MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Engerlingen bestrijden doe je zo!

44922 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Maandag 4 April 2022 Volg Eddy G.

Engerlingen zijn de larven van een bepaalde kever-familie, de 'bladsprietigen'. Deze naam krijgen ze omdat de eindleden van hun antennen bestaan uit platte lamellen. Hiertoe behoren onder andere de meikever (Melolontha melolontha), de junikever (Amphimallon solstitialis), het rozenkevertje (Phyllopertha horticola), de sallandkever (Hoplia philanthus),…

 

In Vlaanderen en Nederland is het nogal vaak de sallandkever (Hoplia sp.) die problemen veroorzaakt in onze mooie gazons. Maar ook steeds vaker het rozenkevertje en de junikever. 

De engerlingen vreten graswortels af tot vlak onder het groeipunt, waardoor de grasmat los komt van de minerale ondergrond. Het gevolg is verdroging van de grasmat bij verminderende regenval. Als secundaire schade is er het ‘los plukken’ van het gazon door merels en kraaiachtigen op zoek naar deze engerlingen. Hierdoor vergroot de kans dat het gazon vlugger veronkruidt met straatgras, ...

De duur van de levenscyclus bij “bladsprietigen” loopt sterk uiteen. Bij het rozekevertje is dit één jaar; bij de junikever en Hoplia philanthus 2 jaar en bij de meikever 3 tot uitzonderlijk 4 jaar. Engerlingen zijn ivoorkleurige, sterk gekromde larven, met een dik zakvormig uitgestulpt achterlijf, dat wat doorschijnend en vaak donker van kleur is door de onderliggende darminhoud. De larve is voorzien van 3 paar bruin gekleurde borstpoten en een bruin gekleurde kop. De lengte van de grotere larven varieert van soort tot soort: 1.5 tot 3.5 cm !!

In het eerste larvestadium voeden de larven zich vaak met alleen humusachtig materiaal. De oudere larven voeden zich gedurende hun verdere ondergronds bestaan aan de fijnere wortels van planten, struiken en bomen. Dit gaat van haarwortels in het tweede larvestadium tot grotere wortels in latere stadia. Enkele tweejarige larven van de meikever zijn bijvoorbeeld reeds voldoende om een jonge boom volledig te doen afsterven. Gedurende de derde zomer verpoppen de meikeverlarven op een diepte van ongeveer 30 tot 50 cm, om het volgende voorjaar (2e helft april - mei) als adult te voorschijn te komen.

De volwassenen kevers kruipen uit de grond vanaf 2e helft van april-begin mei tot soms in juli, terug afhankelijk van de soort. Dan is hun chitinelaag nog zacht en gemakkelijk penetreerbaar voor insecticiden: dus rond 20 april is het ideale tijdstip om een preventief insecticide-laagje te leggen in de bodem waar veel aantasting is gebeurd! Want voor een doorsnee gazonbezitter is het zeer moeilijk om bij het vinden van engerlingen de juiste keversoort te gaan bepalen.

De adulte kevers leggen hun eitjes zeer verspreid in de tijd af, afhankelijk van de soort. Bij het rozekevertje is dit reeds heel kort na de ontluiking. Bij de andere soorten is dit meestal wat later, vanaf juli - augustus. Allen doen ze dat door gaatjes in de grond te boren waar ze hoopjes van twaalf tot dertig eitjes in afleggen, soms zelfs tot 10-15 cm diepte. Dit laatste gebeurt doordat de wijfjes IN de bodem te kruipen. Na 3 tot maximum 6 weken ontluiken deze eitjes. Het eerste jaar leven de larven nog nét onder het bodemoppervlak en zijn ze nog te bestrijden met een insecticide.

Het 2e jaar van de cyclus kruipen ze reeds dieper in de grond; evenals in het derde jaar zodat ze dan moeilijk te bestrijden vallen! Daarom best ook een insecticide toepassen en overvloedig inregenen in de bodem rond half augustus-half september. Op deze manier worden de 1e jarige larven (van de keversoorten met een meerjarige cyclus) die vrij oppervlakkig zitten misschien nog dodelijk getroffen, vooraleer ze dieper migreren.  

 

De beste oplossing is 2 keer per jaar behandelen :

 • 1e keer omstreeks 15-20 april (= ogenblik van de ontluiking van nieuwe kevers)     
 • 2e keer omstreeks half augustus tot half september, ten laatste eind september (= om de jonge 1e jaarslarven af te doden vooraleer ze dieper migreren in de bodem)

Dit bestrijdingsschema zo'n 3 jaar na elkaar aanhouden én met zéér véél water overvloedig inregenen.

 

BIOLOGISCHE BESTRIJDING

Biologische bestrijding van engerlingen is ook mogelijk door middel van het inzetten van aaltjes of nematoden. (Heterorhabditis bacteriophora).

 

Auteur: Ir. Koen Linskens

Foto's: Biogroei.be

10 reacties op dit artikel

10 reacties

 • Pim R. Pim R. Dank, ik ga meteen op zoek. Zondag 24 Juli 2016 om 12:09
 • Roos T. Roos T. Een engerling vreet aan de graswortels en als je gazon verdord en zonder wortels ligt kan ik begrijpen dat je dat wil oplossen .Voor jou kan een gazon niet belangrijk zijn mischien ,maar voor de Pim Reyders wel.Ik heb het zelf meegemaakt en kon het gras zo optillen .Wortels waren totaal weggevreten.Er wordt ook een biologische manier aangeven overigens. Dinsdag 26 Juli 2016 om 21:00
 • Henk V. Henk V. Er is een handboek uitgekomen over alle insecten in grasvelden, dus ook gazon. Dit zeer nuttige handboek wordt aangeprezen op de website van Insect Consultancy. Zaterdag 12 Augustus 2017 om 10:12
 • Harry M. Harry M. Dag Eddy, Hoeveel pychlorex is er nodig per m2?

  Maandag 9 Juli 2018 om 07:19
 • Patrick H. Patrick H. Ik meende dat chemische bestrijding niet meer is toegestaan. Welke middelen werken het beste? Mijn ervaringen met nematoden zijn heel wisselend en ik wil wel van al die kale gazons en aangevreten planten af. Vrijdag 10 April 2020 om 06:43
 • Henk V. Henk V. Beste Patrick. Chemische middelen zijn inderdaad niet meer toegestaan. De wisselende resultaten met aaltjes zijn meestal toe te schrijven aan onkunde wat betreft de soorten kevers waarvan de engerlingen aan het gras vreten. Een ander probleem is de toepassing van de aaltjes waarbij ook vaak fouten worden gemaakt. In het voornoemde handboek staat dat allemaal uitgebreid uitgelegd. Hier volsta ik in ieder geval met de opmerking dat meikevers en junikevers nauwelijks gevoelig zijn voor de aaltjes en dat de aaltjes toegepast moeten worden zonder UV straling en bij een vochtige grond. De grond moet daarna nog wel 6 weken vochtig gehouden worden. Vrijdag 10 April 2020 om 10:57
 • Henk V. Henk V. De meeste chemische middelen worden na toepassing vrijwel onmiddellijk door het bodemleven in de grasmat omgezet in stoffen die niet werken tegen insecten. Het middel komt niet hierdoor niet op tijd bij de engerling omdat het tijdens die reis naar beneden al wordt omgezet. Vrijdag 10 April 2020 om 11:02
 • Ineke W. Ineke W. Engerlingen zijn hardnekkig en daarom heb ik nu 4 jaar ze bestreden en met succes! In de zomermaanden gebruik ik een vloeistof van Ecostyle en eind juni begin juli gebruik ik aaltjes die ik koop bij Biobestrijding. Zorg dat het minimaal 17 graden is en let op het weer. Regen is heel welkom. Ze hebben een container die je op je tuinslang zet zodat de verhouding water -aaltjes goed is. Het is een bedrijf met veel kennis. Wij doen het nu te samen met alle buren.
  Ik heb nu een gezonde grasmat en ook de beukenhaag, die ze lekker vinden doet het nu weelderig! Het is doorzetten maar wij zijn er blij mee!
  Vrijdag 23 Juli 2021 om 15:01
 • De Groene Buurvrouw De Groene Buurvrouw Beste Eddy,

  Het verbaast mij dat je in deze tijd überhaupt vertelt over de mogelijkheid van insecticiden.
  Ook al vertel je ook over de mogelijkheid tot aaltjes, het woord insecticiden zou bij een tuinplatform als deze toch niet eens genoemd moeten worden?
  We weten toch allemaal hoe bet gesteld is met de insecten op dit moment? Dat we al 75% van het insectenleven hebben moeten inleveren sinds de jaren 1989 door onder andere het gebruik hiervan?

  Ik lees vaker dit soort adviezen hier op dit platform en daar ben ik -als houdster van een ecologisch tuinbedrijf- zeer verbaasd over.

  Wellicht ten overvloede: insecticiden en andere chemische gewasbeschermingsmiddelen maken niet alleen het insect dood, het vervuilt meteen ook de bodem en maakt het bijbehorende bodemleven ook dood. Gevolg is een verstoring in de natuurlijke balans van de bodem waardoor je eerder verder van huis bent dan je doel bereikt.

  Wellicht is het een idee onze beelden van een ‘perfect gazon’ eens te herzien en te bedenken hoe een natuurlijk gazon er eigenlijk uit mág zien? Waarbij er balans is en we natuurlijke vijanden uitnodigen om die balans te bereiken en te onderhouden. En laten we vooral vogels gewoon toestaan hun voedsel te zoeken, zelfs als het engerlingen zijn?

  Wij zijn hier niet alleen op deze planeet en we zijn ook zeker niet alleen in onze tuin. Laat dit vooral een toevluchtsoord mogen zijn voor allerlei dieren. Dat gaat niet met pesticiden. Zelfs al zouden ze alleen op engerlingen werken.

  Ik zou je willen uitnodigen om wat meer te omarmen in plaats van te bestrijden. En dit vervolgens ook uit te dragen. Met zonnige groet, Carlijn Krielaars
  Donderdag 29 Juli 2021 om 19:24
 • Yannick B. Yannick B. Een hovenier vertelde mij eens dat engerlingen een hekel hebben aan koemest en losgemaakte grond. Koemestkorrels koop je hier heel voordelig bij de Aldi (Nederland) voor een paar euro per emmer (8 liter). Wat mij ook goed beviel is het planten van een of meerdere (reuzen) zonnebloemen in mijn voortuin. Daar heb ik engerlingen onder de beukenhaag zitten die al een aantal plantjes hebben vernield. Door het planten van zonnebloemen gaan de engerlingen daaronder zitten, je kunt ze aan het einde van het jaar zo opruimen zonder dat ze verder heel veel schade aanrichten. Een eenvoudige oplossing zonder het gebruik van gif en chemische middelen, die richten over het algemeen meer kwaads dan goeds aan. Aaltjes vind ik ook dubieus, dan moeten alle omstandigheden perfect zijn (kwestie van geluk) en dan is het nog maar de vraag of alle engerlingen aangepakt worden. Over de kosten zullen we het dan maar niet hebben... Dinsdag 19 April om 16:55

Log in om een reactie te plaatsen