MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Fritillaria imperialis persica

2276 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Fritillaria persica

    clip_image001(46).png 

Naam

 Fritillaria persica  (Fritillaria imperialis persica)

Nederlandse naam

 Perzische keizerskroon

Familie

 Liliaceae

Herkomst

 Cyprus, Iran, Turkije, Syrië

Hoogte

 90 cm

Bloeitijd

 april-mei

Algemene kenmerken

 Klokvormige bloemen die een tros vormen. Staan op  een lange bloemsteel. De bloemen zijn intens donker-  purper (auberginekleurig).  De bladeren zijn blauwgroen en staan beurtelings  langs de steel.  De beste bloei bekom je door in juli de bloembollen  op te graven en ze te bewaren tot aan de planttijd  in oktober-november bij een temperatuur van ca 23°C.

 De hoge bloemstelen hebben steun nodig.  Plant in grotere groepen bij elkaar en combineer ze met  vaste planten, zoals Euphorbia, voor de steun of met  andere bloembollen zoals narcissen, tulpen.  Een mooi effect bekom je ook door twee soorten  Fritillaria boven elkaar te planten, bijvoorbeeld in  combinatie met F. imperialis (geel).

 
• Fritillaria persica 'Adiyaman': heel donkere, bijna               zwarte bloemen.  
• Fritillaria persica 'Ivory Bells': groenwitte mutant               Blijft nog lang na de bloei mooi door de               zaaddozen.

Planttijd

 Najaar: oktober- november.  Als plantdiepte neem je twee keer de hoogte van de  bol.  Grote bloembol.  Plantdiepte: 20 cm  Voorzie 5 à 7 bollen/m2  Tip: het is aan te raden de bollen op de zijkant,  liggend te planten om te voorkomen dat er water in  de holle bovenkant doordringt en verrotting  veroorzaakt.

Standplaats

 Volle zon, beschut tegen sterke wind.  Elke grondsoort komt in aanmerking zolang deze maar  niet te vochtig is. Eventueel wat kalk toeveoegen  op kalkarme grond.  Geschikt voor toepassing in een rotstuin.  Kan ook in bloembakken en potten worden toegepast.

  clip_image001(28).jpg

  clip_image001(27).jpg

Bloembollen verkrijgbaar bij:

In de meeste tuincentra verkrijgbaar.

*Ecoflora   Ninoofsesteenweg 671   1500 Halle   www.ecoflora.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen