MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Fruitshow Doesburg

1256 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Grote fruittentoonstelling 7-8 november 2013 Doesburg (Nl)

fruitpluk_490.jpg

Wel eens in een ‘Sterappel’ (Sternrenette) gebeten? Nu dat kan. De stichting Museumtuin 't Olde Ras in Doesburg heeft extra vele sterappels uit de museumtuin gereserveerd voor bezoekers van de tentoonstelling.

Op 7 en 8 november 2013 wordt in Doesburg een grote fruitteelttentoonstelling gehouden onder de titel ‘Verleden tot Heden’. Zoals de naam van de tentoonstelling al aangeeft, zullen tal van oude maar ook nieuwe fruitrassen te zien en te proeven zijn. In totaal gaat het om welliefst bijna 1000 fruitrassen. Er zijn zowel hand- als moesappelen, hand- en stoofperen, kweeperen, kleinfruit, mispels, noten enz.!!!, sierfruit en andere, in Nederland groeiende vruchten te bewonderen.

Er is een keur aan oude, bijzondere en nieuwe fruitrassen aanwezig, waaronder erg veel, bijzonder zeldzame exemplaren. Met bijzondere namen, zoals Duifappel, Bram van Rijnwaarden, het Haagje of de bekendere Groninger Kroon, of de Bloedpeer met zijn vuurrood vruchtvlees zonder dat hij gekookt is, ook kunt u de pas herontdekte oude appel ‘Zoethout’ bewonderen en nog vele meer rassen. Maar ook vele kwee-pererassen, mispels enz. zijn er te zien.

Van vele oude rassen zijn de vruchten gratis te proeven, zowel van appels en peren. Ook zijn van vele oude rassen vruchten te koop. Rassen waarbij geheel geen bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen. Zelfs wordt natuurlijk bemest met rest produkten uit de boomgaard.

U kunt uw eigen vruchten laten determineren. Breng hiervoor 4-5 gave vruchten mee. U kunt alle lectuur inzien die is uitgegeven door de stichting waarbij met name genoemd wordt het boekje ‘Bijzondere recepten’. Een verzameling recepten over bijzondere fruitsoorten, zoals mispels, meloen, kweeperen enz. U kunt alle inlichtingen over de teelt, fruit enz. verkrijgen. Wilt u een fruitboom van een oud ras kopen welke u leuk vindt, nu dat kan ook. U kunt hem gelijk meenemen.

De museumtuin is ook open zodat u hier op uw gemak kunt rondwandelen en de opkweekmethoden kunt bekijken zodat u uw eigen fruitbomen volgens die vormen kunt opkweken. Er zijn hoogstammen, laagstammen, struiken, leibomen, dakbomen spillen enz. te aanschouwen.

Sterappel

De 'Sterappel’ is een zogenaamde herfstappel. Deze appel rijpt vanaf midden september. De smaak komt het beste tot zijn recht als zij boom-eetrijp wordt geplukt en daarna enige tijd wordt bewaard. De Sterappel is een oud maar vooral een erg fijn appelras. Vooral in de vorige eeuwen heeft deze soort bijgedragen tot de bekendheid van de appel als handelsras. Zij werd veel geteeld in bijna geheel Nederland, maar heeft uiteindelijk als commercieel geteeld ras het veld moeten ruimen voor andere rassen. De Sterappel is mooi rood van kleur, heeft stervormige lenticellen over de gehele schil verspreid die aan het uitspansel doen denken. Heeft vast en bros vruchtvlees van structuur, maar bij volle rijpheid zacht, matig saprijk en vooral fijn aromatisch met zachtzuur vruchtvlees en een iets naar anijsachtig smakend aroma. Werkelijk een zeer goed en smakelijk ras die voor de verse consumptie geschikt is.

Waar wordt de fruitshow gehouden?

De fruitshow wordt gehouden in het museumgebouw in de museumtuin. Parallelweg Den Helder1 te Doesburg. ANWB-border met opschrift – Museumtuin ’t Olde Ras – volgen.

Entree € 5,-- jeugdigen tot 12 jaar gratis, parkeren gratis.

1 reactie

  • Guy K. Guy K. Is die fruitshow in 2015? Het zou handig zijn van altijd een jaartal te vermelden bij activiteiten!
    Woensdag 4 November 2015 om 15:18

Log in om een reactie te plaatsen