MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Eucomis - Kuiflelie - Ananasplant

15110 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

eucomis_1.jpg 

Naam

 Eucomis

Nederlandse naam

 Kuiflelie- Ananasplant

Familie

 Liliaceae

Herkomst

 Zuid-Afrika (Oostelijke Kaapprovincie).

Standplaats

 De bollen kunnen in het voorjaar op warmte worden voorgetrokken. Plant de knollen zo’n 8-10 cm diep. Vanaf mei/juni kan de Eucomis op een zonnige, beschutte plaats buiten worden gezet. Een zonnige, warme plek maar liefst geen directe zon. De plant wordt best voor de eerste nachtvorst naar binnen gehaald. Overwinteren gebeurt door de bollen gewoon in de pot te laten zitten en op een koele, vorstvrije plek te zetten. Het loof sterft af en kan gewoon worden weggessnoeid. Tijdens het overwinteren mag de plant vrij droog gehouden worden maar niet laten uitdrogen. Plaats de plant in potten met een universele potgrond. Zorg voor een goede drainage. Verpotten gebeurt het best in het voorjaar. De natuurlijke groeiplaats is langs vochtige hellingen en stroompjes.

Bloei

 Vanuit het centrum groeit een dikke, stevige bloemaar met bijna platte bloempjes dicht bij elkaar en bovenop bladvormige dekbladeren. De opvallende stervormige bloemen hebben een groengele kleur en kroonbladen met een paarse rand en een kuif van bladachtige schutbladen. De bloemen worden gevolgd door zaaddozen die lang aan de plant blijven.

Bloeitijd

Augustus - september

Algemene kenmerken

Zomer- of herfstbloeiendbloeiend bolgewas De plant wordt zo’n 60cm hoog. Kan zowel in volle grond als in potten en bakken worden toegepast. Naast de bloemen dragen ze ook grote decoratieve bladeren die in een rozet groeien. Lijkt op een ananas vandaar ook de Nederlandse naam. Ook na de bloei blijven de bloemen decoratief. Vermeerderen kan door de pollen te delen. De plant vormt ook zaad dat na drie jaar bloeibare bollen oplevert.

Goed om weten: Een bepaalde stam van Zuidbantoes, Xhosa, gebruikte de bollen als geneesmiddel tegen reuma.

Verzorging

Geef de Eucomis een zonnige plaats in vochtige maar goed doorlatende grond.  De plant heeft regelmatig water nodig. De grote bladeren verdampen vrij veel vocht. Op warme, zonnige dagen zeker niet laten uitdrogen. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel.

Wat winterhardheid betreft is de Eucomis een grensgeval. In een goed beschutte tuin kan hij onze winters overleven mits een beschermende mulchlaag.

Soorten

 Eucomis bicolor- E. autumnalis- E. comosa- E.schiffii

eucomis.jpg

55.png

1 reactie

  • peter b. peter b. toen ik hem kreeg dacht ik dat het een binnenplant was.
    nu verdort de kop of bloem en het groen gaat hangen .
    wat is uw advies hierin.
    laten verdrogen of zo.
    Donderdag 15 Oktober 2020 om 12:58

Log in om een reactie te plaatsen