MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Fraaie herfstkleuren

1119 x gelezen
door Colour Your Life • Vrijdag 9 November 2012

Sommige bomen en struiken zijn in de herfst echt adembenemend mooi. Al dat geel en goud en rood en paars! Hoe warmer de zomer is geweest, des te meer kleur. Wie eenmaal op een zonnige dag een herfstkleurende Amerikaanse eik, rode esdoorn (Acer rubrum), amberboom (Liquidambar) of tupelo (Nyssa sinensis) heeft gezien, vergeet dat nooit meer. Al die prachtige bladkleuren ontstaan doordat er in het blad een soort stofwisseling plaats heeft. De planten ‘weten’ dat ze het blad moeten afstoten om de winter door te komen en niet dood te vriezen. Daarom veranderen ze inwendig het een en ander. De suikerspiegel in de sappen gaat omhoog (suiker werkt als antivries), het bladgroen wordt uit de bladeren gehaald, waardoor de vaak kleurrijke cellenlaagjes eronder zichtbaar worden. En ze stoppen de bladeren vol met afvalstoffen voor ze er afscheid van nemen. Dat alles geeft dat geweldige kleurenfeest.

Zorg voor de vogels

In een tuin zijn we nooit alleen. We hebben niet alleen de planten om ons heen. Er zijn ook altijd legio dieren. Voor heel veel dieren is de winter een moeilijke tijd om te overleven. Sommige kunnen we een beetje helpen. U doet al heel veel voor het kleinste grut als u de tuin niet te netjes ‘winterklaar’ maakt. Laat wat afsterft maar lekker liggen. Daarin verschuilt zich van alles. Dat kan ook in een ‘insectenhotel’, een verzameling van verschillende stukken plantenstengels waar insecten in kunnen kruipen. Laat voor de egels ergens een fijne stapel takken en blad liggen. Dat schijnt erg prettig te zijn om onder te ‘winterslapen’. Voer de vissen niet meer als de watertemperatuur onder 12 °C zakt. Hun spijsvertering kan geen voer meer aan. Vissen zijn immers koudbloedige dieren. En dan zijn er de vogels natuurlijk. Sommige zullen opnieuw gebruik gaan maken van de nestkastjes die nog hangen. Het zijn prima schuil- en slaapplekken. En verder hebben ze voortdurend brandstof (eten) nodig. Daar kunnen we ze mee helpen. Een vogel moet zich veilig voelen op de voerplek. En dat betekent: voldoende zicht rondom om eventuele vijanden tijdig te zien aankomen en liefst vluchtstruiken om in te duiken niet al te ver weg. Denk ook aan uzelf: zorg dat de voerplek vanuit huis zichtbaar is, dan geniet u des te meer van al het gedoe daar.
 

Lees verder op Colour Your Life »

1 reactie

  • An K. An K. ik heb van alles buiten gehangen. ik vind het heerlijk om er naar te kijken en proberen om er een mooie foto er van te maken. de vogels genieten er van en fluiten soms een dankbaar duntje. heel soms gaan ze er mooi voor zitten om op de foto te gaan. haha maar al met al ik vind het super om er naar te kijken.
    er komen natuurlijk nog van alles bij mij in de tuin zoals de insektenhuisjes en vogelhuisjes enz dus nog meer bezigheid.
    Maandag 26 November 2012 om 19:28

Log in om een reactie te plaatsen