MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Engelwortel

1625 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Engelwortel

Een `hemels` kruid, die engelwortel. Met zo`n naam kan je ook niets anders dan goede eigenschappen bezitten. Eerst en vooral is angelica, zoals het plantje ook genoemd wordt, gezegend met een zeer typische en dankbare smaak. `Alsof er een engeltje op je tong pist`, zou je bijna kunnen stellen. Zeker gekonfijt heeft het groen van deze plant zijn kunnen al bewezen. Bovendien zorgen de heilzame stoffen ervoor dat je maag als probleemloos verteert. geniet, maar zoals altijd met mate.

Namen noemen

Nog een heilzaam lid van de schermbloemigen (Umbelliferae) is de grote engelwortel. Ook de botanische naam klinkt je vast niet onbekend in de oren: Angelica archangelica. De engelwortel wordt inderdaad vaak ook angelica genoemd. Enkele andere volksnamen zijn aartsengelwortel, engelwortel, engelkruid en heilgegeestkruid. het kruid dankt al deze `bovenaardse` namen aan legende die vertelt dat de aartsengel Rafaël dit kruid - omwille van zijn heilzame werking - aan de lijdende mensen heeft geschonken. Zo geloofde men dat angelica de pest kon bestrijden. Oude streeknamen zoals cholerawortel en boswortel wezen op nog andere goede eigenschappen. Ondanks de term `wortel` ind e naam, wordt de plant zowel gewaardeerd voor zijn bladeren, bladstengels, bloemen, zaden als voor zijn wortel.

Gezond met engelwortel

Al van oudsher werden de gekonfijte stengels en wortels van de engelwortel aangeraden bij infecties, voornamelijk dan van de darmenen de maag. Vandaag beschouwt men angelica, dat tot de groep van bitterkruiden behoort, als een typisch `maagkruid`. Het stimuleert de spijsvertering, helpt bij buikpijn, krampen en voorkomt winderigheid. Last van indigestie? Met een kopje angelicathee (20 gram gedroogde wortel op 1 liter water) na elke maaltijd moet het weer beter gaan. Dit infuus doet het ook goed als eetlustopwekkend middel. Engelwortel is trouwens een belangrijk bestanddeel in tal van likeurtjes, zoals Chartreuse en Bénédictine. En deze zijn vaak meer geliefd als digestiefje dan een kopje thee.

Engelwortel stimuleert niet alleen de spijsvertering, ook de bloedcirculatie vaart er wel bij. Het verhelpt koude handen en voeten en wordt ook aangeraden bij bloedarmoede. Voor de rest werkt engelwortel urineafdrijvend, zweetopwekkend en bevordert het kruid de slijmafscheiding. In de volksgeneeskunde gebruikt men het kruid ook bij lichamelijke of psychische zwakte. Let op: engelwortel is mild stimulerend voor de baarmoeder. Hoge doses dus vermijden tijdens de zwangerschap. Ook geen engelwortel gebruiken bij diabetes.

Winiefred weet raad

  • JONG VAN GEEST EN LICHAAM

Wie zich nog lang jong van lichaam en geest wil voelen, meot regelmatig engelwortel eten. Het geheim van Catharina de Medici.

  • PIJNLIJKE MAANDSTONDEN

Met engelwortel geraken vrouwen pijnloos de moeilijke dagen van de maand door.

Beestig goed

De hoge stengels van de engelwortel zijn in juni-juli getooid met een groot bolrond scherm witte bloempjes waarop het krioelt van insecten.

Volksweetjes

Onze voorouders dachten niet alleen dat engelwortel de pest kon weghouden, het kruid zou ook de boze geesten weren en de levensduur van zijn gebruiker aanzienlijk verlengen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen