MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Fraxinus angustifolia `Raywood`

2339 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Fraxinus angustifolia 'Raywood'

  102.png

Naam

 Fraxinus angustifolia 'Raywood'

Nederlandse naam

 smalbladige es

Familie

 Oleaceae

Franse benaming

 Frêne

Engelse benaming

 Claret Ash

Herkomst

 Zuid-Europa en Klein-Azië (Iran en Turkestan)

Hoogte

 15-18 meter

Blad

 oneven geveerd, blaadjes smal ovaal met toegespitste top en spitse voet, glanzend groen in de herfst rood-oranje, soms paars, afh. van de grondsoort

Algemeen

 Essen zijn bomen die bij ons vrij algemeen voorkomen. Vooral de Fraxinus excelsior en de Fraxinus ornus en hun cultuurvariëteiten zijn reeds lang in cultuur. De laatste jaren is het gamma aan essen sterk uitgebreid. Zo zijn er een aantal schitterende essen zoals Fraxinus pennsylvanica en Fraxinus americana uit Noord-Amerika geïntroduceerd. Maar de mooiste nieuwe es vind ikFraxinus angustifoliaen dan specifiek de variëteit‘Raywood’.

De boom groeit vrij snel en vormt een breed eivormige, opgaande, vrij gesloten kroon. De boom maakt een vrij mooie doorgaande harttak, de zijtakken zijn schuin opgaand. De jonge twijgen zijn vrij dun en broos. De bast is in de jeugdfasevrij glad en grijs van kleur. Op latere leeftijd barst deze in diepe lengtescheuren en ondiepe breedtescheuren waardoor een netvormig patroon ontstaat.

De bladeren van Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ zijn oneven geveerd en meestal opgebouwd uit een 9 tot 13 deelblaadjes. Verder zijn ze lichtjes gezaagd, smal-ovaal, voorzien van een toegespitste top en een spitse voet. Ze staan vrij ver uit elkaar. In de zomer zijn ze glanzend donkergroen. De herfstkleur is variabel maar zeer intens. De kleuren lopen uiteen van geel-oranje over violet tot vlammend karmijnrood. De herfstkleur is sterk afhankelijk van de grondsoort.

Essen wortelen steeds met een penwortel die zich splitst in meerdere sterk verankerende wortels. Hij is hierdoor zeer windbestendig. Maar opgepast Fraxinus angustifolia ‘Raywood’is hierop een uitzondering. Hij is meer windgevoelig dan alle andere essen. Door zijn dicht gebladerte kan hij veel schade ondervinden van voorjaars- en zomerstormen.

Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ verdraagt het stedelijk milieu goed en is goed bestand tegen luchtverontreiniging. Van zeewind houdt hij echter niet.

Liefst groeit deze boom op een goede, losse, diep doorwortelbare grond. In tegenstelling tot Fraxinus excelsior groeit Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ ook op armere en droge gronden. In zijn jeugd kan een es vrij goed schaduw verdragen maar als volwassen boom is het een echte lichthoutsoort.

Vooral de speelse luchtige vorm van de kroon van Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ kan mij steeds bekoren. Het is een boom die ik graag als solitair zie tegen een egale achtergrond. Maar ook als laanboom kan je met deze es aangename effecten creëren. Een dreef aangeplant met Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ zorgt in de herfst steevast voor sprookjesachtige taferelen.

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image003(7).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen