MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Forêt

282 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Forêt Op de kale berg


Het gehucht Forêt, ligt afgelegen en ver van grote wegen en troont bovenop de kale ‘berg’ in de buurt van Trooz. De prachtige bochtige weg er naartoe duidt erop dat we in een heuvelland zijn.

clip_image001(86).jpg

Forêt ligt zo afgelegen dat het ingeslapen lijkt. Misschien wordt u aan de ingang van het dorp wel door een kudde schapen verwelkomd en enkele zwarte  en witte bizons (achter omheining). Beelden van elders! Sommige gevels van het dorpje zijn nog van de 17de en 18de eeuw. De meeste muren zijn gebouwd in kalksteen afkomstig uit de plaatselijke steengroeven.

Ondanks het grote aantal nieuwbouwwoningen langs de grote weg is de bouwkundige homogeniteit bewaard gebleven. Het ovale grasplein in het dorpscentrum wordt omringd door onder monumentenzorg geplaatste woningen met in het midden de Sainte Catherine kerk. Het kleine dorpje Forêt was in de middeleeuwen een uitgestrekt domein dat zijn onafhankelijkheid uitoefende op beide oevers van de Vesdre.

Vervolgens kwam het in handen van de kerk van Luik en werd de heerlijkheid van Forêt eigendom van de familie Goër uit Herve tot aan de oprichting van de Belgische Staat. Het oudste gedeelte van de kerk dateert uit de 11de eeuw. Tot de 15de eeuw werd er verbouwd en bijgebouwd. De bouwstijl met twee beuken blijft een mysterie. In 1940 kwamen tijdens de gedeeltelijke afbraak van het bouwwerk, binnen, prachtige muurschilderingen over de lijdensweg van Sainte Catherine te voorschijn.

Forêt draagt nog de littekens van de Tweede Wereldoorlog. Het kasteel aan de ingang van het dorp werd in 1944 verwoest. Binnen zijn muren heeft zich één van de meest moorddadige episodes voor het Belgisch Verzet afgespeeld, waarbij 64 mannen werden afgeslacht. Langs de weg van Forêt naar Trooz staat een monument ter herinnering aan deze verzetstrijders.

Hoe bereikt u Forêt ? Volg in het centrum van Trooz, de richting Olne, via een kleine weg die vroeger deel uitmaakte van de heuvelraces.

Vlakbij te zien ? Chaudfontaine is de grootste toeristische trekpleister. In het Chateau des Thermes kunt u bronwater drinken.

Info- 04 361 56 32

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen