MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Euphorbia pulcherrima - Poinsettia - Kerstster

4314 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Naam: Euphorbia pulcherrima

Nederlandse naam: poinsettia

Familie: Euphorbiaceae

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel licht. Kan ook tegen minder licht. Zet de plant niet op een tochtige plaats.

Water: Houd de potgrond vochtig, vooral in de groeiperiode, maar vermijd teveel water. Geef regelmatig handwarm water op de pot, niet op de schutbladeren of bladeren.

Algemeen:

De kerstster is een kortedagplant, afkomstig uit Mexico. De bloemen zijn vrij klein maar het zijn vooral de bladachtige schutbladen in roze, rood, zalmroze of wit, die de sierwaarde geven aan deze plant. De plant is algemeen bekend als Poinsettia.

Tip: De kerstster kan niet tegen kou en tocht. Bij aankoop de plant goed laten inpakken om te transporteren.

Let op: Het melksap is bij inname giftig en kan irriterend werken of aanleiding geven tot huidontstekingen. De gecultiveerde planten zijn echter minder giftig dan deze die in het wild voorkomen. De irriterende werking wordt veroorzaakt door diterpene esters.

Goed om weten

De plant werd in 1828 ontdekt in Zuid-Mexico. De veel gebruikte naam Poinsettia is afgeleid van de ontdekker: de eerste Amerikaanse ambassadeur in Mexico Mr. Joel Poinsett (1779- 1851). In 1900 begon Albert Ecke ze voor het eerst op commerciële schaal te kweken.

Doen

 • Bij aankoop letten op de rijpheid van de plant. Hoe rijper de bloemetjes in het hart van het scherm van de schutbladeren, hoe korter de houdbaarheid. Let er ook op dat er geen takken zijn afgebroken. Dit kan aanleiding geven tot schimmelinfecties.
 • Laat de plant ook goed inpakken om ze te transporteren. De plant na aankoop direct uit de verpakking halen en voldoende ruimte geven.
 • Plaats de plant best voor zeker zo’n 6 uren per dag op een lichte plek. Vermijdt  wel direct zonlicht.
 • Zorg voor een stabiele temperatuur die niet lager is dan 15°C. Stelregel hierbij: als het voor u comfortabel is, is het voor de kerstster ook zo. Te lage temperaturen zorgen namelijk voor slappe planten en verkleuringen. Ook na de aankoop, tijdens het transporteren de plant beschermen tegen tocht en koude.
 • Geef uw plant water als de grond droog aanvoelt. Laat de aarde zeker niet uitdrogen. En geef lauwwarm water.   Zet de plant op een lichte plaats maar vermijd volle zon. Te hoge temperaturen en te droge lucht kunnen bladval of bloemknopval veroorzaken. Te koude temperaturen geven aanleiding tot koudeschade.
   

Vermijden

 • Zet de plant niet op een tochtige plaats (bij een deur) of een overdreven warme plaats zoals bij het haardvuur of kachel.
 • Vermijd sterke temperatuurschommelingen in de huiskamer.
 • Zorg ervoor dat het water steeds kan weglopen. De plant zeker niet in water laten staan.
 • De plant moet geen voedsel krijgen tijdens de bloei.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen