MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Frisgroen

463 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Frisgroen


Elke lente kijk ik uit naar het frisse groen dat overal de kop opsteekt in de tuin. Het is een lichtgroene tint die enkel in jong stadium aanwezig is en die ook zó weer verdwijnt wanneer het blad groeit.

Niet elke tint groen die in het voorjaar opkomt draagt mijn voorkeur.

Zo behoort het opkomend jonge groen van vrouwenmantel niet tot mijn favoriete groen. Het is een groen waarbij ik soms twijfel of het grijsgroen dan wel blauwgroen is. Het sombere, bestendige groen van de taxushaag bedoel ik zéker niet.

De ligusterhaag, die gedeeltelijk zijn kleed van verleden jaar afwerpt en vergeet om ineens maar alles aan zichzelf te vernieuwen, en die hier en daar zijn kale gaten opvult met een overschot aan snel bijeengeveegde tinten groen…, die behoort absoluut niet tot mijn favoriete lentegroen.

 frisgroengbmaartb.jpg

Mijn lentekleur is de tint groen die commercieel op grote schaal staat gedrukt op lente decoraties, en die subtieler in de lentetuin aanwezig is. Het is de Spirea arguta struik die eerst kleine stipjes lichtgroen langs elke tak tovert, met later witte puntjes waar bloempjes uit ontspringen. Het is de phlox die dezelfde lichtgroene kleur in de jonge spitse bladeren heeft, en ook het groen van de jonge blaadjes van het witte viooltje ‘White Perfection’ die als kleine kommetjes uit de grond wringen en die heel even die frisgroene kleur bevatten vooraleer ze transformeren naar gewoon groen. Het is onze meidoornhaag die ineens, op een zachte lentedag, een lichtgroene potloodwaas over zich kleurt en die zich een week later in een dikke groene verf zet. 

Mijn favoriete lentegroen is enkel te vergelijken met het lichtgroene kleurtje uit mijn bescheiden kleurdoos die vijfenveertig jaar geleden in mijn boekentas zat. Het was het enige lichtgroen die de kleurdoos bevatte, want elke hoofdkleur had slechts één lichtere neventint. Het dochtertje van de notaris had in haar supergrote kleurdoos wel vijf tinten van elke kleur. Toch nam ook zij steeds weer het simpele lichtgroene potloodje om de lente op haar blad weer te geven. De andere tinten grijsgroen, blauwgroen, geelgroen en olijfgroen bleven mooi en ongebruikt in de doos liggen.

Het lichtgroene kleurpotloodje uit mijn kleurdoos, het kleurde vroeger mijn lentegevoel op papier. De juf gaf me een punt minder omdat ik enthousiast een donkergroen lijntje langs alle contouren tekende. Dat was er teveel aan, volgens haar. Licht frisgroen dus, zonder donker lijntje. 

Greet Berghmans

blaeckerhof@hotmail.com

[Column Greet Berghmans -]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen