MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Floraliën 2016: 4 sites – 4 thema’s

2773 x gelezen
Lieven G. door Lieven Gekiere • Vrijdag 8 April 2016 Volg Lieven G.

Vanaf 22 april t/m 1 mei zal de stad Gent volledig in het teken staan van Floraliën 2016. Vier iconische locaties – de Bijloke, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark – vormen 10 dagen lang het decor voor de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars. Naast een groot aanbod aan workshops, pop-ups, green- en conceptrooms, toont de Vlaamse sierteeltsector de laatste ontwikkelingen op gebied van onderzoek & innovatie. Meer dan 70% van de bezienswaardigheden zijn overdekt of binnen in bestaande gebouwen. 

BIJLOKESITE - East meets West
Door een monumentale bamboe promenade van Tom De Houwer kom je binnen op de Bijlokesite. Met gastland Japan beland je in de wereld van azalea's, camellia’s en bonsais. Treed binnen in de wereld van de Japanse bloemsierkunst met floraal kunstenares Akane Teshigahara. Laat je verrassen door de monumentale installatie van Daniël & Nele Ost. Het werk ‘De Cocon’ van eco-kunstenaar Will Beckers aan de toegangspoort van het STAM blijft een project waarbij kinderen betrokken worden.

Café Frascati, het begin van de Floraliën

Vanaf 26 maart t/m1 mei wordt het STAMcafé Gent omgetoverd tot Café Frascati. Het was namelijk in “Au Jardin de Frascati” op de Coupure Rechts dat de eerste Floraliën plaatsvonden in 1809. Florist Stijn Simaeys transformeert het café in een floraal paradijs waar plaats is voor een Plant Swap, botanical dinners én een Green Talk met niemand minder dan Bas Smets, Pieter Croes en Dirk Cools. Ontdek de line-up op www.cafefrascati.com

 

LEOPOLDSKAZERNE - Bomen en de stad
Groen in de stad is dé trend. Bloemen, planten en bomen maken de stad tot een aangename en leefbare omgeving: verticaal tuinieren, mobiele tuinen, groene gevels,... In de binnentuin van de Leopoldskazerne brengen 15 florale kunstenaars met het thema City Bloom de stad in harmonie met florale kunst. Verwacht je aan een mythologisch belevingsbos, ontdek je bomenhoroscoop en vind je weg in een labyrint van laurieren.

 

SINT-PIETERSPLEIN - Verleden en toekomst
Op het Sint-Amandplein kleedt Mark Colle de Anna-bar floraal in. Het Sint-Pietersplein biedt een zinnenprikkelende voorstelling van de sierteeltsector met de focus op laurieren, rozen en rhododendrons. Innovatieve technieken worden toegelicht. Hier vind je ook het paviljoen van de stad Gent met een maquette van een utopische groene stad.
In de Sint-Pieterskerk hangt een reusachtige bloemenluchter “Delirious with desire” van Tomas De Bruyne in samenwerking met Hitomi Gilliam en Natalia Zhizko, en in de pandgangen van de Sint-Pietersabdij ontmoeten bloemen en hoofdzonden elkaar in een compositie van floristen Moniek Van Den Berghe, Ivan Poelman, Jan De Ridder, Carmen Lucia, Françoise Van Donink en Carl Depuydt.
Het binnenplein van het natuurmuseum ‘de Wereld van Kina’ wordt voor de gelegenheid verkaveld tot stadstuintjes. De land-art installatie “Immigratie” van Bob Verschueren siert de abdijtuin.

 

CITADELPARK - Een feest voor alle zintuigen
De Floraliën keren na 30 jaar terug naar hun roots: de Floraliënhal. Hier ligt de nadruk op de schoonheid van de plant zelf. Op de tweede plaats komt kleurcompatibiliteit. Dit grijpt terug op het principe van een Engelse border waarbij planten in een natuurlijk ogende orde worden samengebracht alsof de natuur het zelf had gemaakt.

Showtuinen en inspiratietuinen sluiten perfect aan bij de laatste trends.

Onder de noemer ‘Flower Power’ gaat het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) tien dagen lang op zoek naar het verband tussen kunst, natuur en ecologie. In het grote museumforum brengt bloemenkunstenaar Frederiek Van Pamel bloemenstillevens van de 17de tot de 20ste eeuw uit de MSK-collectie tot leven op een feestelijk aangeklede pronktafel.

Tegelijk brengen vier actuele kunstenaars hun plantaardige creaties in de zalen: Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger bouwen een grandioze organische installatie die de bezoekers uitnodigt om weg te dromen bij een denkbeeldige wereld. Simryn Gill toont hoe planten papier worden en papier weer plantaardig wordt. En Gert Robijns brengt tussen van de historische grandeur van de museumcollectie een feeërieke presentatie van dwarrelende bloemblaadjes.

 

FLORALIËN BEZOEKEN ...

In groep

Wens je Floraliën 2016 te bezoeken in familiekring, met vrienden of met je zakelijke relaties? Vanaf 20 personen, geniet je een korting van € 3. Je kan je bezoek combineren met een ontbijt, lunch of diner. Meer info: groups@floralien.be

Met een gids

Onze gidsen leiden je op het parcours graag rond langs een selectie bijzondere creaties en projecten van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars. Meer info: groups@floralien.be

Als VIP

Floraliën Gent biedt klassevolle VIP-formules op maat aan van 10 tot 2000 personen, overdag of ‘s avonds, op de verschillende sites in unieke VIP locaties. Een exclusieve kans om klanten, medewerkers, vrienden of familie te verwennen voor om het even welke gelegenheid. Meer info: vip@floralien.be

 

BEREIKBAARHEID

Naar Floraliën Gent ga je best te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Parkeren kan aan de Gentse rand of aan het station Gent-Sint-Pieters.

Alle Floraliën-sites bevinden zich op wandelafstand van elkaar.
Je kan ook gebruik maken van onze gratis shuttlebussen op vertoon van een geldig toegangsticket.
Ze houden halt aan elke Floraliën-site en zorgen zo voor een goede onderlinge verbinding van de 4 sites. Elke 15 minuten is er een bus van 8u tot 22.30u. 

 

Programma, meer info en tickets bestellen kan via http://www.floralien.be

 

Foto 1: Topfloristen | Tomas De Bruyne ©PSG
Foto 2: © Stef Adriaenssens
Foto 3: Floral creations | Tomas De Bruyne ©Adam Linke

Lees verder op Floralien 2016 »

1 reactie

  • Rony H. Rony H. zal ongetwijfeld mooi zijn.. Maar wel duur..
    Dinsdag 12 April 2016 om 14:13

Log in om een reactie te plaatsen