MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Februari - Codiaeum

636 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Codiaeum… bonte, blitse blikvanger.

Het trendy I love the Sixties gevoel voor thuis vind je terug in de tikje ‘provo’ kamerplant Codiaeum… eigenwijs en lekker dwars. Groene blaadjes? Niet dus! Maar juist wél overweldigende kleuren en bizarre vormen. Codiaeum is niet voor niets uitgeroepen tot Woonplant van de maand februari. Durf jij je uit te leven met deze retroplant?

Kleur- en vormvrijheid

De Codiaeum groeit van oorsprong in Indonesië, Polynesië en Maleisië. Deze struiken of bomen kunnen meters hoog worden. Hij wordt per vergissing vaak Croton genoemd en zijn heftige kleuren en spikkels vallen meteen op. Knalgeel. Feloranje en signaalrood, alle met maar een klein beetje groen in het blad… ze dagen je uit! De Codiaeum bladeren zijn divers, maar absoluut nooit saai. Je kunt kiezen uit kleinere of grote blaadjes, van langgerekt en lichtgekruld tot ovaal.

Retrospectief

Weg met het plantestablishment, Codiaeum rekent af met middelmaat. Deze kamerplant is grillig, druk, aanwezig en lijkt zich met alles in huis positief te bemoeien. Hij geeft je kleur en karakter. De meest bekende is nog altijd Codiaeum ‘Excellent’. Maar er is ook een hele pittige, compactere ‘Petra’. De kleinbladige Codiaeums zijn onder meer ‘Gold Star’ en ‘Sunny Star’ - inderdaad, stuk voor stuk knalgele goeroes.

Bijzonder bont

De Codiaeum Woonplant van februari is sterk en ‘cool’ maar stel hem alleen niet bloot aan temperaturen beneden de 15°C en hou hem altijd uit de tocht. Geef je Codiaeum een lichte plek. Want hoe meer licht, des te bonter het blad gaat kleuren. Maar vermijd direct fel zonlicht. Af en toe wat water geven, laat de potkluit niet uitdrogen. En, zorg tijdens de groei voor voldoende plantenvoeding. Codiaeum, voor dat buitengewone gevoel.

KLIK HIER VOOR DE VERZORGINGSFICHE

 

Bron: BBH

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen