MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Fuchsia - Bellenplant

10134 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

fuchsia_b.jpg

Naam

Fuchsia

Nederlandse naam

Bellenplant, Fuchsia

Familie

Onagraceae

Herkomst

Zuid- en Midden-Amerika, Nieuw-Zeeland, Tahiti

Standplaats

Geen direct zonlicht. Fuchsia’s houden van gefilterd zonlicht. Vooral beschermen tegen middagzon. Plaats in halfschaduw, beschermd tegen tocht en wind. Gebruik goed doorlatende, voedselrijke grond waaraan klei is toegevoegd, en zorg voor een goede drainage. Geef regelmatig plantenvoedsel tijdens de bloei.

Bloei

Mooie, elegante bloemen in diverse kleurschakeringen van rood, wit, roze en paars. De bloemen zijn veelal opgebouwd uit een lange bloembuis met aan de rand vier kelkbladeren. De kroonbladeren vormen een kelk. Opvallend bij de bloemen is dat kelk- en kroonbladeren een verschillende kleur hebben.

Algemene kenmerken

Het zijn vooral de soorten met slappe stengels die geschikt zijn om te gebruiken als hangplant. Fuchsia’s kunnen worden overgehouden in de winter. Hou de potgrond in die periode droog en zet ze op een koele plek met temperaturen rond 8°C. Fuchsia’s kunnen vermeerderd worden door te zaaien of te stekken maar ook door afleggen en scheuren. Goed om weten: op hun natuurlijke groeiplaats worden Fuchsia’s bestoven door kolibries die met hun lange snavel tot bij de nectar kunnen komen en zo voor de bestuiving zorgen.

Verzorging

Zorgvuldig gieten want teveel water leidt tot wortelrot. Tijdens de zomer hebben de planten behoefte aan veel water. Voeg regelmatig plantenvoeding aan het water toe. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. Vermijd bij het watergeven dat de bloemen vochtig worden en vermijd ook natte voeten. Geef nooit veel water in één keer maar geef regelmatig kleine gietbeurten. Je geeft je planten best 's morgens water. 's Avonds kan ook, maar de planten zijn dan nog vochtig wanneer de avond valt. Dit maakt ze zeer aantrekkelijk voor schimmels en slakken. Geef het water zoveel mogelijk aan de basis van de planten en niet op de bladeren of bloemen.

 

Goed om weten:

  • Fuchsia's met oranje gekleurde bloemen verdragen meestal meer zon dan andere.
  • Je kan planten met pot in de tuin ingraven.
     

 22.png

1 reactie

  • Eddy H. Eddy H. Mijn fuchia overwinterde in mijn garage maar overleefde het toch niet ! Is ht de bedoeling om de pot helemaal droog te houden of is ht beter om dan toch de aarde vochtig te houden ? Vrijdag 22 Mei 2020 om 08:51

Log in om een reactie te plaatsen