MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

El Niño keert ecosysteem om

343 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

El Niño keert ecosysteem om


De klimaatschommelingen van El Niño zorgen ervoor dat ecosystemen - vooral in de drogere gebieden - zich telkens opnieuw moeten aanpassen aan regenval of droogte. Als het heeft geregend, dan is de plantengroei bepalend. Bij droogte is de competitie tussen roofdieren de sturende factor in het ecosysteem.

Het ecosysteem keert zo om van een van onderop - via de plantengroei - tot een van bovenaf - via de roofdieren - gestuurd systeem. Dat is een van de belangrijkste conclusies van dr. Milena Holmgren van de leerstoelgroep Resource ecology en 18 internationale collega's in een artikel in Frontiers in Ecology and the Environment. De invloed van El Niño is voelbaar in complete voedselketens, van planten tot roofdieren, maar de gevolgen verschillen sterk per continent en per gebied. El Niño is een elke drie tot zes jaar terugkerende klimaatschommeling die al honderdduizenden jaren een grote invloed uitoefent. Vooral in de drogere gebieden, zoals het midden van Zuid-Amerika en het noorden van Australië, is El Niño voelbaar. Maar overal is die invloed anders, stelt Holmgren. 'Als El Niño in Australië leidt tot droogte, heb je in Peru regenval.' En andersom.

Regenval leidt ertoe dat het systeem van onderop groeit. De plantengroei neemt sterk toe, daardoor komen er meer kleine knaagdieren, en dat leidt weer tot een toename in het aantal roofvogels en andere predatoren. In het artikel is mooi te zien hoe in Noord-Chili de regenval door El Niño een jaar later gevolgd wordt door een enorme toename van het aantal kleine knaagdieren.

De regenval in Zuid-Amerika maakt na een jaar plaats voor droogte, en dat maakt dat de knaagdierenpopulatie crasht. Daardoor zijn de roofdieren genoodzaakt andere prooien te zoeken, zoals insecten, waardoor de nadruk in het ecosysteem ineens komt te liggen om de strijd rond de steeds schaarser wordende prooien. Beide systematieken, van onderop en van bovenaf, zijn volgens Holmgren altijd aanwezig in het ecosysteem. De klimaatschommelingen van El Niño zorgen er echter voor dat dan weer de ene en dan weer de andere systematiek de overhand heeft. De natuur moet zich dus telkens opnieuw instellen op het veranderde klimaat.

Martin Woestenburg  1 juni 2006 www.wau.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen