MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Eriobotrya japonica - Japanse mispel

9311 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

 eriobotryajaponica.jpg

Naam

 Eriobotrya japonica

Nederlandse naam  Japanse mispel, wolmispel, loquat
Familie  Rosaceae
Herkomst  China, Japan

Hoogte

 5-7 m.

Blad

 Groot, lancetvormig, leerachtig donkergroen blad.  Duidelijke nervatuur  De onderkant is wollig en heeft een lichtere  kleur. Wintergroen.

Bloemen

 Witte, geurende bloemen in de vroege herfst.  Bloemen staan in eindstandige trossen.

Bloeitijd: september-oktober

Vruchten

 Eetbare, peervormige of ronde vruchten die wat  kleiner zijn dan pruimen en geeloranje van kleur  zijn.  Ze lijken niet op de mispels die wij kennen.  De vruchten zijn zeer beperkt houdbaar en  zijn daarom economisch en commercieel niet  echt waardevol.  De vruchten hebben een zoete smaak.  Het vruchtvlees is vrij taai. De voedingswaarde  is gering.  Kunnen verwerkt worden in jam of gelei, of  worden ingelegd.  Op Bermuda worden ze tot likeur verwerkt.

Algemeen

 De Japanse mispel is een kleine, stevige boom  met een ronde kroon en twijgen die dik en  viltig behaard zijn. In Mediterrane landen wordt hij veel in moes-  tuinen aangeplant. Bij ons wordt hij vooral als  sierboom of in pot als terrasplant  aangeboden. Alhoewel hij in volle grond op een beschutte plaats goed gedijt en vorst verdraagt.  Vruchten moeten we in ons klimaat niet  verwachten want je hebt een warme hete zomer en ook nazomer en milde winter nodig  om de vruchten tot ontwikkeling te laten  komen.

 In pot haal je hem best voor de eerste nacht-  vorst naar binnen en je overwintert hem op  een lichte, vorstvrije plaats. Met de evolutie van de winters in onze landen  moet dit een boom met een toekomst.  Het is een decoratieve boom die gerust de  concurrentie van andere Mediterrane bomen  zoals de vijg en de olijf aankan.  Met zijn geurende bloemen en het feit dat hij  bladhoudend is.

 Zet hem op een zonnige plaats beschut tegen koude uitdrogende wind, eventueel tegen een  muur op het zuiden. Elke goed doorlatende, voedzame grond volstaat.  Vermijd natte voeten, vooral in combinatie met koude. Uiteraard is deze boom geschikt voor gebruik in een koele kas of orangerie/veranda.

 Als je de boom in volle grond wilt uitplanten, koop dan een al wat ouder exemplaar dat al enkele jaren op de kwekerij heeft overwinterd.

 Japanse mispel kan je vermeerderen uit zaad, of in het voorjaar stekken nemen en opkweken  met bodemwarmte.

 Snoeien hoeft enkel om dode of zieke takken weg  te halen of elkaar kruisende takken.

 Goed om weten: het zijn vooral de Japanners die deze Chinese boom hebben verbeterd,  waardoor hij in de 19de eeuw in veel subtropische gebieden werd geïntroduceerd.  Ook in Sicilië is de boom gekend en worden de vruchten nespole genoemd. De Amerikaanse rassen die werden ontwikkeld  zijn vooral sierbomen met kleine vruchten.  

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen