MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Euonymus planipes

2275 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

euonymusplanipesb.jpg      Foto: © Charles Snyers

Naam

 Euonymus planipes  (syn. E. sachalinensis)

Nederlandse naam

 Kardinaalshoed, Kardinaalsmuts

Familie

 Celastraceae

Herkomst

 Noordoost-Azië

Categorie

 Heesters. Bladverliezend, opgaand

Hoogte

 tot max. 4m

Breedte

 2-3m

Blad

 Groen, klein en smal toegespitst, vroeg uitlopend.  Mooie herfstkleur: geel tot purperrood

Bloei

 wit, groenige bloemen in hangende trosjes van 10 of meer.  Opvallende donkerrode vruchten, met oranjerode  zaden, verschijnen in september-oktober.

Bloeitijd

 Mei-juni

Standplaats

 Zon of halfschaduw. Verdraagt schaduw.  Goed doorlatende grond. Niet te droge, maar ook niet te  vochtige grond.  Groeit op vrijwel elke grond maar voorkeur voor  vruchtbare grond.

Algemene kenmerken

 Een opgaande heester met groene twijgen en opvallende  puntige eindknoppen in de wintermaanden.  De eerste jaren na het aanplanten is dit een vrij traag  groeiende heester  Wordt in tuinen vooral toegepast omwille van de  herfstkleur en de opvallende vruchten.  Toepassen als solitair in de tuin.  Voor kleinere tuinen is de cultivar 'Sancho' meer geschikt.  Dit is een heester die ontwikkeld werd in Scandinavië.  Het is een kleine heester (tot 2m) met een compacte  groeiwijze en draagt rijkelijk vruchten.  Opvallende mooie bladkleur (donkerrood) in de herfst.

 Volwassen exemplaren van deze sierheester vind je  ondermeer in Arboretum Hof ter Saksen in Beveren,  Arboretum Provinciaal Domein Bokrijk, Arboretum  Kalmthout, Kruidtuin stad Leuven, Nationale Plantentuin  Meise, Arboretum Wespelaar en Arboretum Robert Lenoir  (Rendeux)  Meer info hierover vind je op www.plantcol.be

Snoeien

 Snoeien is bijna niet nodig. Om de vorm te behouden kan  de heester eventueel in maart op vorm worden gesnoeid.   Storende takken worden dan weggesnoeid.

Vermeerderen

 Door winterstek.  Wordt vaak op stam geënt.

Euonymus planipes.jpg

Deze heester is verkrijgbaar bij :

 Overzicht van boom- en sierplanten-  kwekerijen in België en Nederland  Klik voor België op een provincie.  Klik voor Nederland op de kaart. [kwekerijen]

 

[Euonymus planipes - kardinaalshoed- kardinaalsmuts - sierheester-/artikel.asp?id=16385]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen