MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Eucomis zomerbol van het jaar

443 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Eucomis – zomerbol van het jaar


Door een jury van groenjournalisten is de ananasplant –officieel Eucomis genaamd- uitgeroepen tot ‘Zomerbol van het Jaar 2006’. Het is een zomerbol die minder bekend is dan bijvoorbeeld de Dahlia, lelie of gladiool en dat is jammer! De flinke stelen, met daarop een enorme tros bloemetjes van zo’n vijftien cm lang maken hem de bijzondere blikvanger in de tuin waar je bijna niet omheen kunt. Wanneer je de Eucomis in april of mei plant en geniet je er nog deze zomer van. 

 clip_image001(611).jpg

Kuifje De Zomerbol van het Jaar 2006 verdient het om ontdekt te worden. Uit een rozet van bladeren groeit een lange stengel waaraan een tros van fijne bloemetjes verschijnt. Boven aan de bloemstengel zit een grappig kuifje van blad, dat doet denken aan een ananas. Eucomis wordt daarom ook wel ananasplant of kuiflelie genoemd. Oorspronkelijk komt hij uit het zuidelijke deel van Afrika, vandaar zijn exotische uitstraling.

Voorjaar is planttijd Wanneer de kans op vorst is verdwenen en het lentezonnetje doorbreekt,  is het planten van zomerbollen in april of mei een eenvoudig klusje. Plant Eucomis op een plekje in de volle zon. Een vochthoudende bodem is ideaal. Na de bloei in houdt de ananasplant nog lange tijd stervormige vruchtjes, waardoor je tot diep in de nazomer plezier hebt van deze zomerbol.

Potten Zomerbollen komen vaak uit warme, tropische landen en zijn daarom ideaal om in potten of bakken te planten.  Aangezien ze meestal niet winterhard zijn, kunnen ze, eenmaal uitgebloeid, met pot en al in de schuur. Op een vorstvrije plek overleven de winter meestal wel en kun je er meerdere jaren plezier van hebben.

Meer info over Eucomis:  Aansluitend artikel: Iris- vaste plant van het jaar 

Tip: Bezoek Keukenhof tijdens het Zomerbollenweekend van 7 t/m 9 april 2006. Kijk voor meer informatie opwww.keukenhof.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen