MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Februari - Dendrobium

291 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Woonplant van de maand - Dendrobium


De eeuwigheid van de Himalaya, verpakt in sexy kleuren, sprankelende vormen en een ronduit uitdagende lip: Dendrobium is een orchidee die onwillekeurig een glimlach bij je opwekt.

Welke Dendrobium je hart ook steelt, de orchidee verrast altijd. Om te beginnen al door haar vorm, als een fakkel met stervormige bloemen, gelaagd met groen blad.  
 dendrobium.png

Girl Power

De bloembladeren hebben prachtige patronen, een ombré kleurverloop of zijn juist sterk contrasterend, zoals geel blad met een roze lip of witte bloemen met een diep paarse kern. Blikvanger is de brede lip: sensueel gekruld, flirterig en sterk, één en al inspirerende Girl Power.

Levend kunstwerk

De ongeveer 200 Dendrobium soorten groeien van nature in een enorme driehoek, tussen de Himalaya, zuidelijk Japan en Nieuw-Zeeland. Dendron is Grieks voor ‘boom’, ‘bios’ betekent leven – de naam doelt op de manier waarop ze in het wild groeien: het liefst op bomen, maar soms ook op rotsen. De soorten uit koelere streken gedijen prima in een huiskamerklimaat, Dendrobium is een gemakkelijke huisgenoot die niet al te veel aandacht en zorg nodig heeft en in elk vertrek een levend kunstwerk is. Niet voor niets wordt ze in het Engelse een ‘pet plant’ genoemd: zoveel levende persoonlijkheid is te vergelijken met een huisdier.

Happy Housemate

  • Locatie: Lichte en luchtige plek, uit de felle zon
  • Temperatuur: 18 º C of iets lager
  • Verzorging: De wortels kunnen niet tegen een voetbad: dompelen en laten uitlekken is een optie, of anders de luchtwortels benevelen, zodat er wat vocht in de wortels dringt. Matig voeding; de helft van de standaarddosering volstaat.
  • Nog even dit: Na de bloei gun je Dendrobium zes tot acht weken rust: koele plek, geen voeding, nauwelijks water. Pas wanneer de knoppen doorzetten, kan de verzorging weer wat worden opgevoerd.

Leuke weetjes

  • In de Chinese geneeskunde worden delen van sommige Dendrobium soorten gebruikt om een tonicum van te trekken dat goed zou zijn voor de spijsvertering en het ‘yin’ (vrouwelijke) in de mens zou voeden. De kamerplant geldt daar als het ultieme geschenk voor een beste vriendin.
  • Dendrobium – er zijn meer dan 1200 kweeksoorten - is sinds 1900 een kamerplant. Als een man een vrouw zo’n orchidee destijds schonk, was dat een symbool van ongekende hartstocht. Al werd het soms ook als ongepast beschouwd, door de erotische uitstraling van de plant met haar wulpse lip.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen