MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Euonymus alatus - Kardinaalsmuts

7881 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

euonymus alatus

Naam

Euonymus alatus alatus = gevleugeld (de takken)

Nederlandse naam

Kardinaalsmuts

Familie

Celastraceae

Herkomst

Japan, China, Korea, Siberië, Sachalin

Categorie

Heesters. Bladverliezend

Hoogte

1.8- 2.5 m

Breedte

2m

Blad

Groen. Elliptisch (omgekeerd eirond). Mooie herfstverkleuring van citroengeel tot felrood, lichtpaars

Bloei

Onopvallende gelige bloemen in mei-juni. Tweehuizig. Groenig rode onopvallende vruchtjes die zelden verschijnen omdat het overgrote deel van de bloemen mannelijk is.

Bloeitijd

Mei-juni

Standplaats

Zon of halfschaduw. Verdraagt schaduw. Goed doorlatende grond. Niet te droge, maar ook niet te vochtige grond. Groeit op vrijwel elke grond maar voorkeur voor vruchtbare grond. Op een zonnige plek is de herfstkleur het mooist.

Algemene kenmerken

Een dichtvertakte, bladverliezende heester met een zeer mooie herfstkleur en takken die bezet zijn met opvallende kurklijsten. Vrij trage groeier. Wordt in tuinen vooral toegepast omwille van de herfstkleur. Kan als solitair worden aangeplant, in een border of in vakbeplanting. Oudere exemplaren vormen heel mooie solitaire struiken, die vooral in de breedte uitgroeien

'Compactus' is een selectie uit de VS. Compactus verwijst vooral naar de dicht op elkaar groeiende bladeren. Hij is niet compact wat groeihoogte en -breedte betreft.

Snoeien

Snoeien is bijna niet nodig. Om de vorm te behouden kan de heester eventueel in maart op vorm worden gesnoeid. Storende of elkaar hinderende takken worden dan weggesnoeid.

   
Vermeerderen Door winterstek

euonymus alatus euonymus alatus

euonymus alatus

1 reactie

  • Niko B. Niko B. Beste, ik heb eveneens euonymus alatus staan van 20 jaar oud. Nu merk ik op dat hij begint te verdorren. De bladeren worden bruin in de zomer. Ken jij hiervoor een reden? Er zit geen schimmel of spinnen in de boom. Wat kan ik hiertegen doen?
    Zaterdag 12 Augustus 2017 om 18:00

Log in om een reactie te plaatsen