MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Galanthus nivalis - Sneeuwklokje

10157 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

galanthus sneeuwklokje

Naam

Galanthus nivalis
Gala is Grieks voor melk en anthos betekent bloem.  Nivalis betekent sneeuw.

Nederlandse naam

Sneeuwklokje

Familie

Amaryllidaceae

Herkomst

West-, Midden- en Zuid-Europa.  Wordt tot de stinzenplanten gerekend.  Komt voor in bos en struikgewas en langs beken.

Hoogte

10 cm - 20 cm

Bloeitijd

 januari-februari-maart
Witte bloemen met 1 halvemaanvormige groene vlek.

Standplaats

Ze hebben een voorkeur voor halfschaduw of  schaduw.  In het voorjaar hebben ze volop licht nodig, daarom  kan je ze best planten onder bladverliezende bomen  en heesters.  (Geen bladhoudende bomen en struiken).  Ze verkiezen een vruchtbare, vochtige maar goed  doorlatende grond van zand, klei of laagveen.  De bodem mag vooral in de zomer niet uitdrogen.  Zet ze ook op een plaats waar de bodem zoveel  mogelijk met rust wordt gelaten.

Sneeuwklokjes laten zich ook goed in potten  opkweken.  Hiervoor plant je enkele bolletjes in potjes in aug/sept  Bedek de bollen met een laagje grond van 2-3cm.  Zet de potjes op een koele plek (2-6°C)

Algemene kenmerken

Galanthus nivalis is de soort die het gemakkelijkst  verwildert, vooral in vochtige grond.  Zet ze in grote groepen bij elkaar om een optimaal  effect te bekomen.  Je kan ze na een aantal jaren delen door de pollen  op te graven tegen het einde of net na de bloei.  Deel de pollen met een spitvork in klompjes van een  vijftal bolletjesen plant ze opnieuw uit, even diep als  ze stonden.  Op deze manier krijgen ze nog de kans om zich  aan te passen aan hun nieuwe standplaats voor ze in  rust gaan.

Combineren met Cyclamen, Crocus, Eranthis, Helleborus, vroegbloeiende narcissen, viooltjes, primula's, Arum italicum, Bergenia, Erythronium,  Anemone nemerosa,...
Ook met winterbloeiende heesters zoals hamamelis, Viburnum x bodnantense, Corylus avellana.

Planttijd

 Najaar: eind september- eind november.  Als plantdiepte neem je twee tot drie keer de hoogte  van de bol.  Best niet later dan september planten om verzekerd te  zijn van goede bloei in het eerste jaar.

 

GOED OM WETEN:

  • Galanthus nivalis verwildert gemakkelijk.
  • Galanthus elwesii vormt mooie dikke pollen maar deze  soort verwildert minder goed.
  • Lichte zandgrond moet je verbeteren met compost,  bladaarde of andere bodemverbeterende middelen.
  • Onder zware kleigrond of te vochtige grond kan je best  japans split ondermengen.
  • Plant sneeuwklokjes NIET onder groenblijvende bomen of heesters. Waarom? In het groeiseizoen dat loopt van herfst tot voorjaar, moeten de plantjes kunnen beschikken over voldoende licht, en ook voldoende vocht.
  • De rustperiode begint rond half mei, en dan geeft dit plantje de voorkeur aan een koele plaats (onder blad- verliezende bomen en heesters), en ook niet te droge grond. Ook in de zomer mag de grond niet uitdrogen.
  • Verplanten? Dat gebeurt blijkbaar het best als de planten nog in blad staan ('in the green'). Op het einde of net na de bloei uitspitten en terug planten. Even diep zoals ze stonden.
  • Om goed te bloeien heeft galanthus lage temperaturen nodig.
  • Sneeuwklokjes hebben zes bloembladen aan iedere bloem: drie buitenste die wit zijn (hebben zelden een groene tekening) en 3 binnenste bloembladen die wel groene vlekken dragen.
  • Sneeuwklokjes hebben meestal twee bladeren. Soms hebben ze er drie maar het is zeer zelden dat ze er meer hebben. Bij g. nivalis zitten ze recht tegenover elkaar en zijn ze niet omgekruld. Bij g. elwesii zitten ze in elkaar gevouwen, het ene blad omsluit het andere.
  • Sneeuwklokjes zijn meer dan waarschijnlijk verspreid geraakt vanuit de grote kasteeltuinen, kloostertuinen en grote landgoeden. Vandaar dat ze tot de 'stinzenplanten' worden gerekend.
  • Vroeger werden ze ook in kloostertuinen aangeplant want nonnen zagen ze als teken van zuiverheid en gebruikten ze om de kerk met Lichtmis te versieren.
  • De bollen van sneeuwklokjes bevatten het giftige  alkaloïde 'galanthamine'. Deze stof wordt echter ook gebruikt als geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer.
  • In de Bohemen (een historische regio in Tsjechië) gelooft men dat je het hele jaar geen last van oogkwalen hebt als je met de eerste sneeuwklokjes langs je ogen wrijft.
     

Problemen  

Cultivars/ soorten

  • 'Flore pleno': dubbele bloemen.
  • Galanthus elwesii
  • G. nivalis 'Atkinsii': heeft lange bloemstengels en vaak met een extra bloemblad
  • G. nivalis 'Samuel Arnott': bolronde bloemen en zeer lange bloemstengels. Sterk geurende bloemen.
     

  galanthus_bloembollen.jpg

galanthus_nivalis_1b.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen