MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Flandria pakt uit met lycopeenrijke minitomaten

420 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Flandria pakt uit met lycopeenrijke minitomaten


Het keurmerk Flandria brengt begin april de Ministar LycoPlus op de markt. Het gaat om een trosje cocktailtomaatjes die van nature twee keer zoveel lycopeen bevatten als een klassieke tomaat. Lycopeen is een krachtige antioxidant die helpt beschermen tegen bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Dit jaar wordt al een productie van 250.000 kg verwacht. De veilingen verwachten dat de prijs op hetzelfde niveau zal liggen als de andere minitomaatjes.

lycoplus.jpg

Tomaten staan al lang bekend om hun hoog gehalte aan lycopeen. Om precies te zijn, gaat het om 3 tot 6 mg per 100 gram, afhankelijk van de rijpheid van de vrucht. De nieuwe Ministar LycoPlus-tomaatjes zouden 6,5 à 10 mg lycopeen bevatten. Die cijfers werden bevestigd door meerdere analyses die werden uitgevoerd door het laboratorium Fytolab in Gent.

Lycopeen is een antioxidant die zorgt voor de rode kleur van de tomaten. Tegelijk is het één van de krachtigste bestrijders van de vrije radicalen. Dat zijn moleculen die schade kunnen aanbrengen aan een cel en ook een belangrijke rol spelen in het verouderingsproces. Ze komen in ons lichaam vrij als gevolg van luchtvervuiling, sigarettenrook en allerlei omzettingsprocessen. Antioxidanten zoals lycopeen zijn stoffen die zich verbinden met die vrije radicalen en ze op die manier onschadelijk maken.

Bron: Vilt

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen