MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Extra inname foliumzuur remt gehoorvelies

241 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Extra inname foliumzuur remt gehoorverlies bij ouderen.


De dagelijkse inname van foliumzuur vertraagt gehoorverlies voor de lage tonen bij ouderen. Dit blijkt uit het vandaag in ‘The Annals of Internal Medicine’ gepubliceerde onderzoek van WCFS en Wageningen UR.

Aan het onderzoek deden 728 deelnemers mee in de leeftijd van 50 tot 70 jaar. Gedurende een periode van drie jaar nam de helft van de deelnemers dagelijks extra 0,8 milligram foliumzuur, de andere deelnemers kregen een placebo toegediend.

Bij de ouderen die extra foliumzuur innamen, werd een kleiner gehoorverlies van 0,7 dB voor de lage tonen gemeten. De menselijke spraakfrequentie bestaat uit deze lage tonen. Het onderzoek toont dus aan dat het gehoorverlies in de spraakfrequenties wordt vertraagd, voor zover dit wordt veroorzaakt door ouderdom. De mogelijke verklaring hiervoor is dat foliumzuur voor een betere bloedtoevoer naar de gehoorzenuw zorgt.

Met dit onderzoek wordt voor het eerst aangetoond dat het innemen van extra vitamine, foliumzuur in dit geval, van invloed is op de gezondheid van ouderen. Onderzoeker dr. Jane Durga is blij met de resultaten: ‘Dit onderzoek toont voor de eerste keer aan dat voedingsmiddelen bijdragen aan het voorkomen van gehoorverlies. We staan hiermee aan het begin van een nieuw onderzoeksgebied.’

Bron: www.wau.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen