MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hoe en wanneer erwten zaaien

84436 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 7 Februari 2019 Volg Eddy G.

De meest voorkomende teelt is deze van doperwten en sluimererwten (peulerwten). Van doperwten eten we de jonge groene zaden, van sluimerwten worden de peulen geoogst. Erwten zijn ideaal om vroeg aan de slag te gaan want ze houden niet echt van warm weer, daarom kunnen ze ook moeilijk in de zomer worden geteeld. 

Er zijn lage soorten (geen steunmateriaal) en hoge. Je hebt erwten met ronde en gedeukte zaden. Ronde zijn het meest geschikt voor de vroege teelt. Gedeukte of gekreuktzadige kunnen iets later worden gezaaid en zijn zoeter van smaak.

Teelt
Voorzaaien doe je door 4-5 zaden in een potje te stoppen. In volle grond stop je de zaden (1 à 2) zo'n 5 cm diep en 5cm uit elkaar en 30-50cm tussen de rijen. Bij hoge soorten is de afstand tussen de rijen groter (tot 1m).

Standplaats 
Erwten komen op het perceel van de peulgewassen. Er zijn zowel hoge als lage rassen. Ze groeien op vrijwel elke tuingrond als die maar niet te nat en niet te droog is en voldoende rijk aan organisch materiaal. Geef ze een zonnige standplaats. Zet ze slechts na een zestal jaar op dezelfde plaats (aaltjes ) Voorzie eventueel netten als bescherming tegen de vogels en eventueel vliesdoek om ze te beschermen tegen de koude (vorstperiodes). Wanneer de jonge plantjes 10 à 15 cm hoog zijn moeten de jonge plantjes worden aangeaard. Hoge soorten moeten voorzien worden van steunmateriaal zoals rijshout of gaasdraad. Hou de percelen onkruidvrij en breng eventueel een mulchlaag rond de plantjes aan (grasmaaisel...) Je hoeft erwten geen extra stikstofrijke meststof te geven omdat ze als plant zelf in staat zijn om stikstof uit de atmosfeer te binden.

Combinaties
Erwten kan je combineren met wortel, selderij, komkommer, spinazie, maïs, raap, radijs, sla, peterselie. Aardappelen, koolsoorten, tomaat zijn geen goede buren en ook sjalot, ui, knoflook en prei niet.

erwtenjong2.jpg

Soorten

  • Doperwten - laag: Kelvedon, Meteor, Kalife / hoog: Vada, Mechelse krombek
  • Sluimerwten - laag: Norli, De Grace / hoog: Sugar Bon, Reuzensuiker
     

TIP:  Erwtenzaden behouden een drietal jaar hun kiemkracht onder de juiste (bewaar-)condities.

 


DOPERWTEN  - SLUIMERWTEN - PEULERWTEN - SCHELPERWTEN

Zaaien: voorzaaien onder koud glas vanaf eind januari - begin februari. Zaai 4-5 zaden per potje. De potjes eventueel afdekken met gaas ter bescherming tegen muizen. Rechtstreeks in volle grond kan vanaf maart/april. Zaai niet in koude, natte grond. Bij een echt koud voorjaar kan je eventueel vooraf de grond afdekken met folie om de bodem op te warmen. Laat de zaden voorkiemen door ze in lauw water te laten weken.

Oogsten: juni - juli

 

Dek de potjes met de zaden of met jonge planten goed af om ze te beschermen tegen muizen!!!

erwten ronde zaden.jpg

De ronde zaden van de vroege peulerwten 'De Grace'

 

LEES OOK: Ziektes en problemen bij erwten

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen