MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Europese landbouw verschuift naar het noorden

258 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De landbouwgebieden in Europa schuiven de komende decennia flink naar het noorden. Droogte en hitte verdrijven teelten uit Spanje, Portugal en Italië, mogelijk zelfs uit Zuid-Frankrijk. Zonnebloemen en wijnranken gaan goed gedijen in Zuid-Engeland. Dat voorspelt de gerenomeerde onderzoeker Martin Parry van de Britse onderzoeksgroep IPCC voor klimaatverandering.

Parry verwacht dat Zuid-Europa steeds vaker getroffen wordt door extreme droogte. De zomer van 2005 is al een voorteken, stelt hij. Daarentegen krijgt Noord-Europa meer en hevigere regen te slikken. De onderzoeker rekende voor dat de temperatuur 0,1 tot 0,4 graad stijgt per tien jaar. De kans op hete zomers is in 2020 tweemaal zo groot en tien keer zo groot in 2080.

Europese landbouw verschuift naar het Noorden

Bewijs voor de stelling dat het klimaat aan het veranderen en de aarde aan het opwarmen is, werd nog eens bevestigd door een onderzoek van het tuintijdschrift "Garden Which". Deskundigen deden in opdracht van dat blad een jaar lang proeven in alle delen van Engeland, van de 'riviera' in het zuiden tot het verre Schotland om na te gaan of (sub)tropische planten overleven en ontdekten, tot hun eigen verrassing, dat olijven in het Schotse Glasgow probleemloos de winter doorkwamen en in een 'sappige en succulente' vorm nog wel.

Ook bananen en palmbomen die normaal voorkomen op de Canarische eilanden blijken zich goed te voelen in de zuidwestelijke Engelse graafschappen Devon en Cornwall. En dat alles omdat de gemiddelde temperatuur in het verenigd Koninkrijk in de voorbije 50 jaar tijdens de zomer met 1,5 graad celsius en in de winter met 1 graad zijn gestegen. Een trend die zich volgens de meeste kenners -afgezien van de raadgevers van president Bush- nog altijd voortzet. Hou u dus maar klaar voor kiwi's uit Kessel-Lo.

Bron: Agrarisch Dagblad/Belga 13.09.2005

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen