MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Emmenopterys henryii bloei in het Arboretum te Kalmthout

1338 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Emmenopterys henryii bloei in het Arboretum te Kalmthout


emmenopteris(1).jpg© Foto: Arboretum Kalmthout

Na bijna 20 jaar wachten bloeit opnieuw de Emmenopterys henryi, een zeldzame boom uit China. Het is pas de 4de keer dat deze boom in Europa bloeit en voor botanici is dit zonder twijfel de grootste botanische gebeurtenis van dit jaar! De spectaculaire bloei maakt het ook voor elke andere tuin- en plantenliefhebber een niet te missen hoogtepunt.

Emmenopterys henryi is een soort uit de familie van de Rubiaceae waartoe ook de koffieplant behoort. De meeste soorten groeien echter in de tropen, deze Emmenopterys groeit gewoon buiten in de arboretumtuin. In de natuur groeien de bomen in centraal en zuidwest China, maar ook in het noorden van Birma en Thailand. Deze boom kan zeer oud worden, in 2004 ontdekte men tijdens een plantenexpeditie een exemplaar van maar liefst 45m hoog en vermoedelijk 1000 jaar oud. Door de ontginning van de bossen en de ongebreidelde groei van de locale landbouw zijn vele Emmenopterys verloren en wordt de soort ernstig bedreigd. Wie deze prachtige boom in bloei kan bewonderen zal de uitspraak van Ernest Wilson, zijn ontdekker, onmiddellijk begrijpen: 'One of the most strikingly beautiful trees of Chinese forests …'. Opvallend zijn immers de vergrote, witte kelkbladeren die veel gelijkenis vertonen met deze van Schizophragma, een klimplant verwant aan de klimhortenisa. De crèmewitte, trompetvormige bloemen staan in grote pluimen verspreid in de boomkroon en verspreiden een lichte maar zeer aangename geur. In elke cluster van bloemen staan niet alle individuele bloempjes op hetzelfde ogenblik open waardoor de bloeiperiode relatief lang is.

De soort werd aan het einde van de 19de eeuw ontdekt door de bekende plantenjager Ernest Wilson. Pas in 1907 slaagde men er in Kew Gardens in om een levend exemplaar aan te planten. De eerste bloei liet bijna 70 jaar op zich wachten! Tot nu toe bloeiden enkel de planten in Villa Taranto (Italië, 1971), Wakehurst Place (Groot-Brittannië, 1987) en Kalmthout (België, 1987).

Speciaal om de bloemen beter te kunnen bekijken plaatste de Antwerpse firma Travhydro een verhoogde stelling boven de rhododendronborders zodat alle bezoekers een schitterend en veilig zicht hebben op deze unieke bloei.

Het blijft een mysterie waarom een bloeiende Emmenopterys zo’n zeldzaamheid is. Mis deze gelegenheid dus niet om getuige te zijn van dit unieke gebeuren. De eerste knoppen zijn enkele dagen geleden open gegaan, vele zullen nog volgen. Hoe lang de bloeiperiode zal duren is moeilijk in te schatten maar vermoedelijk zeker tot eind augustus en mogelijk zelfs tot begin september.

Meer info : Arboretum Kalmthout -------------------------------------- Heuvel 2 2920 Kalmthout Tel: +32 (0)3 666 67 41 Fax: +32 (0)3 666 33 96 info@arboretumkalmthout.be http://www.arboretumkalmthout.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen