip veel in de grond pikt.
  • Voer ze binnen in hun hok, op een verharde vloer. Dat is trouwens ook goed om vogelgriep te helpen voorkomen. Groenteafval kan je ook buiten op een verharde oppervlak uitstrooien.
  • Kies voor kippenvoer zonder diermeel in.
  • Hou niet teveel kippen, laat ze bij voorkeur op een grasveld lopen. Met een uitloop van 25 vierkante meter uitloop per kip kan er gras groeien.
  • Meer info in het Velt boek ‘ecologisch houden van kippen’, zie www.velt.be/publicaties
  • Als je niet teveel kippen hebt, zal je ook niet teveel eierproductie hebben. Koop een deel van je eieren aan, bij voorkeur bio-scharreleieren. Bij de productie ervan wordt goed gelet op de hygiëne en zowel de grond van bio-bedrijven als de eieren worden getest.
 3. Groenten
  • Groenten nemen weinig dioxine op uit de grond. Je kan dus zonder problemen zelf gekweekte groenten eten. Vooral als ze volgens de Velt ecologische principes geteeld zijn: zonder pesticiden en met compost in plaats van kunstmest. Het is een kwestie van goed je grond te verzorgen: ‘De zaak van de grond is de grond van de zaak’, is een bekende zegswijze bij Velt.
  • Strooi geen as van behandeld hout of steenkool in de tuin.
  • Was de groenten. Dat geldt ook voor groenten uit de commerciële tuin- en akkerbouw.
 4. Dieet in het algemeen: eet meer groenten en fruit, minder dierlijke producten (vlees, eieren, zuivel), waar in het vet dioxines kunnen zitten.

15 reacties

 • Hilde V. Hilde V. Wanneer is dit artikel geschreven?
  Woensdag 19 Juli 2017 om 15:23
 • Dennis Z. Dennis Z. Zaterdag 7 April 2007
  Donderdag 14 September 2017 om 15:38
 • Moniek Moniek Wat een idioot artikel. Wat wil je hier mee bereiken? Dat mensen geen eieren meer eten van hun eigen kippen en weer eieren gaan kopen van de legbatterijkip?
  Zelfs als het niet zo goed voor je is hoef je dit artikel niet te schrijven.
  Totaal kansloos dit artikel.
  Zondag 15 Oktober 2017 om 09:44
 • Mieke v. Mieke v. informatie is altijd nuttig... spring behoedzaam om met alles is de boodschap, wat je voeding betreft: voortdurende afwisseling is raadzaam!
  Zaterdag 11 November 2017 om 12:01
 • Armand G. Armand G. Wat een onnozel artikel over eigen eieren en wat velt erover schrijft raakt kant nog wal
  Vrijdag 8 December 2017 om 12:18
 • Marc D. Marc D. Groot gelijk, Heleen Spek, Mieke van der Auwera en Armand Gernaey. Wat een onnozel en idioot artikel.
  Het gezondste is van niet meer te eten. Gedaan met eten.
  Vrijdag 15 December 2017 om 11:44
 • Roos T. Roos T. Gedaan met eten ?Van eieren bedoel je zeker.
  Donderdag 21 December 2017 om 10:53
 • Jan K. Jan K. Wat een flauwe kul verhaal, alleen wanneer je vlakbij een vuilverbrandingsoven of een energiecentrale gestookt op kolen of veel de asla veelvuldig in de tuin deponeer is dit een gevaar voor dioxinevervuiling. Kijk ook eens op Google met een onderzoek in de provincie Friesland met een vuilverbrandingsoven. Ik fok al 40 jaar Oud Nederlandse rassen ( Kraaikop-Brabanter en Ned.Uilebaard, die 1 x een ziekte hadden ivm. een verhuizing van een gesloten binnenhok naar een hok met vrije uitloop. Deze verkoudheid (snot ) was goed behandelbaar met medicamenten van de dierenarts. Blijf nog steeds een lekker eitje eten.Trouwens de eieren waren op de Europashow van Nederlandse rassen in dec.2018 op Oneto, Enschede als beste kriel-ei beoordeeld ( met gouden medaille )
  Maandag 29 Januari 2018 om 13:48
 • Annette B. Annette B. @Heleen Spek, Armand Gernaey en Marc de Corte, wat een kortzichtige, onnozele reacties... Het is een artikel uit 2007 over een wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd in België in 2006. Het lijkt mij dat het dan toch steekhoudende argumenten bevat. En ja, misschien is het inmiddels wat achterhaald - wat ik wel hoop - want we zijn inmiddels ruim 10 jaar verder!
  Wil je er meer over weten, dan lijkt het mij dat je even verder zoekt naar actuele informatie, in plaats van te gaan roeptoeteren op basis van een artikel uit 2007, waarin ook duidelijk staat dat paniek niet nodig is.
  @Jan Kraan, sinds wanneer ligt Friesland in België? Velt heeft het duidelijk over de 'Vlaamse bodem'.
  Maandag 16 April 2018 om 08:44
 • M R. M R. hoe ontgif je van dioxide
  Maandag 16 April 2018 om 15:36
 • Arian P. Arian P. Inderdaad paniek zaaien , want je weet niet wat er in het voer zit van een legbatterij kip .
  We moeten trouwens helemaal af van de legbatterijeieren kip .
  Het is een slecht bericht om mensen aan te zetten om weer legbatterijeieren te kopen .
  Zogenaamd beter , niet dus .
  Laat de kippen lekker scharrelen en hun natuurlijke leven zo veel mogelijk leven !!!
  Arian Prins .
  Zondag 22 April 2018 om 11:46
 • Jan K. Jan K. Reactie op Annette BS.
  De bedoeling van mijn antwoord was een onderzoek in de provincie Friesland, iedere Belg met lagere school weet wel dat Friesland in Nederland ligt. Als voorbeeld noemde ik een onderzoek wat in Friesland heeft plaatsgevonden i.v.m. verontrustende berichtgeving zoals hierboven, blijf een ei van eigen kip eten.
  Zondag 22 April 2018 om 12:06
 • Barry S. Barry S. Er zijn mensen in mijn omgeving die denken dat het stoken van behandeld hout in een vuurton geen kwaad kan. Ongetwijfeld zullen er meer zijn die hier zo makkelijk over denken. Hopelijk zal met dit artikel de meningen van hen veranderen en raken ze er ook van overtuigd dat je met het stoken van dergelijk afval bodem- en luchtverontreiniging in de hand werkt.
  Maandag 23 April 2018 om 21:50
 • Martine V. Martine V. Belanghebbers
  Vrijdag 2 November 2018 om 09:42
 • Martine V. Martine V. De tegenstanders van natuurlijke voeding zullen alles doen om een verkeerde indruk te geven. Nu weer eieren van loslopende kippen. Een ongenuanceerd artikel. Waarschijnlijk worden de onderzoekers flink betaald voor de onzin die ze uitkramen. De legbatterijboeren zijn erbij gebaat dat hun (wind)eieren verkocht worden. Maar wee hen die erin trappen en de eieren van uitgebuiten mishandelde kippen nu gaat eten....
  Gewoon een gezonde aarde bieden aan je kippetjes en ze laten sterven van ouderdom en niet via de wrede gruwelslachterij. Wees de dieren dankbaar voor hun gezonde eitjes. geniet van je kippetjes, omdat ze grappig zijn!
  Vrijdag 14 December 2018 om 17:30

Log in om een reactie te plaatsen