MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Enkele raadgevingen voor paddenstoelplukkers

830 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

  1. Het identificeren van paddenstoelen met behulp van een boek, met een foto, zonder voorafgaande basiskennis, is uitermate gevaarlijk. Enkel door een zeer grondige kennis van de specifieke kenmerken kan men de paddenstoelen onderscheiden. De beste manier om dat te leren is deelnemen aan aktiviteiten van de mycologische kring van uw streek.
  2. Een paddenstoel heeft verschillende groeistadia. Deze kunnen tot verwarring leiden bij de identificatie.
  3. Enkele giftige species in een mand eetbare paddenstoelen kunnen tot zware intoxicaties leiden. Iedere paddenstoel moet stuk voor stuk geïdentificeerd worden.
  4. Pluk enkel jonge paddenstoelen in goede staat. Vermijd rotte, doorweekte of bevroren exemplaren.
  5. Een plastiek zak is zeker af te raden om paddenstoelen te verzamelen. Gebruik bij voorkeur een rieten mand of een recipiënt die luchtdoorlatend is. De houdbaarheid van paddenstoelen is zeer beperkt. Zij zijn sterk onderhevig aan besmetting door bacteriën.
  6. Snij de steel niet af, maar verwijder ze geheel, met een draaiende beweging uit de bodem, zonder het mycelium te beschadigen. U kan ze later ter identificatie voorleggen aan competente botanisten of mycologen.
  7. Bewaar paddenstoelen thuis op een koele en goed verluchte plaats. Vermijd stapelen. Paddenstoelen zijn slechts beperkt houdbaar.
  8. Reinig paddenstoelen goed alvorens ze te bereiden. Verwijder eventueel de schil van de hoed en het onderste deel van de steel. Verwijder de steel in zijn geheel indien deze taai of vezelig is (grote parasolzwam, weidekringzwam).
  9. Paddenstoelen zijn vaak moeilijk verteerbaar. Men snijdt ze best in fijne schijfjes. De baktijd bedraagt een kwartier tot 30 minuten (voor species die niet rauw mogen gegeten worden). Eet nooit grote hoeveelheden, kauw goed. Opgelet : sommige soorten zijn slechts eetbaar indien gekookt. Hiertoe behoren o.a. de Amanita rubescens en Morchella species.
  10. Alle soorten paddenstoelen vervullen hun rol in de natuur. Indien u eetbare paddestoelen plukt, respecteer ook de giftige soorten.
     

Enkele foutieve begrippen

  • 'Jonge paddenstoelen zijn steeds eetbaar' FOUT ! Een jong exemplaar van een Amanita phalloides bevat de dodelijke toxine, zo kenmerkend voor deze species
  • 'Witte paddenstoelen zijn nooit giftig' FOUT ! Er bestaat geen verband tussen giftigheid en kleur van de paddenstoel. De uiterst giftige Amanita phalloides kan een witte kleur hebben. Meerdere giftige Clitocyben zijn wit.
  • 'Giftige paddenstoelen hebben een onaangename geur, en zien er niet echt smakelijk uit' FOUT ! De Amanita phalloides zou een lekkere smaak hebben
  • 'Een paddenstoel is wellicht eetbaar, als slakken en wormen ervan eten' FOUT ! De Amanita phalloides wordt vaak aangetast door slakken en kleine bosdieren
  • 'De toxine van een paddenstoel worden onschadelijk gemaakt door het koken' FOUT ! De toxine van de Amanita phalloides zijn weerstandig aan het koken, of het drogen, of het invriezen, ze blijven dodelijk!
  • 'Er zal wel geen risico bestaan voor een vergiftiging, als men zich beperkt tot één exemplaar van een onbekende soort' FOUT ! Een enkel exemplaar van Amanita phalloides kan tot uiterst ernstige intoxicaties leiden.
     

Wat bij problemen ? Indien u ooit een paddenstoelintoxicatie mocht vermoeden, raadpleeg onmiddellijk het Antigifcentrum (070/245.245, gratis nummer)

Om de ernst van de intoxicatie te evalueren zal de arts u een aantal nauwkeurige vragen stellen.

  1. Welke paddenstoelen dacht u te plukken?
  2. Waar hebt u deze geplukt (bos of weide)?
  3. Hoeveel tijd is er tussen het plukken en de maaltijd verlopen?
  4. Hoe werden de paddenstoelen klaargemaakt?
  5. Zijn er nog resten (rauw, gebakken, eventueel restafval.)?
  6. Welke ziekteverschijnselen zijn opgetreden?
  7. Welke is de tijdspanne die verlopen is tussen de paddenstoelmaaltijd en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen?
  8. Zijn alle personen die de maaltijd genuttigd hebben ziek?
  9. Werd er alcohol gedronken tijdens de maaltijd? Welke andere voedingsmiddelen werden genuttigd?

 

Als een identificatie nodig is bij een ongeval kan het Antigifcentrum beroep doen op een netwerk van vrijwillige mycologen (paddenstoelexperten).

Bron: www.poisoncentre.be

Op de website van www.natuurpunt.be vind je nog veel meer info rond paddenstoelen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen