Fransen gaan zwarte truffel klonen
Fransen gaan zwarte truffel klonen
De Franse regio Corrèze begint met een proefproject om zwarte truffels te klonen. Zonder nieuwe productiemethoden is de Franse truffel binnen 100 jaar uitgestorven, luidt het. De zwarte truffelproductie in Frankrijk is teruggevallen van 1.000 ton per jaar op het einde van de 20ste eeuw tot 40 à 50 ton vandaag. De grootste producerende landen van Europa zijn Frankrijk, Italië en Spanje. Frankrijk was jarenlang topleverancier, maar de Fransen moeten sinds een paar jaar Italië laten voorgaan.
"Italië produceert vandaag vijf keer meer dan Frankrijk. Als de Fransen niet genoeg truffels hebben, dan kopen ze die in Spanje en zeggen ze dat ze uit de Périgord komen", weet Rudi De Volder, chef van het truffelrestaurant 't Convent in Reninge en voorzitter van de Prestigieuze Truffelorde van België. De vrucht van de meest begeerde paddenstoel ter wereld wordt geboren wanneer de mannelijke en vrouwelijke zwamvlok elkaar ondergronds ontmoeten. De beste truffels groeien in de omgeving van eiken of populieren.
De 'zwarte diamant' onder de truffels groeit in de Franse Périgordstreek. Maar ze bloeit al lang niet meer zoals vroeger. Sterker: de volledige, zwarte truffelproductie in Frankrijk is teruggevallen van 1.000 ton per jaar op het einde van de 20ste eeuw tot 40 à 50 ton vandaag. Beide wereldoorlogen zorgden ervoor dat een groot deel van de bevolking het platteland verliet zodat de truffel sterk werd verwaarloosd tot in de jaren 60. Daarom gaan de Fransen hun truffels klonen, te beginnen met de zwarte diamant van de Périgord.
"Zonder nieuwe productiemethoden is de Franse truffelindustrie ten dode opgeschreven", reageert Hervé Covès van de Landbouwkamer van Corrèze in de krant Financial Times. "Klonen is een oude landbouwmethode die in de kiem niets met genetische manipulatie te maken had". Ook de Franse 'truffelkoning' Jacques Pebeyre ondersteunt het proefproject, zolang de kwaliteit van de gekloonde truffels er niet onder lijdt. "Ik ben er niet tegen om de natuur een handje te helpen", zegt hij in de Britse zakenkrant.
Onze truffelspecialist Rudi De Volder vindt het klonen van de knolvormige zwamsoort een logische evolutie voor de Franse truffelindustrie. "De Fransen voelen de hete adem van de concurrentie in hun nek. Behalve Italië en Spanje zijn ook China en Californië sterke truffelmarkten geworden. Al zijn de Chinese truffels van mindere kwaliteit". De West-Vlaamse restauranthouder kloont zelf ook Franse truffels. In België welteverstaan. De Volder heeft thuis een eigen plantage met 32 bomen en een ondergrond uit de Périgord. Elf jaar moest hij wachten op zijn eerste aromarijke truffels.
December 2008/Bron: De Tijd
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen