MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Eucomis

678 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

55.png

Naam

 Eucomis

Nederlandse naam

 Kuiflelie- Ananasplant

Familie

 Liliaceae

Herkomst

 Zuid-Afrika (Oostelijke Kaapprovincie).

Standplaats

 De bollen kunnen in het voorjaar op warmte worden  voorgetrokken.  Plant de knollen zo’n 8-10 cm diep.  Vanaf mei/juni kan de Eucomis op een zonnige,  beschutte plaats buiten worden gezet.  Een zonnige, warme plek maar liefst geen directe zon.  De plant wordt best voor de eerste nachtvorst naar  binnen gehaald.  Overwinteren gebeurt door de bollen gewoon in de pot  te laten zitten en op een koele, vorstvrije plek te  zetten.  Het loof sterft af en kan gewoon worden weggessnoeid.  Tijdens het overwinteren mag de plant vrij droog  gehouden worden maar niet laten uitdrogen.  Plaats de plant in potten met een universele potgrond.  Zorg voor een goede drainage.  Verpotten gebeurt het best in het voorjaar.  De natuurlijke groeiplaats is langs vochtige hellingen en  stroompjes.

Bloei

 Vanuit het centrum groeit een dikke, stevige bloemaar  met bijna platte bloempjes dicht bij elkaar en bovenop  bladvormige dekbladeren.  De opvallende stervormige bloemen hebben een  groengele kleur en kroonbladen met een paarse rand en  een kuif van bladachtige schutbladen.  Bloeitijd: augustus, september.

Algemene kenmerken

 Niet winterhard bolgewas uit het zuidelijke deel van  Afrika, vandaar ook zijn exotische uitstraling.  Uit een rozet van bladeren groeit een lange stengel  waaraan een tros van fijne bloemetjes verschijnt.  Boven aan de bloemstengel zit een grappig kuifje van  blad, dat doet denken aan een ananas. Vandaar ook de  Nederlandse naam ananasplant of kuiflelie.  De plant wordt zo’n 60cm hoog. Kan zowel in volle grond  (in de zomer) als in potten en bakken worden toegepast.  Ook na de bloei blijven de bloemen decoratief.  Vermeerderen kan door de pollen te delen.  De plant vormt ook zaad dat na drie jaar bloeibare bollen  oplevert.

 Goed om weten: Een bepaalde stam van Zuidbantoes,  Xhosa, gebruikte de bollen als geneesmiddel tegen  reuma.

Verzorging

 De plant heeft regelmatig water nodig.  De grote bladeren verdampen vrij veel vocht.  Op warme, zonnige dagen zeker niet laten uitdrogen.  Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat.   Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel.

Soorten

 Eucomis bicolor- E. autumnalis- E. comosa- E.schiffii

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen