MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Fruitbomen snoeien

2295 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.


1. Vormsnoei bij het planten

De vormsnoei gebeurt in de jeugdfase van de boom. Hiermee wordt het geraamte van de kruin gevormd. Streef er naar om zoveel mogelijk de piramidevorm bij de bomen te behouden.

 • de hoofdtak wordt 1/3 ingekort, op een oog georiënteerd naar het centrum van de boom
 • een eventueel concurrerende tevens verticaal ingeplante sterke twijg wordt best totaal weggesnoeid, of bij gebrek aan voldoende gesteltakken, fors teruggesnoeid.
 • een vijftal gesteltakken die mooi verspreid staan worden behouden. De overige twijgen worden volledig weggenomen. De gesteltakken worden de eerste drie jaren voor ongeveer de helft ingekort, op een oog georiënteerd naar de buitenkant van de boom. Deze gesteltakken staan best zoveel mogelijk horizontaal ingeplant. Vlak ingeplante takken zullen vroeger gaan dragen en minder vlug afscheuren onder het gewicht van de vruchten.
   

2. Jaarlijkse wintersnoei

Wintersnoei versterkt de groei van de bomen. Het is noodzakelijk om jaarlijks te snoeien om de bomen binnen het gewenste formaat te houden en te verjongen.

Enkele basisregels:

 • snoeien gebeurt in principe voor pitvruchten tussen eind november en eind februari, als de boom in rust is en als het niet vriest. Voor steenfruit en notelaars is de beste periode half tot eind september en beperkt de snoei zich tot vormsnoei
 • gebruik een goed snijdende snoeischaar, zorg dat een gave snoeiwonde ontstaat. Als deze een diameter heeft van meer dan 2cm kan je ze best instrijken met een wondafdekmiddel dat schimmelwerend is.
 • steil opgroeiende twijgen worden weggenomen wanneer de gewenste boomhoogte is bereikt.
 • vlak ingeplante takken zullen vroeger dragen dan andere en minder vlug afscheuren onder het gewicht van de vruchten. Van deze takken wordt 1 verlengenis weerhouden en volgens beschikbare plaats getopt. Deze horizontale takken zullen het beste vruchthout leveren voor volgend seizoen.
 • afgedragen vruchthout wordt vervangen door jong hout.
 • op oude bomen past men de verjongingssnoei toe. Men snoeit een deel vruchthout weg, gaat terug op enkele bloemknoppen en kweekt zo grotere en mooiere vruchten. Sterke wintersnoei brengt veel houtgroei en weinig vruchthoutgroei. Zomersnoei is dan zeker aangewezen. Bij zomersnoei (juni-juli) worden overtollige takken weggenomen om voldoende licht in de boom te krijgen en de groeikracht te temperen. Gelijktijdig kan dan ook het uitbuigen van takken gebeuren om zo de vruchtzetting te bevorderen.

 

Externe links

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen